Tombola bugetară și investițiile care sfidează aritmetica

de Moise Guran

Când eram puşti de generală, mi s-a părut tot timpul că ceva nu-mi iese la calcul, când doamna ‘văsătoare organiza tombole pentru fondul clasei. Adică dădeam cinci lei fiecare şi mai duceam de acasă un obiect în valoare de cinci lei. Apoi trăgeam la sorţi, care cine ce obiect primeşte de la ceilalţi… Păi, şi atunci de ce mai dăm cinci lei, doamna?, am întrebat o dată, nelămurit că la tombolă nu ieşea ca la aritmetică… Păi, pentru fondul clasei Moise, mi-a răspuns doamna zâmbind, ca să luăm cretă, bureţi… ce ne mai trebuie. Una peste alta, tombola era o activitate amuzantă, dar acum mi se pare mai amuzantă, şi chiar o idee bună, tombola bugetară pe care a pus-o Cioloş la cale cu banii de investiţii.

intro mare

Ideea de bază este că rămâne dificil să împarţi două paie la trei măgari şi, văzând că nu-i ajung paiele, pardon, investiţiile, pentru câte proiecte începute sunt în ţara asta, guvernul Cioloş a decis să păstreze două miliarde de lei, în rezervă, nealocate, pentru autostrăzi.

Ideea anunţată şi de premier, dar şi de ministrul Transporturilor, e că banii respectivi vor merge în proiectele care chiar se fac. Adică dacă e vrednic constructorul şi execută, mai primeşte bani, dacă nu, ghinion, vorba preşedintelui Iohannis.

Personal mi s-a părut genială ideea, dar vreau să atrag atenţia într-o privinţă. Acest tip de tombolă nu funcţionează decât în domeniul investiţiilor. Să nu care cumva să ne pună păcatul să facem concurs pe achiziţii publice… că e jale!

Și asta pentru că, firesc, aritmetica ridică o serioasă problemă – dacă banii n-ajung pentru toate proiectele şi îi vor primi doar cei vrednici, de unde face guvernul rost de bani dacă toţi sunt vrednici?

Dilema este aparentă şi de aici vă explic cu cifre… Spre deosebire de achiziţiile de bunuri şi servicii, investiţiile publice se întorc într-o măsură mai mare, să zicem 40%, ca resursă la buget. Asta pentru că investiţiile creează valoare adăugată, locuri de muncă, astea sunt impozitate şi impozitele creează bani de investiţii publice.

Ca să vă dau un contraexemplu, uite… statul a pierdut în 2015 cam 6 miliarde de lei, bani pe care nu i-a făcut pentru că a investit cu 13 miliarde mai puţin decât îşi propusese. Da’ ce, mai trebuiau bani? Păi dacă ai de ce să mai vrei? Doar pentru că niciodată nu-s suficienţi? În tabelul de mai jos comparația este nominală, pe lei, dar nu față de bugetul 2015 ci față de execuția preliminată a acestuia. (sursa datelor Consiliul Fiscal)

editorial 4 mare pbz bun

Revenind la tombola lui Cioloş, cu investiţiile de anul viitor, dacă toţi sunt vrednici, pur şi simplu guvernul va constata că are mai mult decât cele două miliarde pe care le previzionează acum de împărţit. E destul de simplu, foarte logic (e chiar psihologic) chiar dacă nu pare foarte aritmetic.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

5 răspunsuri la Tombola bugetară și investițiile care sfidează aritmetica

 • Alexghe
  Decembrie 12, 2015 la ora 11:21

  Si eu care credeam ca motivarea constructorilor sau a tertilor implicati se face prin contracte solide si verificari periodice ale evolutiei lucrarilor. Daca un constructor nu respecta termenele nu plateste penalizari? Asta poate fi o alta sursa de motivare. In cazul in care se si incaseaza penalizarile.

  Răspunde
   
 • intrebare
  Decembrie 11, 2015 la ora 05:10

  de ce nu se pot recomanda aceste articole si pe google plus.

  Răspunde
   
 • ulisesmenarul
  Decembrie 11, 2015 la ora 04:01

  Doua paie la trei magari ?
  Arunci efectiv cele doua paie…iar magarii se vor bate pe ele. Care pe care..nu-i treaba impartitorului ca nu mananca un magar paie…va bea apa in loc de paie.

  CEA MAI MARE PROBLEMA A ROMANIEI NU SUNT BANII !
  ASTAZI AM REALIZAT CA ORICE DISCUTIE , ORICE MASTER PLAN SI ORICE GUVERN VIITOR NU VA MAI PUTEA FACE NIMIC PENTRU ROMANIA.
  O SA MAI „PUNEM COADA PA PRUNA” MAXIM 25 DE ANI !
  NU MAI SUNT COPII MOISE ! NATALITATEA ESTE PRAF ! RESTUL NU MAI CONTEAZA …
  FEMEILE ROMANCE NU MAI FATA PUI VII …
  LA JUGUL UNIUNII EUROPENE TRAGE O VACA SCHILOADA STRERPA.
  LAPTELE CARE-L DA E OTRAVIT.
  FARA COPII NU MAI ARE ROST SA IMPARTI NIMIC.
  SITUATIA ESTE ATAT DE GRAVA INCAT ….
  CEA MAI PROFITABILA INVESTITIE SUNT COPIII. BAGI 100.000 EURO PANA CRESTE MARE SI APOI MULGE ROMANIA MILIOANE DE PE EL.
  SE PARE INSA CA SE NASC TOT MAI PUTINI COPII , MAI MULTI BAIETI , SI ROMANIA VA MULGE DE LA BAIETI .. DE LA BALOSU …

  Răspunde
   
  1. ulisesmenarul
   Decembrie 11, 2015 la ora 04:09

   acest comentariu contine un limbaj licentios , istet si subversiv. recomandat numai cunoscatorilor.
   incarcatura emotionala si plina de inteligenta a acestui comentariu dauneaza grav romaniei si uniunii neunitilor europeni.
   recomandat copiilor intrauterini numai cu acordul eventualilor parinti.

   Răspunde
    
 • Paul
  Decembrie 11, 2015 la ora 02:36

  Mda, inca o poveste frumoasa. Ii arati morcovul iepurelui si el tzust sare dupa el. Si daca nu sare atuncea ce? (S/Im)pune-ti dumnule Guran si prima part: daca nu faci ce trebuie iti arat batul si te si altoiesc cu el.
  Guvernul asta trebuie sa invete sa faca bani chiar si atunci cand da bani.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase