Vulnerabilitatea Europei nu este unitatea, ci lipsa ei

de Moise Guran

Sentimentul general după atentatele de Bruxelles este cel al neputinţei în faţa inevitabilului. Să fim sinceri, toţi ştiam că se va întâmpla din nou. Și când zic toți, mă refer la toți din Europa. De asemenea, probabil că toţi simţim că este greu de crezut că nu vor mai fi şi alte atentate, că am intrat într-un ciclu despre care nici nu ştim cum s-ar putea termina. 

aeroport 1 blogViaţa Europei civilizate, cea din care am dorit să facem parte, este din ce în ce mai complicată, ceea ce nu înseamnă că ea reprezintă mai puţin un ideal de viaţă azi pentru noi, românii, faţă de acum cincisprezece ani sau acum zece ani.

La fel de generală ca şi sentimentul neputinţei este întrebarea – de ce autorităţile europene sunt neputincioase, de ce sofisticatele servicii secrete nu află la timp, cum este posibil ca, o dată la câteva luni, să se desfăşoare astfel de evenimente ce presupun coordonare, planificare şi o execuţie cvasi-militară, iar sateliţii americani sau spionii europeni să nu mai poată face decât acţiuni de căutare a autorilor după ce astfel evenimente tragice au loc.

Aici este de fapt cheia problemei, dar şi a acţiunilor ulterioare ale continentului nostru.

Răspunsul simplu ar fi că sistemele sofisticate de supraveghere sunt pur şi simplu supraestimate. Terorist nu înseamnă prost. Au priceput şi partea cu ascultarea telefoanelor, supravegherea transferului de date, vânătoarea şi urmărirea pe internet, finanţarea prin off-shoruri și firme fantomă… toate acestea le-au priceput şi teroriştii. Interesant este că exact noi, mai exact reacţiile noastre cetățenești, fireşti până la un punct, sunt cele care îi ajută pe terorişti şi îngreunează munca serviciilor de spionaj care ar trebui să prevină atentatele.

Haideţi să luăm acest caz, al atentatelor de la Bruxelles, şi să-l extrapolăm…

Care este primul lucru care îţi vine în minte atunci când afli că au explodat şase bombe în capitala Uniunii Europene? Că nu eşti niciunde în siguranţă, nu? Și că nu vrei să ai de a face cu musulmanii, fie ei refugiaţi veniţi acum sau musulmani emigraţi în urmă cu decenii sau de secole în Europa. Tot un drac! Sunt un pericol. Instinctul de auto-apărare îţi spune că nu vrei să te amesteci cu ei, să îi ştii în preajma ta, a copilului tău sau la locul tău de muncă…

Atâta doar, că exact acest reflex, care se adânceşte după fiecare astfel de criză, duce la o şi mai mare enclavizare a lor. La o separare… fiecare cu cartierul lui, cu locul lui de muncă, cu biserica şi cu familia lui, ei cu ai lor şi noi cu ai noştri. Ei bine, exact enclavizarea asta, separarea în grupuri bine definite şi foarte puţin cunoscute, îngreunează enorm munca serviciilor de informaţii. Pentru că aceste enclave sunt mult mai greu de penetrat dacă nu comunică cu restul societății.

Ca să aduc mai aproape de noi fenomenul terorist, să recunoaştem că ideal este cazul în care SRI identifică să zicem teroristul la Sfântu Gheorghe, îl ţine sub control şi îl arestează atunci când are suficiente probe pentru a demonstra că trebuie aruncat în puşcărie. Dar e o iluzie să credem că asta se poate face doar prin interceptări telefonice. Că nimeni nu-i atât de prost încât să vorbească astfel de lucruri la telefon. Sigur că interceptările pot fi importante din punct de antiterovedere operativ, dar esenţial este infiltratul, spionul plasat sau chiar recrutat în interiorul reţelei, un om în care poate s-a trezit conştiinţa, sau poate doar a fost constrâns să coopereze cu autorităţile, pentru a putea preveni atentate teroriste.

Nu ştiu, nu am de unde să ştiu dacă în cazul reţelei extremiştilor maghiari la care am făcut referire SRI a avut un infiltrat. Poate rețeaua a fost infiltrată de serviciul de informații maghiar, iar acesta l-a servit SRI-ului, ca să prevină o tensiune la nivel de state, nu știu. Am și criticat la vremea respectivă ampla publicitate pe care DIICOT a făcut-o cazului, pentru că, de regulă, dejucarea unui atentat este ţinută secretă tocmai pentru ca teroarea (scopul terorismului este panica) să nu îşi atingă ţintele. Adică să nu se sperie lumea. Nu este însă exclus ca în unele cazuri să fie servite presei interceptări, tocmai pentru acoperirea unei surse în interiorul reţelei, pentru a-i face pe membrii acesteia să creadă că au picat în plasă în urma interceptărilor, iar nu pentru că au avut printre ei un trădător.

Dar haideţi să o luăm şi altfel, mutând discuţia chiar pe teritoriul islamului… Prin vara trecută, Muftiul cultului musulman din România se certa cu Traian Băsescu pe tema unei moschei… argumentul conducătorului religios musulman era că, în lipsa unei moschei şi a unei organizări deschise a acestui cult, riscul de radicalizare a unor tineri rătăciţi este mult mai mare, căci aceştia ajung să practice islamul prin tot felul de apartamente, așa numite case de rugăciune, în cercuri închise şi în care nu ştie nici mutul, nici pământul cum li se spală creierele în numele religiei. Și, într-adevăr, mai spre toamnă au fost expulzaţi nişte 12__moscheea_carolstrăini ciudaţi. Probabil cel puţin unul dintre ei chiar a avut legătură cu adolescentul de la Craiova ce a fost luat cu mascaţi şi făcut de râsul clasei, ca să se înveţe minte toţi adolescenţii ce ar putea simpatiza ISIS în România că e rău să te duci la moschee şi să dai like teroriştilor pe facebook.

Poate că în România nu avem în acest moment o ameninţare teroristă serioasă şi poate că, oricum, ţara noastră ar putea fi folosită mai degrabă ca bază operaţională pentru lansarea unor atacuri către ţări mai importante din UE. Poate că cei de la SRI nu sunt atât de buni pe cât e România de neimportantă, sau poate că sunt buni, poate au moştenit surse arabe de la Securitatea lui Ceauşescu, sau poate au recrutat altele noi, poate interceptează tot ce mişcă… Habar nu am.

Și chiar dacă până acum nu avem motive să spunem că autorităţile române n-ar fi gestionat bine fenomenul terorist în România, esenţa problemei rămâne aceeaşi … segregarea unor comunităţi, enclavizarea reflexă, poate chiar provocată de astfel de atentate, dar enclavizare oricum, nu ajută la depistarea şi dejucarea unor atentate sângeroase. Din contră. Ura şi spaimele noastre îi ajută pe terorişti să fie şi mai eficienţi şi mai greu de depistat. Serviciile secrete nu sunt infailibile. Niciodată n-au fost.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

43 răspunsuri la Vulnerabilitatea Europei nu este unitatea, ci lipsa ei

 • Constantin
  Martie 28, 2016 la ora 07:10

  Dupa cum am anticipat (nici nu era greu) populatia patriei noastre, prin organizatiile civice precum Asociatia pentru Implementarea Democratiei ( impresionant de inteligenta titulatura) si prin vocile barbatilor adevarati ai Romaniei (mai mult sau mai putin apropiati de servicii) precum dl Cumpanasu, cere cu frenezie sa fie adoptate legile big brother. Dl Ciolos a dat semnalul prin declaratia publica in care a afirmat ca oribilele crime ale teroristilor au fost posibile cu ajutorul cartelelor telefonice preplatite din Romania. CCR este invitata s-o lase mai moale cu democratia si sa-si revizuiasca decizia. Iar noi suntem fericiti ca vom fi temeinic supravegheati iar informatiile vor putea puse de servicii la dispozitia kleptocratipor care ne conduc si ne fura.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Martie 28, 2016 la ora 14:44

   Romania este țara unde hoții au escortă d-nule Constantin.
   Si vine acum d-nul Moise la radio sa ne vorbească despre cartele telefonice si ascultari

   Eu inebunesc numai cand vad ce se intampla cu pădurile si lemnul din țara asta.Si daca suni cumva sau scrii catre vreo autoritate tu esti cel amendat !

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Martie 28, 2016 la ora 17:07

    Eu cred ca daca serviciile de informatii belgiene si cele europene, in general, s-au impedicat de cartelele preplatite din Romania, pot sa se lase de meserie si sa sparga seminte in fata televizoarelor. L-am vazut la Digi pe Jonathan Davis. Pe parcursul interviului nu parea deloc miscat de comercializarea in patria noastra a cartelelor nenominale, de tip „Call Baby!¨ cu acoperire ¨pisti tăt¨. Asta pentru ca el vorbea la Pasaport diplomatic despre profesionisti, nu despre instrumentele kleptocratiei romanesti.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Martie 28, 2016 la ora 00:13

  Europa este unita si serviciile sale functioneaza. Drept dovada sta pravalia romanului di Franta incendiata de doi agenti ai poltiti locale, la ordinul primaritei. Astfel, autoritatile au actionat preventiv simtind pericolul reprezentat de tuica de turt si carnatii de Plescoi. Dupa e-coli din branza de vaca-oaie-capra-magarita (nu se stie sigur) din Italia, un val de betie cu tuica si indigestie cu carnati ar destabiliza Franta.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 26, 2016 la ora 12:09

  Am eu o glumă bună, pe care sincer as fi vrut sa o țin doar pt.mine insa nu prea ma lasa sufletul.
  Ca tot vorbim de enclavizare si de extremism ;
  Domnul Guran ,furnizorul meu de produse este cetățean roman de etnie maghiară.
  După reducerea cotei de tva de la 1 ianuarie 2016 a scumpit produsele catre mine cu 40%.Am zis ok.ce se ține ,bine ce nu asta e.Fac vanzare mai mica dar tot plătesc intai furnizorul.Stiti ce nepoliticos se poartă cu mine?!De fiecare data vorbeste numai in maghiară cand ma duc după marfa.Am translator e ok si nu prea.Numai ca in ultima vreme ma amenință ca nu mai vrea sa imi dea marfa.Il întreb de ce? Insinua ca sunt antimaghiar.Am ras in hohote.Băi ‘”omule”sunt roman ca si tine si la mine nu tine cu nodul in papură „i-am zis.CÂT TIMP VAND EXCLUSIV MARFA TA SI BANII AJUNG IN BUZUNARUL TAU,nu ma poti acuză ca sunt ANTIMAGHIAR.Cu toate astea ,mie imi face pretul cel mai mare la distribuitor,mie imi depăseste mereu termenul de livrare.:)
  Ma uit in oglindă si imi zic:”nu sunt zdravănă ,clar daca mai cumpar marfa de la EL. 🙂
  COVOR SI URC lunar Pădurea Bogatii si stiu ca încă ii da mana sa ma joace,sa ma jigneasca .
  ATÂT. Asta e aici ,la mine in ARDEAL.La Belgieni nu stiu cum e sau cum va mai fi.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Martie 26, 2016 la ora 12:12

   COBOR si URC pădurea. ..

   Răspunde
    
 • Cristi
  Martie 25, 2016 la ora 15:20

  Faptul ca a fost un atentat este irelevant, faptul ca a fost un „false flag attack” la fel. Faptul ca musulmanii creaza enclave acolo unde emigreaza….a se citi acolo unde este ajutor social gras asta conteaza. Enclave sunt in US, in UK(inca din anii 70) in germania(turci). Enclavele nu se formeaza din cauza albilor ci din cauza musulmanilor care trag unul sper altul, apartinand aceleiasi culturi. Ei nu vor sa se integreze in cultura europeana deoarece coranul le spune ca este depravata, suntem (europenii) perceputi ca necredinciosi si stim toti ce parere au musulmanii despre cei de alta religie. Din pacate europenii refuza sa vada realitatea, musulmanii nu sunt integrabili, nu cauta sa se integreze si in mod clar nu au o cultura compativila cu cea europeana fiind de astfel total opuse in ideologie.
  Orice om normal s-ar opune unei asemenea colonizari fortate sub pretextul ajutorului refugiatilor sau oricarui alt motiv, in fond nu datoram nimica acestor oameni cu atat mai putin, casa si masa din contributiile noastre.
  Si daca cineva ii atat de imbecil incat sa creda ca noi europenii am declansat acesta criza atunci insemna ca suntem in razboi cu tarile respective deci nu ar trebui sa acceptam barbati in putere in tarile noastre, indiferent de pretext.

  Răspunde
   
 • bogdan
  Martie 24, 2016 la ora 09:50

  Turcii NU sunt integrati in Germania … faptul ca nu dau cu bombe si nu sunt agresivi in nici un fel nu inseamna ca sunt integrati. Ei sunt in cartierele lor, casatoriile sunt intre ei, au magazinele lor etc. Cultura si traditiile de sute de ani, diferite de cele ale europenilor, si poate in primul rand religia, fac ca anumite popoare sa nu se poate amesteca cu altele. Convietuirea nu inseamna integrare.
  In astfel de cazuri este mai bine ca fiecare sa ramana in tara lui si sa se viziteze reciproc ca turisti.
  Da, Europa a gresit permitandu-le sa vina si facandu-i cetateni. Aici e greseala.
  Si acum se chinuie sa ii integreze …

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 24, 2016 la ora 08:53

  A, in Israel traiesc 1 mil de musulmani la o populatie de 7, deci, cumva tot traiesc impreuna.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 24, 2016 la ora 08:49

  Acum citesc o carte : Mossad. E usor de inteles despre ce e vorba. Un serviciu secret dat naibii. Cu atat mai mult cu cat resursele financiare sunt limitat comparat cu ale rudilor, americanilor sau britanicilor.
  Oricum. Mossad are alte unelte in lupta cu teroristii : kidonii ( asa se numesc asasinii Mosadului ). Au informatori peste tot in lumea islamica si, desigur , nu numai. Cum credeti ca a castigat totate razboaiele de pana acum, razboiul de 6 zile, de Yum Kipur etc.
  Daca atacul este atipic si contraatacul trebuie sa fie la fel : underground. Pana la urma, e razboi sau altceva , pana la urma.
  Daesh astia au o singura spaima, si e in coasta lor : Israel.
  Occidentalii sunt mult, mult prea soft pentru extremisti. Avea dreptate oficialul isaelian. Cu mancatul de ciocolata si vorbaraia cu democratie si libertate nu faci mare branza impotriva lor. Autoritatile stiau de oamenii astia. Daca Israel avea treaba cu ei, nu apucau sa ajunga la nici un aeroport. E drept ca desi nu au mult personal au cea mai buna retea de informatori. Orice evreu, sau aproape, considera ca fiind o datorie sfanta sa-si ajute tara.
  Doar cu cap si hotarare poti lupta cu ei.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Martie 24, 2016 la ora 10:38

   Israel este o adevarata natiune. Nu stiu alta natiune care sa fi trecut prin ce au trecut ei de-a lungul istoriei, fiind considerati inamicul nr 1 al multor popoare si religii, inclusiv falsa religie crestina de dupa sec III, fiind imprastiati peste tot pe planeta pentru multe sute de ani si care sa ramana totusi o natiune atat de unita.
   Poate musulmanilor ar trebui sa le fie un exemplu natiunea Israel, care s-au integrat oriunde au locuit, reusind totusi sa-si pastreze traditiile, reusind sa fie diferiti si totusi parte activa si pozitiva a societatii unde au trait.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Martie 24, 2016 la ora 12:27

    Perfect de acord.

    Răspunde
     
   2. bogdan
    Martie 25, 2016 la ora 14:45

    Frumos spus!

    Răspunde
     
 • Florin
  Martie 23, 2016 la ora 23:13

  Bai Moise, cum ai pregatit tu articolul asta cu o zi inainte sa mearga al nostru presedinte sa bata mana cu dictatorul turc in privinta moscheei de la Bucuresti.
  Of of, imi pare rau ca spun asta dar incepi sa semeni cu Badea, te-ai vandut si tu.
  Erai printre putinii oameni pe care ii consideram independenti, m-ai dezamagit.
  Cat despre presedinte… l-am votat sa nu iasa Ponta (asta ar fi fost prieten la catarama cu Erdogan). Klaus s-a dus cu capul plecat la sultan, sultanul l-a numit la misto „prieten” pentru ca s-a supus vointei lui. 70 000 de oameni care se vor ruga atat in moschee cat si in apartamentele alea de care vorbeste muftiul, sunt mai importanti decat poporul care l-a votat si a iesit in strada pregatit sa il sustina chiar daca ar fi castigat Ponta. Mare dezamagire!

  Răspunde
   
 • Roman
  Martie 23, 2016 la ora 17:03

  Pacat ca ai luat-o pe penta conformismului si corectitudinii politice, Moise!
  Aveam alta parere despre tine, dar sunt dezamagit de ce scrii aici. iti recomand sa te uiti la documentarul exceptional facut de niste profesionisti – „Europa ultima frontier”. Il gasesti pe youtube. Musulmanii au societati paralele si nu este vina noastra, a rasei albe europene ca nu I-am integrat. Ei NU VOR integrare, nu vor sa se adapteze societatii civilizate in care traim. Se ghetoizeaza deoarece imamii lor asa le spun, ca ei nu au nimic in comun cu noi si ca noi suntem ”necredinciosii”. Politia sau serviciile secrete nu o sa patrunda niciodata in reteaua lor, intrucat ei se apara intre ei si nu isi dau in gat co-religionarii. Comunitatea musulmana din Belgia sau Paris nu a dat nici un comunicat niciodata de condamnare a terorismului in numele islamului. Esti rau intentionat, Moise, vorbesti ca socialistii francezi, care nu ii vaita decat pe musulmani, nu pe victimele de rasa alba…

  Răspunde
   
 • speranta R
  Martie 23, 2016 la ora 14:42

  comentariile sunt in general corecte;
  asa este;sunt oameni care se complac in saracie si nu vor sau nu stiu cum sa se integreze;
  DAR,cei ce fac atentate nu sunt luati din aceasta categorie de la o zi la alta;
  acestia sunt „crescuti”,instruiti si platiti din timp si cu multi bani;
  DE CINE,este intrebarea…?
  toata presa si forumistii analizeaza doar varful icebergului;
  baza,nu se vede….

  Răspunde
   
 • marius
  Martie 23, 2016 la ora 11:02

  Ma deranjeaza foarte tare acest gen de articole. Cum ca tot noi am fi de vina. Tot victima e vinovata, nu atacatorul. „Pai uite domne cum era imbracata! Rochita aia scurta, decolteu adanc… clar, a cautat-o!”.Cam asa ceva.

  Dar ok, sa zicem, noi izolam comunitatea musulmana. Toata comunitatea musulmana, se pare. Ok. Dar de ce nimeni din comunitatea aia nu vine sa informeze autoritatile despre activitatile unor posibili teoristi? Parca islamul era „religia pacii”. Comunitatea musulmana, timp de 4 luni, a ascuns, a aparat coordonatorul atentatelor din Paris. Poate e totusi normal sa nu vrei sa ai de-a face cu astfel de oameni.

  Răspunde
   
  1. Iulian
   Martie 23, 2016 la ora 13:08

   Perfect de acord.
   Si, desi nu ma proclam xenofob, e valabil si pentru etnia rroma. Noi ii marginalizam, iar ei se complac in aceasta situatie. Nu i-am vazut iesind in strada pentru locuri de munca, acces la educatie, servicii medicale, etc. Si, totusi, cand li se ofera toate astea, refuzul este impamantenit. Si cine e de vina? Tot noi !

   Răspunde
    
  2. MMA
   Martie 23, 2016 la ora 19:38

   Cred ca aceste comunitati nu-i demasca din 2 motive. In primul frica fata de razbunarea acestora si in al doilea rand pentru ca multi din ei, chiar daca nu sunt activi, sunt de acord cu actiunile acestora. Fac parte, totusi, dintr-o clasa sociala pe care occidentul o izoleaza si o trimite la periferia societatii. Se simt nedreptatiti si considera actiunile teroristilor un fel de pay-back si, in consecinta, se fac ca nu vad atunci cand totusi vad ceva. Sa nu uitam ca si noi, romanii, avem o etnie marginalizata si care tocmai din atitudinea asta ajunge sa fie o importanta furnizoare de infractionalitate.

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Martie 23, 2016 la ora 20:41

    „Etnie marginalizata”?
    Puteti explica ce intelegeti prin aceste cuvinte? Adica ce nu au ei si eu am de la autoritati sau de la ceilalti? Cum adica sunt marginalizati?
    Nu vine nimeni la usa sa le ofere un job? Nici mie.
    Nu le da nimeni mancare gratis? Nici mie.
    Incerc sa inteleg cum avem noi o etnie marginalizata dar am nevoie de ajutor ca sa inteleg. Unde la institutiile statului ei nu au acces si eu am? Sau la ce fonduri? Sau altceva, orice.

    Răspunde
     
 • Florin
  Martie 23, 2016 la ora 09:17

  Nu poti sa integrezi oameni care nu doresc sa se integreze. Ei doresc sa detina controlul, nu cer ajutorul statului pentru a convietui cu poporul majoritar, ei se folosesc de ajutorul statului pentru a racola adepti si a-i supune legilor comunitatii.
  E ca si cum m-as duce eu acum in Franta, as vorbi cu toata lumea in limba romana si apoi as fi frustrat ca de ce nu ma intelege nimeni apoi ajung inevitabil la concluzii de genul „nu ma doresc, ma marginalizeaza, sunt asuprit”. Mai strang cativa ca mine, formam o comunitate si automat cand o sa intre un francez in „zona noastra” vom avea aceeasi dorinta de a-l face sa se simta nedreptatit (pe el in tara lui).
  Multiculturaslismul asta este o prostie, daca vrea un strain sa se stabileasca la tine in tara si iti cere ajutorul tie(statul) sa se intregreze, pai atunci nu-i permiti sa formeze o comunitate care mai traziu pe principiul „prosti dar multi” vor solicita tot felul de beneficii care pot contrazice chiar legile tarii.
  Il plasezi frumos intr-o comunitate specifica poporului careia ii cere ajutorul si daca se incadreaza, foarte bine, daca nu inseamna ca nu e locul lui acolo si se intoarce de unde a venit sau cauta alti fraieri care sa-i suporte.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Martie 23, 2016 la ora 08:23

  Ai atins, Moise, o culme a penibilului si dovedesti (inca odata) atata superficialitate profesionala incat eu unul am renuntat de ceva vreme sa te mai urmaresc. Ieri insa eram in masina si pentru ca ascultand foarte mult Radio Romania Cultural am ramas fara semnal, am decis sa vad ce mai zice lumnea despre atentate. Nu parerea ta ma interesa ci a oamenilor. Si totusi – repet – nu am crezut sa renunti atat de defintiv la orice urma de probitate profesionala …. Ai facut ieri la EuropaFM o afirmatie si anume ca: „turcii s-au integrat in Germania ca sunt (aproape) nemti”. Pe langa faptul ca aceasta afirmatie e FALSA (si sunt convins ca tu stii ca e o minciuna) ea arata si imensa ta dorinta de a dezinforma… Nu Moise !!! Turcii NU s-au intergrat in Germania. Ei au acolo magazinele lor, restaurantele lor, STRAZILE lor. Sunt o comunitate aparte separata cetatetii germani ! Legat de integrare (afirmai ca Europa nici nu o vrea !) te intreb, ai ideea cum e sa „integrezi” un om care NICI macar alfabetul latin nu il stie ? Ai idee cat timp i-ar lua sa invete limba germana ? Tu Moise ai idee cat ti-ar lua sa inveti limba araba (dupa 8 ore de munca grea, ca doar aia gasesc numai munci grele) ? Ai idee cat i-ar lua unui om NEINSTRUIT sa invete o limba atat de diferita de a lui ? Sunt convins ca stii multe, dar Moise, NU mai ai „probitate profesionala”. Si nu, PRIMUL lucru care imi vine in minte este acela ca Europa A GRESIT ! Dar nu ma astept sa fii cinstit si sa recunosti asta !

  Răspunde
   
  1. m
   Martie 23, 2016 la ora 09:35

   Am auzit si eu ieri la radio afirmatia asta aiuritoare a lui Moise in dialog cu un ascultator. Eu stiu ca sub 15% din imigrantii turci s-au integrat in Germania, cam acelasi procent il reprezinta copiii de origine turca ce termina echivalentul liceului la noi(un bun indicator al integrarii, de altfel). Ma rog, mai are si Moise scapari, oameni suntem, sa nu dam cu pietre aiurea.

   Răspunde
    
  2. santamanta
   Martie 23, 2016 la ora 10:57

   @Daniel: ba Moise are perfecta dreptate in tot articolul, n-or umbla toti turcii cu parul oxigenat si cu berea in mana pe strasse, dar sunt perfect integrati (adica respecta legile exact cat si colegii lor cu aceeasi scoala sau echivalenta)

   Răspunde
    
   1. m
    Martie 23, 2016 la ora 11:31

    Sigur ca da 🙂
    Asta era in 2009, probabil intre timp s-au integrat toti :”But immigrants from Turkey, the second biggest immigrant group in Germany making up almost 3 million people, are very poorly integrated. They come last in the Berlin Institute’s integration ranking and the difference between them and the Germans is greatest – they are worse educated, worse paid and have a higher rate of unemployment. And it doesn’t make much difference how long they’ve been living in Germany” Der Spiegel

    Răspunde
     
 • Paul
  Martie 23, 2016 la ora 01:55

  Toti comentatorii au ceva advar in spusele lor. Problema este de practicalitate.
  Romania trebuie sa arate fata la lume:
  1. Este posibil sa primesti o mica minoritate de sirieni. Iohanis mentiona 1700 persoane. Asta este fleac pentru tara noastra. Se pot pune criterii de selectii familiale si de educatie ca familii complete: mama, tata, copii si chiar bunici si indeletniciri moderne. Ei sunt mai putin dispusi la jocuri politice. Angajamente ca nu vor parasi tara pentru o alta europena pe 10 ani. Integrati pe orizontala si verticala. Sunt atatea constructii neterminate – cumparate de guvern cu bani europeni si date lor pe ipoteca. Localizarea lor in Dobrogea este o idee buna. S-ar simti mai in siguranta fiind acomodati de turcii romani. Asta ne impaca cu umanistii din lume, de exemplu D-na Merkel. Serviciile secrete interne si externe, politia si pompierii sa recruteze oameni din randul lor. Serviciile vor avea propri agenti in randul lor, ceea ce este normal ca ei vrand sa devina romani. Asta ne va da securitate.
  2. Asigurarea europei ca Romania nu va permite persoanelor sa traverse teritoriul sau in detrimentul tarilor vestice. Trecuta legislatie corespunzatoare – ne va ajuta la intrarea in Schengen. Desigur la cererea expresa a UE aceste persoane pot tranzita. Asta ne va impaca cu nationalistii.
  3. Va dovedi ca romanii nu sunt fricosi, si pot returna ce au primit.

  Nu trbuie sa uitam ca acolo este razboi – arata ca planeta Marte. Noi ce am face in locul lor?

  Răspunde
   
  1. arkade
   Martie 23, 2016 la ora 07:53

   Am fugi in PRIMA tara, deci in PRIMA tara, si ca sa se inteleaga: in PRIMA tara in care ne simtim in siguranta. Mai exact, pentru noi ar fi de ajutor: Ungaria, Bulgaria, Ucraina(daca nu ar fi de razboi acolo). Si conform tratatului de la Dublin 2, al carui semnatar suntem, aceste state pot delega cererile noastre de azil catre alt stat.

   Ce fac ei nu e fuga din calea razboiului. Ei au un singur tel: sa ajunga in Germania. Dar pana acolo trec prin : Turcia (stat care nu are razboi pe teritoriul sau), Grecia, Italia,etc. Nici o tara nu este implicata intr-un razboi.

   Concluzia: Pana la intrare in prima tara fara razboi sunt refugiati. De acolo, nu ii mai poti considera refugiati. Doar imigranti ilegali.

   Răspunde
    
   1. Cristian K
    Martie 23, 2016 la ora 10:18

    Credeam ca e chiar toata lumea orbita de cuvantul „refugiat”, cum am postat si in urma cu cateva luni(mai exact in 14 septembrie 2015). Har Domnului ca isi dau seama si altii ca nu sunt refugiati, ci migranti ilegali (evident, unii cu alte scopuri, nu doar obtinerea ajutorului social din Vest).

    Răspunde
     
   2. Victor
    Martie 31, 2016 la ora 23:47

    Informati-va inainte se acuzati niste oameni si asa batuti de soarta Cautati informatii minimale despre actuala criza arefugiatilor si veti vedea ca majoritatea covarsitoare a acestora chiar se afla in PRIMA (ca sa sublieniez si eu cum ati facut dvs.) tara in care au putut fugi. Tarile vecine Siriei au in momentul de fata procente enorme de refugiati fata de populatia statului respectiv: in Liban sunt 1 mil de refugiati la o populatie de 4 mil de locuitori; in Iordania sunt si acolo 650 000 de refugiati sirieni la o populatie de cateva milioane.
    Deci oamenii exact asa au facut: s-au refugiat in tarile cele mai apropiate. Si tarile acestea, despre care noi stim atat de putin, si pe care le consideram de multe ori inapoiate si sub noi, reusesc sa fie cu adevarat tarile generoase. Un intreg continent european de 500 de mil de locuitori se sperie de un mil de oameni. Iar romanii gasesc nod in papura pana si acelor cateva amarate de mii de oameni care ar putea, eventual, ajunge candva pe la noi dupa distributia aia europeana care nu se mai face.

    Răspunde
     
   3. Victor
    Martie 31, 2016 la ora 23:49

    Aici o harta cu numarul de refugiati din tarile vecine Siriei, ca sa comentati informat data viitoare: https://en.wikipedia.org/wiki/Refugees_of_the_Syrian_Civil_War#/media/File:Syrian_refugees_in_the_Middle_East_map_en.svg

    Răspunde
     
 • ioio
  Martie 23, 2016 la ora 00:08

  Asta e culmea ridicolului ai cateva sute de mii de oameni care trec granitele fraudulos necontrolati de nimeni si ne asteptam ca astfel de situatii sa nu apara sau sa fie prevenite. Poate ne uitam de cand a inceput tot acest sir de atentate in inima UE. Poate le-au aranjat rusii sa castige extrema dreapta, nu stiu, ce stiu insa e ca devenim penibili cand ne asteptam ca spionii sa rezolve toata harababaura asta provocata de madam Merkel. De ce la americani nu se intampla cu toate ca sunt mult mai detestati decat europenii in lumea araba? Nu raspundeti, nu e „politically correct”.

  Răspunde
   
 • golan
  Martie 22, 2016 la ora 21:05

  nu-mi vine sa cred ca ai explicat cat se poate de clar, cu subiect si predicat, iar unii care se cred inteligenti, continua in prostie.

  interventia occidentului in nordul africii si in orientul mijlociu este inevitabila, prin urmare si radicalizarea musulmanilor locali. securitatea europei depinde de stabilitatea, prosperitatea si securizarea acestor tari vecine (chit ca sunt peste mare), de impartirea costurilor pentru mentinerea pacii cu ei, de cooperarea cu ei pe toate planurile. singurii cu adevarat interesati de bunul mers al lucrurilor din aceasta zona sunt europenii occdientali, pentru ca ei au de pierdut. sunt si cei cu resursele necesare pentru a rezolvarea problemelor din aceste zone. dar interventia este inevitabila, intrebarea este daca vor astepta pana cand situatia escaladeaza sau daca o vor face preventiv.

  in aceste conditii avem de ales si ce mesaj le trimitem. putem sa-i convingem ca orice solutie pe termen lung vine dinspre occident sau ca orice pericol pe termen scurt si mediu vine dinspre occident. momentan mesajul este ambiguu. orice masuri vom lua, vor duce la nemultumiri in randul cetatenilor nascuti in Europa care se auto-identifica musulmani. este important sa nu creada ca au doar o alternativa, aceea a rezistentei active.

  dar este o alegere legata de modul nostru de purtare pe care va trebui sa o luam. oricum, conflictul intre civilizatii este inevitabil.

  Răspunde
   
  1. ionut
   Martie 22, 2016 la ora 23:58

   golane,ia matale teoria asta ce ai dezvoltat-o si mergi in fata celor care si-au vazut copii violati sau decapitati,nevestele violate sau ucise,hartuiti zilnic si chiar nevoiti sa se mute sa vedem daca le pasa lor de interventii inevitabile si alte chestii.aici e vorba de oameni care sufera pentru ca niste politicieni de vaza ai europei si-au tradat popoarelel si originile

   Răspunde
    
 • m
  Martie 22, 2016 la ora 20:45

  Bre Moise, la noi poate merge ce-ai scris tu, pentru ca suntem la inceput de convietuire cu ei, poate ne prinde bine, dar in Europa occidentala e tarziu si stii si tu. Nu s-au integrat acolo SI pentru ca nu li s-a oferit cu adevarat aceasta posibilitate. Sa nu fim ipocriti. Poate cheia la toata treaba asta e chiar comunitatea musulmana deja integrata in tarile din Vest. E mult prea tacuta.Aproape invizibila. Prea protectiva cu uscaturile. Doar ei mai pot schimba ce mai poate fi schimbat…

  Răspunde
   
 • speranta R
  Martie 22, 2016 la ora 20:40

  marii politicieni ai lumii joaca adesea SAH;
  cine cunoaste jocul si POVESTEA lui, intelege mai bine ce se intampla;
  din pacate, noi(maruntii cetateni) suntem pionii…

  Răspunde
   
 • un postac
  Martie 22, 2016 la ora 20:19

  Apreciez expertiză.

  Răspunde
   
 • Marian
  Martie 22, 2016 la ora 20:13

  Draga Moise, ce ar fii sa nu-i mai tot scuzam pe musulmani? Adevarul eate ca intre culturile noastre (atentie, nu am spus religii) sunt mari diferente. De aceea nu putem sa ii integram in numere mari in perioade scurte de timp – zeci de ani si cu atat mai mult nu ii putem integra in societatile noastre occidentale in numar mare in perioade de cativa ani. Mai mult, asa cu tot striga de cativa ani unii politicieni considerati extremisti de presa, presa care apropo e tot mai penibila, acesti musulmani sunt radicalizati in moscheile lor si in comunitatile lor prin propaganda finantata de tari ca Arabia Saudita. De ce nu se cauta si nu se face publica sursa acestor bani si nu se opresc, de ce nu se acuza cu subiect si predicat? Poate pt ca Arabia Saudita e pionul SUA, tara care nu are nici un interes ca UE sa fie o entitate puternica economic?
  Sa fie clar, nu spun ca musulmanii sunt rai, dar sunt usor de manipulat prin prisma religiei lor, in special tinerii din comunitatile segregate. Iar acum, cu acest aflux mare de imigranti, serviciile probabil ca nu mai fac fata numarului mare de persoane care trebuie monitorizate. Sa fim seriosi, daca ti se tripleaza volumul de munca peste noapte si resursele tale sunt aceleasi vor aparea greseli/omisiuni.

  Răspunde
   
 • ionut
  Martie 22, 2016 la ora 19:51

  Nu e vina servicilor secrete, nu e vina politiei, jandarmeriei, etc. Acestia sunt executanti, ce sa faca politistul cand institutia primeste ordin de la ministru sa nu ancheteze refugiati sau sa musamalizeze unele cazuri. Vezi exemplu Germania si Suedia unde s-au gasit circulare interioare cu asemenea ordine. Ce vina sa aiba serviciile cand politicieni iresponsabili le aduc pe cap, in Europa, in decurs de cateva luni, milioane de potentiali teroristi, cu acte si identitati dubioase. Ce curaj sa mai aiba institutile de forta cand politicul le dicteaza „corectitudinea politica”. Vor fi blamati sefii de servici/politie si adevaratii vinovati -politicienii- vor prezenta scuze shablon: ne pare rau, tre sa fim uniti etc, refugiatii/ musulmanii sunt adeptii pacii si iubiri etc. Cand vor fi trasi al raspundere acesti politicieni? Orice conducator cand greseste intr-o institutie este demmis, acestia cum pot fi trasi la raspundere? dar despre comunitatea de musulmani din Molenbeek ce zicem? Cum au adapostit un criminal terorist timp de 4 luni printre ei? De ce nu l-au denuntat? Cum se face ca avem manifestatii europene pro imigranti dar manifestatii musulmane anti terorism si violenta nu sunt?

  Răspunde
   
 • Dan
  Martie 22, 2016 la ora 19:38

  Din pozelea alea nu era tineri naivi deloc, asta cu radicalizarea tinerilor o baga toti, ca sa zica ca tot noi suntem de vina, nu musulmanii, ca tot ei sunt victime, de ce nu tiganii nostri care sunt mai saraci si vai de capul lor nu se apuca de pus bombe..

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Martie 22, 2016 la ora 20:13

   Pentru că nu sărăcia îi împinge pe oameni la asemenea fapte, ci nebunia.

   Răspunde
    
   1. Cristian
    Martie 22, 2016 la ora 23:17

    Sa avem pardon, nu nebunia ci „bullshit-ul religios”

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Martie 22, 2016 la ora 23:21

     Si acest „bullshit religios” este nebunia liderilor religiosi, deci tot nebunie este.

     Răspunde
      
 • mihaela
  Martie 22, 2016 la ora 19:31

  E adevarat ca in Belgia si in tarile din Europa sint cartiere musulmane,dar ei acolo au si foarte multe moschei.Deci ce spune muftiul nu sta in picioare.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase