Isteria şi Istoria

de Ina Gabriela Funețan

ina Românii se agită pe tema refugiaţilor arabi de parcă nu ar fi existat niciodată, în istoria noastră, refugiaţi pe teritoriul ţării noastre. Dar istoria noastră e înţesată cu situaţii în care a fost necesară găzduirea de refugiaţi; multe dintre minorităţile etnice din România s-au format ori s-au întărit prin grupuri de refugiaţi, de-a lungul timpului. Ba chiar, stimați urmași de daci și de romani, s-ar putea să aveți amețeli etnogenetice după ce veți citi aceste rânduri. Precizez faptul că n-am mai scris despre greci și despre unguri, căci, dincolo de controversele cu cine a fost primul în Ardeal, era nevoie de o carte, nu doar de un articol pe blog. 

Bulgarii s-au refugiat aici o dată cu întinderea stăpânirii turceşti la sud de Dunăre, în sec. XV-XVII. Azi, trăiesc în România cca. 8000 de etnici bulgari, mai ales în satele de lângă București. Îi întâlniți, fără să știți, la piață, căci mulți dintre ei și-au păstrat meseria de tradiție, grădinăritul. Din rațiuni mai degrabă comice decât istorice, românii le-au spus bulgarilor sârbi. Sunt oameni muncitori și liniuțele pe care le vedeți în poza Vadere din sateli baleni Sarbialăturată, din satelit, sunt solariile din comuna Băleni-Sârbi, județul Dâmbovița. Dacă unul dintre ei vă invită la o plăcintă tradițională bulgărească, sub nicio formă, dar sub nicio formă, nu refuzați!

În sec. XVI, pogromurile din Ucraina au trimis în Moldova un val de refugiaţi evrei. În sec. XVIII, persecuţiile din Imperiul Țarist au trimis un nou val de evrei în Moldova şi Transilvania, iar după 1921- printre refugiaţii din U.R.S.S. s-au aflat şi evrei. În 1930, trăiau pe teritoriul României 756,930 de evrei. De fapt, legăturile masonice între Paris (unde studiau junii noștri) și Țarigrad (Istanbul) au făcut ca puternicii bancheri evrei din capitala Imperiului Otoman să fie cei care au finanțat și Revoluția de la 1848 și Unirea de la 1859 și înființarea Armatei Române în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Prețul a fost exact acceptarea minorității evreiești. (sursa) Îl regăsiți la punctul 21 din Proclamația de la Islaz: „Emancipația Izraeliților și drepturi politice pentru ori-ce compatrioți de altă credință.” (dacă nu știți ceti limba română cu litere slavone, cum era ea scrisă atunci)

1280px-Proclamaţia_de_la_Islaz_(1848)

Holocaustul şi emigrarea masivă au făcut ca în 1956 să mai fie doar 146,274 de evrei în România, iar în 2002- doar 6179.

Ruşii lipoveni s-au refugiat la gurile Dunării, în Bucovina şi Dobrogea în sec. XVII-XVIII, din cauza prigonirii lor religioase. Azi, acest grup etnic numără aprox. 40,000 de persoane.

Ucrainenii au venit şi ei ca refugiaţi din calea Imperiului Habsburgic, în valuri succesive pe parcursul sec. XVIII, aşezându-se lângă cei care deja trăiau aici. În 1930 trăiau în România 600,000 de ucraieni, iar în 2002- doar 61,350.

În sec. XVII-XIX, înăbuşirea mişcărilor de eliberare ale polonezilor de sub austrieci au dus la sosirea unor grupuri mari de refugiaţi polonezi. Mulţi dintre imigranţii polonezi, mineri din Silezia, s-au aşezat ca mineri în Valea Jiului. Unii au construit salina Cacica în nordul Moldovei. Alţii au lucrat la construirea căilor ferate, spre finalul sec. al XIX-lea.

Între 1929 şi 1933, o parte a comunităţii poloneze s-a repatriat. Invadarea Poloniei de către Germania şi URSS în 1939 a dus la sosirea în România a unui val imens de refugiaţi polonezi: 60,000 de oameni, militari şi civili. Statul Român i-a găzduit cu generozitate, rezistând presiunilor aliatului german care cerea ca refugiaţii polonezi să fie trataţi ca prizonieri. În 1947-1948, şi acest val de oameni s-a repatriat. În 1956 mai trăiau în România 7627 de polonezi, iar în 2002- doar 3559.

Frz. Flüchtlinge

Frz. Flüchtlinge

Războaiele ruso-turce din sec. XVIII-XIX au determinat cca. 100,000 de tătari să se refugieze din Crimeea în Dobrogea, unde trăiau deja tătarii aşezaţi aici în sec. al XIV-lea, în fapt resturi ale invaziei mongole care s-ar putea să fi jucat un rol important în zdrobirea ungurilor la Posada de către Basarab(istoricii nu sunt sigur sută la sută). După 1878, tătarii din România au început să emigreze către Imperiul Otoman. În 2002, doar 21 000 de cetăţeni români mai declarau limba tătară ca limbă maternă.

Războiul ruso-caucazian a adus în 1864 în Dobrogea 10,000 de refugiaţi cerchezi (populaţie caucaziană musulmană). După 1878, cea mai mare parte a lor a emigrat în Imperiul Otoman. În sec. XX nu s-a mai înregistrat populaţie cercheză în Dobrogea, cei rămaşi aici fiind asimilaţi de tătari, turci și români.

Între 1915 şi 1923, după genocidul armean din Turcia, 10,000 de armeni s-au refugiat în România, unde se aflau deja comunităţi armeneşti formate încă din sec. al XV-lea. În 2011 se mai declarau etnici armeni doar 1351 de cetăţeni români.

În 1926, în întreaga Europă se aflau 9,5 milioane de refugiaţi, din care 1,5 milioane veneau din Uniunea Sovietică. România s-a aflat la graniţa acestui val de migraţie: între 1920 şi 1940, peste 100 000 de persoane s-au stabilit în România ca refugiaţi din U.R.S.S. Erau evrei, ucraineni, ruşi şi români.

Aromânii din Dobrogea au sosit ca refugiaţi în 1940, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, alăturându-se comunităţilor aromâne existente deja pe teritoriul României încă din sec. XVII-XVIII. Azi trăiesc în România aprox. 26,000 de aromâni.

Și o curiozitate a istoriei: în sec. XIX existau în toată Europa doar cinci sate cu locuitori arabi şi toate acestea se aflau în Dobrogea, în zona unde azi se află frontiera dintre România şi Bulgaria. Arabii au fost colonizaţi aici în 1834; în 1850 s-au înregistrat 145 de locuitori arabi în Dobrogea. În 1913, mai trăiau aici doar 14 arabi; ceilalţi emigraseră în Imperiul Otoman sau fuseseră asimilați prin căsătorii mixte.Romania_harta_etnica_2011Ce rezultă de aici? Că refugiaţii au tot venit aici de-a lungul secolelor, cu speranţa într-o patrie mai sigură pentru ei şi s-au străduit să îmbogăţească această patrie cu valorile şi cultura lor. Și că toţi s-au împuţinat dramatic în timp, fie prin emigrarea spre alte patrii fie prin asimilare. Venirea lor ne-a îmbogățit, nu ne-a alterat ca națiune.

Și acum să vedem cine își mai face griji pentru cota de migranţi (două mii, trei mii, șapte mii?) repartizată azi României. Confruntaţi cu- iată!– tradiţionala xenofobie a ospitalierului popor român, refugiaţii nu vor rezista prea mult pe-aici.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

58 răspunsuri la Isteria şi Istoria

 • moldovean
  Septembrie 9, 2015 la ora 00:58

  Daa! Clotilduţa eşti jmecheră rău.

  Răspunde
   
 • paul2
  Septembrie 8, 2015 la ora 09:41

  cuvantul cheie aici cred ca este toleranta. ori, ospitalierul popor roman da dovada de multa intoleranta…

  Răspunde
   
 • Ala
  Septembrie 7, 2015 la ora 12:16

  Traind in democratie, sper, logic ar fi : organizarea unui referendum. Daca majoritatea e PRO atunci sunt un BOU si ma car… Daca majoritatea E contra… Sa va carati voi… Va sugerez Arabia Saudita (adica arabii familiei Saud) sau Quatar. Am un prieten fugarit de politie pe strazi pt o tigara in Ramadan si cu amenda ca mesteca guma pe strada, tot in Ramadan. Sunt convins ca ideile dvs. liberale si umaniste vor fi apreciate la adevarata lor valoare.

  Răspunde
   
  1. Paul
   Septembrie 7, 2015 la ora 18:11

   Nu este cinstit ca amesteci lucrurile. Daca este lege ca in ramadam nu ai voie sa fumezi si sa maninci ziua, nu o face. Dorinta ta ca toti sa fie ca europenii nu o sa se intample. Nici macar refugiatii de care vorbim nu o sa fie, cel putin nu prima generatie.

   Răspunde
    
   1. Ala
    Septembrie 7, 2015 la ora 23:03

    Din pacate, nu eu sunt cel care amesteca lucrurile. In UK nu ai voie sa te duci la munca cu simboluri crestine la vedere(tatuaje, cruciulite, etc), sunt femei batute pe strada si numite curve pentru modul Occidental de a se imbraca, incepe sa fie acceptata Sharia, etc Daca e asa cum spui tu, si trebuie sa ne respectam gazda, de ce sa o facem numai noi ? In ceea ce priveste integrarea iti garantez(pentru ca am vazut) nu se vor integra nici la a 4-a generatie !!! Eu, spre deosebire de marea majoritate de p-aici, vorbesc din experienta nu din auzite si carti de povesti. Daca nu ma crezi, cauta-ma si voi fi ghidul tau, un weekend, in Anglia.

    Răspunde
     
 • Paul
  Septembrie 6, 2015 la ora 18:02

  Neprimirea refugiatilor nu va aduce niciun avantaj Romaniei:
  1. Primul lucru care va fi dovedit clar este lasitate si xenofobie.
  2. Prin aceasta respingere ve-ti aproba retrimiterea tuturor strainilor in tarile lor de origine. Romanii sa se duca in Romania, ungurii in Ungaria, germanii in Germania, turcii in Turcia. Va las pe voi sa judecati absurditatea acestei gandiri.
  3. Intoleranta. Deci daca nu respectam traditiile arabe, de ce traditiile romane, ungare, germane, turce ar fi respectate? Intr-adevar, daca traditia incalca legea, atunci justitia trebuie sa-si faca treaba. Aici in Canada, un Sirian era violent cu familia. I s-a dat maximim: 10 ani fara suspendare.
  4. Si apoi inteleg frica oamenilor. Guvernul este corupt. Dar s-a fim cinstiti, nu mai este chiar jungla ca pe timpul sovietului Iliescu. Guvernul putea anunta masuri pregatitoare de primire a refugiatilor. Inloc sa astepte opinia publica, ei ar trebui sa ia masuri de pregatire. Sunt surprins de tacerea presedintelui. Si apoi sunt 6000euro pe fiecare persoana. Economic nu este prea rau. Trebuie neaparat sa vedem pozitivele din ecuatie.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 6, 2015 la ora 18:30

   E, haideti ca o grija in minus e un avantaj foarte mare.

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Septembrie 6, 2015 la ora 18:32

   Si linistea sociala este un avantaj foarte mare, caci fierbe Fb de atatea mesaje inpotriva acestui lucru.

   Răspunde
    
 • Zagura
  Septembrie 6, 2015 la ora 14:37

  Autoarea a omis o categorie importantă de refugiați: refugiați români din România în România. Nu, n-am greșit. A se vedea cum au fost (și mai sunt încă) tratați aceștia. E adevărat că legislația ultimilor 15 ani le-a recunoscut niște drepturi (consecință a respectării unor tratate internaționale). Dar aplicarea legilor presupune voință politică. În România există încă principiul ”zicem ca ei și facem ca noi”, principiu care este posibil să fie avut în vedere și în actuala conjunctură.

  Răspunde
   
  1. gigi lescaie
   Septembrie 6, 2015 la ora 15:26

   In principiu sunteti cineva care n-a parasit niciodata tzara.
   @Canstantin.Cu cooru in fotoliul confortabil al…(tu esti de dubă) dubei e normal sa fii supus legilor viguroase.
   Eu cunosc personal un roman over50 care a mers pe jos prin Serbia pana-n Italia fara nici o problema.
   Cand s-a intors a prezentat un pasaport atat de antic ca era sa-l dea la…EVZ 🙂
   Morala e: v-ati straduit voi si n-ati reusit?
   Domnia si domnisoarele se platesc.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 6, 2015 la ora 13:15

  „cum vor face ei ca acesti oameni sa nu plece iar in Germania?”_Vor fi inchisi in Centrele de refugiati si paziti de catre militari inarmati. La iesire li se vor atasa pe corp emitatoare detectabile prin sistemul GPS. 🙂 Bineinteles ca nimeni nu-i poate retine cu forta. Gluma cu „umanitarismul” lansata de unii politicieni vest-europeni se dovedeste extrem de periculoasa. Este absolut absurd ca eu, cetatean UE sa stau la coada cu pasaportul in mana la frontiera ungara pentru a intra in Schengen, imi sunt verificate bagajele cu atentie cand vin din Turcia in Bulgaria, camioanele cu marfa perisabila stau la control etc., iar migrantii pot trece cu miile fara nicio restrictie.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 6, 2015 la ora 16:18

   Ceea ce am vrut sa spun este ca UE pierde timp pretios cu planuri care functioneaza numai pe hartie, dupa ce au pierdut o gramada de timp facand nimic…

   Răspunde
    
 • vlucian
  Septembrie 6, 2015 la ora 00:01

  Intradevar, lipsesc italienii veniti si ei in numar destul de mare (parca si Victor Ponta spunea ca bunicul lui a fost italian).
  Legat de prezenta barbatilor tineri in randul imigrantilor actuali: cred ca la fel s-a plecat si de la noi imediat dupa 89, intai barbatii tineri care s-au dus sa faca un ‘picior de pod’ ca apoi sa-si aduca si familiile (sotii, copii, parinti).
  Evident ca printre astia de acum ar putea exista infiltrati ISIS …asa cum si de la noi (sau din Albania, Serbia, Bulgaria) au plecat (si inca mai pleaca) tot felul de ‘elemente’.
  Cum ne-o fi norocul.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Septembrie 5, 2015 la ora 23:58

  americanii au o vorba:”da -i soarecelui care iti intra in casa un biscuite azi ,si maine iti va cere un pahar cu lapte.”
  la români se zice:”intinde-i azi un deget ca maine iti ia toata mana”
  tot cam asa e si cu arabii plecati in „căutarea unui trai mai bun prin Europa”,ABIA ACUM .
  prin Romania pot lasa cel mult boli si femei slabe de inger(ca sa nu zic naive)gravide ca tot cam asta au facut si pe vremea
  comunistilor.
  doar nu credeti ca se vor apuca de păstorit prin tara noastra taman acu.sau vor vinde chinezarii la drumul mare

  cert e ca piata muncii va fi afectată in mod cert,siguranta frontierelor,si multe alte situatii vor scapa voit de sub control.
  sper sa ma insel

  Răspunde
   
  1. m
   Septembrie 6, 2015 la ora 13:05

   noi nu suntem in stare sa ne ajutam semenii care au aceeasi cultura, civilizatie, religie si nationalitate cu noi ce sa mai vorbim de soareci(!?!), degete si maini intinse refugiatilor…
   Undeva la 1500-1800 de romani mor anual in tara din cauza accidentelor rutiere. Musulmani implicati sunt undeva la 0,0057 % Restul autorilor sunt romani de-ai nostri, buni crestini, cu valori morale inalte, usor de integrat in societate, care respecta femeile. Puteti continua statisticile la violuri, crime si alte lucruri de-astea crestinesti…

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Septembrie 6, 2015 la ora 16:38

    Ok.
    @m : nu vreau sa ma mai priviți ca pe o femeie fara suflet,pentru ca sincer mie imi pasa si de copii orfani si de batrani singuri.
    azi tocmai am in cuptor o cratiță cu 50 de sarmale.
    se apropie Sf.MARIA MICA si am obiceiul crestinesc de a împărți prin vecini (una alta de’ale gurii ) si pe la biserica.
    Sunt cativa bătrâni singuri care țin foarte mult la mine si la
    sotul meu.
    De anul trecut avem gard in gard cu noi si un tanar student
    la aeronave (tarziu am aflat ca e si sirian după tata si ca a adus in Romania aproape toata familia).De asemenea,
    avem o buna vecinătate si cu el, fac tot posibilul,ne salutăm politicos ori de cate ori ne vedem, ba
    mai mult coverseaza cu al meu sot despre religia lor,despre_fete,s.A.m.D.
    Daca toti care ne calcă tara ar fi ca el e de bine.

    Dar vedeti dv.nu seamana un deget cu altul ,dar oamenii astia care NU CONCEP IDEEA DE CRESTINISM sau DE FEMEIE CARE POARTA O FUSTA DEASUPRA GENUNCHIULUI ?! 🙁

    toate religiile sunt bune in felul lor dar pentru mine ,a mea e cea mai sănătoasă.

    Răspunde
     
 • gigi lescaie
  Septembrie 5, 2015 la ora 21:27

  Romanii sub influenta formatirilor” de opâinie(vezi Lelia Munteanu) devin din ce in ce mai tălâmbi si x-ofobi !
  Imi par niste caini haituiti de râie imaginara.Ceea ce e trist 🙁
  Nu asa eram noi !

  Răspunde
   
 • sorin
  Septembrie 5, 2015 la ora 20:58

  Cred ca este mult mai simpla treaba: din 7000, 7 pot fi potentiali jihadisti sau viitori oameni santajabili. Va fi indeajuns o scanteie si vina va fi a tuturor celor 7000. Apoi ura escaladeaza, cei 7 vor fi 14 si tot asa. Securitatea nu i poate verifica/ controla pe toti. Si acum dilema: ne pasa de oameni care nu mai au absolut nimic( cum e sa nu muncesti 3 ani de zile?)riscand sa avem atentate intr un viitor mai indepartat? Umani sau …realisti?

  Răspunde
   
 • Stefan Stanca
  Septembrie 5, 2015 la ora 19:34

  Frumos articol, frumoasa lectie de istorie.
  Multumim!
  Probabil ca majoritatea acestor oameni vin in cautarea unui trai mai bun, asa cum si noi, neamuri si prieteni au plecat in strainatate tot pentru aceasta.
  Sa ii primim cu ospitalitate, sa cautam ce avem in comun si impreuna sa construim o societate mai buna, mai respectuoasa!

  Răspunde
   
  1. mimi
   Septembrie 12, 2015 la ora 13:27

   Ei vor veni sa implementeze sharia,nu sa contruiasca o societate mai buna…treziti-va

   Răspunde
    
 • Ioana Cojocaru
  Septembrie 5, 2015 la ora 18:45

  emigrantii sirieni , trec inati in Turcia ,tara apropiata de religia si cultura lor , tara intr-o continua dezvoltare ,care poate oferi locuri de munca ! dar nu , refugiati vor in Europa , cu catelul , cu purcelul , cu copilul , pentru ca in Europa primesc ajutoare ! Aceasta este mentalitatea. eu traiesc printre ei si toti fuh catre Europa ! Nici unul nu isi pune problema trec in Turcia si caut ceva d emunca acolo , pentru ca voi gasi ! NU TOTI VOR IN EUROPA PENTRU PROTECTIE SOCIALA ! si cand va veni vremea sa muncesc in Europa , pai atunci stai ca voi lasa lucurl din mana cand trebuie sa ma rog, ma voi spala pe picioare , ma voi ruga! Si asta nu doar o singura data pe zi ! Iar voi Europenii , usor usor va trebui sa imi acceptati toate acestea pentru ca voi avea grija prin sindicate sa imi capat aceste drepturi ! Imi pare rau , nu sunt rasista , am spus muncesc printre ei , din greu , si le stiu obiceiurile , mentalitatile , apucaturile , orgoliile etc etc etc ! Arabii emigranti nu au ce cauta in Europa !

  Răspunde
   
 • Popescu
  Septembrie 5, 2015 la ora 16:48

  Europa de Vest a fost puternica, civilizata, dezvoltata. Dar a derapat foarte tare cu cele 2 razboaie mondiale si un razboi rece. Locul statelor natiune, cu etnii, limba si religii clar delimitate este pe punctul sa ia sfarsit.
  Exista persoane care nu doresc o Europa puternica pentru ca ar fi periculoasa si atunci metiseaza cat pot acest teritoriu extraordinar, cu o veche cultura, cu indivizi din tari extrem de inapoiate, cu o religie si traditie a intolerantei si inapoierii. Vai si amar va fi…pacat! O masa mare de manevra cu indivizi prostiti de mass-media si de ipocrizia unor interesati semnifica declinul batranului continent.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 5, 2015 la ora 16:34

  Sunt de acord cu doamna Funetan, exista autori isterici, care scriu articole lipsite de inspiratie. Domnia sa ofera un exemplu chiar prin acest material. Romanii nu sunt isterici cu privire la refugiati, macar din cauza faptului ca acestia nu doresc sa ne viziteze, urmand cel mai scurt drum catre Germania. Romania nu este o tara atractiva pentru imigranti, cum nu este atractiva nici macar pentru propriii cetateni, dintre care peste trei milioana au emigrat in timpul recent. D-na Merkel a spus ca sunt bineveniti pe teritoriul Germaniei, prin urmare, imigrantii nefiind subiectul de interes al romanilor, nu-i isterizeaza. Daca nu este cumva o figura de stil, „isteria” din textul d-nei Funetan jigneste romanii, printre care ma numar.

  Răspunde
   
 • ABC
  Septembrie 5, 2015 la ora 15:55

  Toate exemplele pe care le dati in articol ne releva faptul ca refugiatii au fugit in cel mai apropiat loc stabil posibil …aici vorbim mai degraba de o emigrare in masa, cred ca sunt oameni in marea lor majoritate care doreau sa ajunga in UE pt o viata mai buna insa nu putea datorita granitelor, de ceva timp aparent nu mai avem granite pe cale de consecinta au decisa sa vina daca se poate, personal nu cred ca un refugiat isi permite sa plateasca mii de euro pentru calauze, sincer cred ca refugiatii adevarati se afla in taberele din Turcia insa de ei aparent nu ne pasa, nu a ajuns media european pana acolo.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 6, 2015 la ora 11:45

   „nu cred ca un refugiat isi permite sa plateasca mii de euro…”_Desigur, cei ale caror case au fost distruse de razboi si nu mai au nimic, dupa cum declara in fata camerelor TV, nu au acesti bani. Astfel, cei care au urmarit sursa miilor de euro pe care refugiatii i-au platit spun ca ei sunt finantati pentru lungile lor calatorii catre noi. Altfel, printre ei sunt unii bine imbracati si cu telefoane deosebit de performante. Daca sunt plecati de cate doua luni de acasa, si conexiunile acestor telefoane (terestre, ori prin satelit, care le-au permis orientarea de-a lungul drumului si sunt functionale in continuare in Europa)a trebuit sa fie platite, este cat se poate de logic ca cineva le-a finantat deplasarea.

   Răspunde
    
 • m
  Septembrie 5, 2015 la ora 15:43

  Un bias de confirmare dragut, dar inutil. Nu imi dau seama foarte bine cum ne-au imbogatit cei care s-au repatriat dupa terminarea razboiului in tarile de bastina. Silispesc italienii din acest Letopiset 🙂
  Pe de alta parte, refugiatii de azi nu mai sunt refugiatii din Letopiset. Diferentele sunt enorme. In plus, partea proasta, romanii de azi nu mai sunt romanii din acelasi Letopiset. Mie mi se pare ca lipseste exact aspectul cel mai important. Nu e important daca ii primim, pentru ca depinde in foarte mica masura de noi, oamenii ce populam aceste meleaguri de milenii 🙂 ci cum ii primim si asta are de a face doar cu noi,locuitorii. Desi nu ne place aspectul asta, modul in care vor reusi sau nu sa se integreze este in mod direct legat de modul in care ii primim si ii acceptam. Daca vedem teroristi, vom avea teroristi, daca vedem oameni, vom avea oameni. Uscaturi exista in orice comunitate etnica sau religioasa, culmea, chiar si in a noastra 🙂 poate ar trebui sa invatam din ceea ce ne-a scandalizat la cei care condamnau o comunitate pentru uscaturile care faceau inevitabil parte din ea. Daca invatam aceasta lectie, poate acesti oameni, pentru ca sunt oameni, fugiti din calea razboiului vor ramane oameni si pe plaiurile mioritice. Mingea e la noi, nu la ei…

  Răspunde
   
 • Marga
  Septembrie 5, 2015 la ora 15:40

  Nu sunt adepta teoriei conspiratiilor, insa in aceste cateva zile de cand puhoiul de emigranti din tari in care exista conflicte armate, razboaie de ani de zile, toate tari predominant musulmane, s-a ivit la portile Europei in forta, inclin a crede ca e conspiratie impotriva Europei 😀 Oare tari ca Turcia, Grecia, poate chiar Serbia nu au contribuit la o planificare cu luni inainte a acestor valuri de oameni, majoritatea tineri barbati care, in mod firesc ar fi luptat pentru tarile lor? Oare Rusia este straina de aceasta miscare de mase? Oare tarile arabe bogate au vreo implicatie in finantarea acestor deplasari? Stim ca nu au ajuns prea multi refugiati in aceste state. Stim, vedem ca peste 80% sunt barbati tineri, bine imbracati, bine hraniti din moment ce pot arunca apa si hrana cu usurinta… Unde sunt copiii, femeile, batranii? Uitati-va la pozele postate in articol si la altele mii care sunt disponibile online cu refugiati de-a lungul timpului si comparati-le. Refugiatii isi poarta familia cu ei.

  Răspunde
   
  1. m
   Septembrie 5, 2015 la ora 16:04

   In Libia si Turcia sunt extrem de multi, pentru a ajunge in Arabia Saudita ar trebui sa traverseze zone controlate sau vecine zonelor controlate de ISIS. Siria e impartita acum in zone controlate de ISIS, zone controlate de trupele guvernamentale ale lui Al-Assad, zone controlate de rebelii sirieni si zone controlate de kurzi.Un pic irespirabil aerul… Eu daca as fi acolo cu familia as alege sa plec pe drumul pe care am avea cele mai mai sanse sa scapam cu viata. Cam asta cred ca au ales si ei.

   Răspunde
    
  2. Fisherman
   Septembrie 8, 2015 la ora 14:28

   Cauta pe google „ISIS threatens to send 500,000 migrants to Europe”. Vezi din ce data este articolul…

   Răspunde
    
 • Alex
  Septembrie 5, 2015 la ora 15:08

  In conditiile in care shaorma e cea mai populara mancare in Romania, e ridicola atitudinea voastra fata de musulmani/arabi. Daca sunteti atat de impotriva culturii lor, va provoc sa renuntati la shaorma, sa vedem cati sunteti in stare. Renuntati de asemenea la sarmale, zacusca, salata de vinete si toate celelalte mancaruri „romanesti” preluate de la musulmanii turci. Cati oameni au fugit din Romania din diferite motive si s-au lovit de aceleasi prejudecati? Credeti ca o mana de sirieni o sa schimbe ceva in rau? Ne descurcam noi, romanii, sa ne distrugem tara singuri de minune. In Timisoara au fost intotdeauna arabi, inclusiv sirieni, care au afaceri mai mici sau mai mari si nu au deranjat pe nimeni, dimpotriva, romanii au facut cozi la afacerile lor. Avem si centru de refugiati aici, avem si unguri si sarbi de generatii, si studenti tunisieni, diferite culturi si diferite religii si pace deplina intre ele. Xenofobia, rasismul si intoleranta in general sunt dovezi de ignoranta. SRI si legile romanesti sunt capabile sa ne apere de extremism si terorism, mult mai bine decat de coruptie, din pacate. Hai sa facem scandal despre coruptia romanilor ortodocsi albi care ne conduc de zeci de ani in acelasi mod, nu de o mana de amarati care vor sa traiasca.

  Răspunde
   
  1. Deveanu Silviu
   Septembrie 5, 2015 la ora 18:42

   Nu stiu de ce e atata ingrijorare pentru 1700-7000 de sirieni, mai ales ca astora nu le trece prin cap sa se stabileasca in Romania unde guvernantii isi bat joc de romanii bastinasi, cu atat mai mult de strainii care in caz ca nu cotizeaza, e vai de capu’ lor. Sa fie ingrijorati nemtii, francezii, suedezii, dabezii, luxemburghezii etc. Mai mult, daca s-ar elibera doar o parte a Palatului Parlamentului, unde pe langa 600 de alesi, unu si unu, fireste, misuna mii de functionari-taietori de frunza la caini s-ar putea asigura cazarea corespunzatoare. Pot fi utilizate si vilele de protocol, numeroase, unde-si duc traiul si petrec scriitorii de …vagoane deveniti demnitari, unii dintre ei. Nu stiu de ce nu s-a revoltat nimeni cand au venit sirieni cu 100 de dolari, au vandut BONI BON din Siria si au castigat milioane de dolari pe care i-au impartit cu „baietii destepti” autohtoni. Politrucii nostri i-au obligat pe unii musulmani, inclusiv sirieni, sa ia fabrici, uzine, intreprinderi, pe doi lei si sa le vanda la fier vechi, c-asa-i in Europa, c-asa se construieste capitalismul, chipurile. Vestitul Haysam sta marturie. Dar, cati ca el !

   Răspunde
    
 • Cristian
  Septembrie 5, 2015 la ora 14:55

  Azi Siria, maine Iraq, in curand Egipt si apoi toate tarile africane de la Mediterana si uite asa teoriile cospiratiei vor prinde contur. E timpul pentru noi sa ne mutam on Canada, SUA, Australia, tari capabile care au anumite strategii in privinta imigratiei!

  Răspunde
   
  1. Ioana
   Septembrie 7, 2015 la ora 13:59 Răspunde
    
 • Daniel Ioan
  Septembrie 5, 2015 la ora 14:46

  Este imbucurator faptul ca multe comentarii sunt rezonabile, spre deosebire de felul in care s-a comentat pe fb in ultimele zile despre criza refugiatilor. Concluzia ar fi ca romanii se tem mai ales de riscul ca refugiatii sa nu vina cu atitudinii islamist-fasciste si cu intentia de a institui sharia.

  Răspunde
   
  1. mimi
   Septembrie 12, 2015 la ora 13:37

   Ne e frica de ei pt ca nu respecta cultura,obiceiurile,traditiile si credinta tarii care le va oferi adapost…sunt fanatici si salbatici,si e adevarat ca nu se vor integra in societate nici dupa 4 generatii

   Răspunde
    
 • Cata
  Septembrie 5, 2015 la ora 14:28

  Diferențe de cultura și abordare. Toate valurile migratoare aveau cam aceeași abordare a vietii: cucerim, dominam. Populația indigena avea și ea o abordare pragmatica utilizând aceleași metode de educare supunere.legea talonului.
  Actuala situație este diferita prin faptul ca valorile umane respectate de indigeni sunt diametral diferite de cele ale invazionistilor. Reactia ar trebui sa fie de același tip și intensitate ca și acțiunea.

  Răspunde
   
 • Dr dre
  Septembrie 5, 2015 la ora 13:34

  Mda ! Problemele in situatia de fata sunt altele : 1. Aceștia nu sunt refugiati din moment ce refugiatul se salvează de un pericol iminent . Ori ei vor germania si Suedia ! De ce arunca cu apa si mancarea primită in forțele de ordine maghiare si apoi se plang de rele tratamente ? Din surse de la Budapesta mai stiu ca 60-70 % refuza amprentarea si cam tot atâtea declara ca au același nume si sunt născuți la 1 januarie ! 2. Emigranții pomeniți in articol erau in majoritate crestini sau evrei si in perioada imigrarii nu eram in conflict cu ei asa cum e Europa azi cu lumea musulmană 3. Nu cred ca inainte de a emigra țările primitoare au fost atacate de conationalilor imigrantilor in aer ! Eu zic ca articolul e interesant dar nu are legătura cu situatia actuala !

  Răspunde
   
 • Un Cetatean
  Septembrie 5, 2015 la ora 13:28

  Oameni buni, despre ce vorbim noi aici, de respectarea constitutiei tarii mai tine cineva cont? Daca toata lumea face cum ii taie capul atunci de ce mai avem legi? Nerespectarea lor duce la anarhie….

  Constitutia Romaniei – Articolul 3 Teritoriul, punctul 4

  (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Septembrie 5, 2015 la ora 13:26

  Era de asteptat, dupa promovarea intr-un fel sau altul a constructiei mega moscheei in Bucuresti, Moise, promoveaza si ideea refugiatilor, a cotei de refugiati pe care Romania ar fi bine s-o primeasca si ne da exemple. Daca n-o spune el, o spun eu: pericolul refugiatilor islamisti este foarte mare!

  Deja m-am saturat de Guran, ce de mere acre, are eject pe facebook si stie, raman acelasi uracios care va avea pozitii contra pe unde-l prind.

  Răspunde
   
  1. aha
   Septembrie 5, 2015 la ora 14:24

   Adevarul e ca l-am vazut destul de afectat de respingerea ta….sper ca isi va reveni in curand din depresie

   Răspunde
    
  2. cristi
   Septembrie 5, 2015 la ora 14:28

   Bvo. Moise guran este cel mai”periculos” formator de opinie. Vedeti cine sponsorizeaza emisiunea lui sa va convingeti

   Răspunde
    
  3. vlad
   Septembrie 5, 2015 la ora 15:03

   nici macar nu e scris de el

   Răspunde
    
 • Alin
  Septembrie 5, 2015 la ora 13:18

  +1.

  Răspunde
   
 • raluca
  Septembrie 5, 2015 la ora 13:02

  Dar romanii de ce merg in alte tari si se asteapta ca cei de acolo sa le ofere un tratament uman si nediscriminatoriu? De ce le place sa vina in tara si sa incaseze de aici ajutoare sociale din italia, franta, uk etc? De ce ne simtim pusi la zid cand germanii/ francezii etc ne confunda mereu cu tiganii? Nu acelasi lucru il facem si noi acum oare? Carui om i ar conveni sa fie tratat ca un animal? Fiecare padure isi are uscaturile ei, nu sunt toti imigrantii criminali, violatori sau teroristi. Oare cand vom invata sa oferim mai intai ceea ce noi insine and asteptam de la altii? Mai intai sa oferim si daca putem sa facem asta, abia apoi sa cerem acelasi lucru de la altii!!!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 5, 2015 la ora 13:29

   Daca ei ar veni sa munceasca ar fi un mare castig pentru tara noastra. Dar attitudinea lor pe care o vad in Ungaria nu prea imi inspira ca ar fi niste buni muncitori, asa cum sunt europenii.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Septembrie 6, 2015 la ora 12:10

   Din folosirea verbului „a merge” la timpul prezent, se intelege ca va referiti la romanii care se deplaseaza in vremurile actuale in cadrul UE in baza libertatilor consfintite prin Tratate. Altfel, nu cred ca se poate vorbi despre tratament uman si nediscriminatoriu in ceea ce-l priveste pe dl I Ghergut, bunaoara. Permiteti-mi, va rog, sa va informez ca statele oferite de dumneavoastra drept exemplu pentru calatoriile romanilor, respectiv Italia, Franta, UK, la fel ca si Romania, sunt membre ale Uniunii Europene. Detalii cu privire la prevederile Tratatelor puteti gasi pe site-ul „europa.eu”. Veti descoperi astfel ca exista diferente intre aceste state (si relatiile Romaniei cu ele) si Siria, spre exemplu. Daca veti dori sa aflati de ce Siria nu este stat membru UE, aceasta este o alta tema discutie. Daca va veti gandi la calatoriile romanilor in statele exemplificate inainte de aderarea tarii noastre la UE, va rog sa aveti in vedere faptul ca aceasta era in buna masura anticipata inca de la revolutiile din 1989 si caderea Zidului Berlinului, prilej cu care a fost reafirmata apartenenta Europei de Est si a Romaniei la spatiul Nord-Atlantic. Cultural, istoric, politic, economic. Puteti, desigur, aduce in discutie emigrantii romani din afara spatiului european, in masura in care aveti cunostinte cu privire la numarul lor [mare] si conditiile „umane” si „nediscriminatorii” in care sunt primiti in statele de adoptie.

   Răspunde
    
 • Marius
  Septembrie 5, 2015 la ora 12:45

  Indiferent daca ne place sau nu, vom primi cota ce ne este rezervata de emigranti. Si vom face asta pentru ca aderarea la Uniunea Europeana nu inseamna doar ca avem dreptul de a primi finantare europeana ci ca avem si obligatii. Oamenii acestia vor veni. Daca se decid sa si ramana depinde de modul in care vor fi tratati de statul roman. Integrarea lor nu inseamna doar cheltuieli ci si un potential beneficiu economic, nu doar cultural. Referitor „enclavizarea” despre care am citit mai sus… Depinde tot de noi, daca le dam sansa de a se atasa de valorile noastre sau daca ii marginalizam si ii lasam sa adopte mentalitatea de „cetate asediata”. Indiferent de ce alegem sa facem sau de numarul refugiatilor care ne va fi repartizat nu trebuie uitat ca sunt oameni care fug din calea razboiului si nu exod din ratiuni economice ;).

  Răspunde
   
 • moni
  Septembrie 5, 2015 la ora 12:19

  Arabii nu se asimileaza..ei se tin de cultura si religia lor oriunde se duc si putin le pasa de regulile si obiceiurile din tara de adoptie

  Răspunde
   
 • moni
  Septembrie 5, 2015 la ora 12:17

  Arabii s-au dovedit neasimilabili de cultura europeana…ei isi aduc cu ei propriile valori si mod de viata si nu tin cont de valorile tarii de adoptie…a se vedea xe se petrece azi in tarile din vest…Franta..UK..

  Răspunde
   
 • Daniel
  Septembrie 5, 2015 la ora 12:08

  Si totusi valurile de imigranti au adoptat limba cultura și valorile noastre, arabii nu se integreaza, ei aduc valorile lor aici și valorile lor presupun decapitarea necredinciosilor, adica a noastra.

  Mai mult celor care sustin acceptarea de refugiati, de ce nu va duceti asa 1 saptamana doua sa traiti printre arabii din Franta asa ca concediu?

  Răspunde
   
  1. raluca
   Septembrie 5, 2015 la ora 13:06

   Dar iti convine cand francezii te fac tigan si se uita cu scarba la tine, de parca esti cel mai josnic om?? Nu cred ca in franta nu ai trecut macar o data prin asta. Trist sa spui asa ceva.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 6, 2015 la ora 12:28

    Este cu atat mai jignitor pentru romani ca sunt insultati, prin folosirea peiorativa a apelativului „tigan”, fiind jigniti in acest fel totodata si cetatenii romi, indiferent de cetatenie. (In Franta traieste, dupa cum probabil stiti, „une population gitane” relativ consistenta.) Spun ca este cu tat mai jignitoare repudierea cetatenilor romani, europeni cu o cultura, limba, obiceiuri, asemanatoare, cu cat exista mai multa disponibilitate pentru acceptarea in Franta si Germania a imigrantilor din Africa si Asia. atat timp cat romanii au fost primiti rau in Franta lui Sarcozy am refuzat sa o vizitez, asa cum s-a intamplat si cu Italia. Acum le-a trecut, nu insa si britanicilor, pe care nu-i voi vizita pana nu-si schimba atitudinea fata de romani. In virtutea Tratatelor Europene, Romania trebuie sa faca parte cat mai curand din Spatiul Schengen, iar circulatia cetatenilor romani sa se faca liber in intreg spatiul european. Spre surpriza mea, in timp ce eu stau la coada cu pasaportul in mana la intrare in Schengen, sirienii au intrat gramada si fara niciun act, refuzand sa se inregistreze si sa fie identificati.

    Răspunde
     
 • Stelian F
  Septembrie 5, 2015 la ora 11:03

  Si’ macar de-ar fi refugiati…

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 5, 2015 la ora 10:55

  Totusi e o diferenta; astia apartin unei culturi expansive, sunt islamo-fascisti, nu se integreaza si nu vor sa se integreze cultural. Se enclavizeaza. Avem numeroase exemple in iccident. Sunt mau rezistenti la integrare decat romii. Tot ce este mai antueuropean putem gasi la o mare parte din acesti suniti; discrimineaza femeile si fetele, sunt homofobi, sunt antisemiti etc.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Septembrie 5, 2015 la ora 11:55

   islamo-fascisti? pfff! enclavizate, conservatoare si inchise erau toate grupurile etnice care au venit, inclusiv (sau mai ales) cel israelit. astea sunt chestii care rar rezista in timp

   Răspunde
    
   1. ion
    Septembrie 5, 2015 la ora 17:10

    Luton, UK sau Malmo Suedia sunt calamitate.

    Răspunde
     
 • Stelian F
  Septembrie 5, 2015 la ora 10:55

  Sigur nu vor rezista.
  Eu intreb altceva. Cum face UE sa trimita aici 7000 de refugiati cand ei viseaza un singur lucru, Germania? Si daca reusesc sa ii aduca aici cu forta, cum vor face ei ca acesti oameni sa nu plece iar in Germania? Adusi in Romania acesti oameni, ce vor face aici? Romanul este suparat pe fratele lui roman care traieste din ajutoare sociale, cum vor fi tratati atunci acesti refugiati de catre cei ce sunt total impotriva faptului ca statul sa palatesca bani cuiva pentru a sta degeaba?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase