(P) Să dăruim lumină, de Sărbători!

 

general

Cât înseamnă, de fapt, un kilowatt-oră? Un bec de 40 waţi care arde 25 ore. Sau un cuptor cu microunde care încălzeşte hrana câtorva copii. Sau o maşină de spălat într-un cămin de bătrâni din Iaşi… E puțin?

Un kilowatt-oră nu e chiar atât de puţin.

Acesta este şi mesajul campaniei “Dăruieşte lumină”, care pune la dispoziţie, în online, un seif cu 100.000 de kWh, din care fiecare utilizator primeşte câte unul, ca să îl dea mai departe.

Cui vrea el? Nu chiar: în calitate de beneficiari au fost selectate 12 instituţii publice, între care spitale, centre de copii cu nevoi speciale, şcoli şi un cămin de bătrâni. Aplicaţia de donaţie îți permite, deci, să selectezi beneficiarii, în funcţie de ce anume te emoţionează mai tare. Și abia aici e partea grea, căci e chiar greu de ales:

Poţi să donezi kilowattul la Spitalul Oţelu-Roşu, un spital mic, de provincie, dar cu inimi mari. Sau la Centrul de Pedagogie Curativă Simeria – unde sunt trataţi copii cu deficienţe profunde. Ori la Căminul de Bătrâni Iaşi – un loc în care oamenii îşi doresc să se bucure de viaţă şi unii de alţii, în ciuda greutăţilor vârstei. Sau Centrul pentru Educaţie Incluzivă Bacău – unde sunt îngrijiţi 160 de copii cu dificultăţi severe, pentru care viaţa n-a fost chiar atât de darnică. Cu solidaritatea celor care împart kilowaţi, aceste instituţii ar putea ajunge să nu mai plătească facturile la electricitate multă vreme de acum înainte.

Şi, de fapt, acesta este cuvântul cheie. Vorbim de caritate, dar cu solidaritate. Pentru că acest mecanism îşi propune şi un moment de reflecţie pentru fiecare dintre noi: oare există cu adevărat gesturi mici? Sau, de fapt, fiecare lucru bun, oricât de neînsemnat pare (cum ar fi un like), poate să conteze, dacă îl facem mulţi, împreună?

Răspunsul îl găsiţi pe www.daruiestelumina.ro şi îl puteţi discuta pe www.facebook.com/daruiestelumina.

unnamedCampania este o iniţiativa a E.ON România, care a pus la bătaie cei 100.000 de kWh ce pot fi donaţi mai departe. Nu e nevoie ca userii să doneze mai mult decât un like (şi, dacă vor, şi un share). Iar kilowatt-ul donat se înregistrează în contul beneficiarului şi va fi scăzut din factură. Intraţi pe site să vedeţi care e stadiul campaniei. Sau aruncaţi o privire pe lista de beneficiari:

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Terezianum” din Sibiu, Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, Asociaţia „Steps of Hope” din Sibiu, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca din Cluj, Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj din Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, Spitalul Orăşenesc Oţelu-Roşu, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria din Simeria Veche, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Aurora” din Reşiţa, Căminul de Bătrâni “Sf. Constantin şi Elena” din Iaşi, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 2 din Bacău, Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman.

Campania va dura până la sfârșitul lunii aprilie.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

5 răspunsuri la (P) Să dăruim lumină, de Sărbători!

 • Constantin
  Aprilie 8, 2015 la ora 21:45

  Oare cat din ceea ce platesc eu pentru 1 kW chiar acopera pretul kilowatt-ului? Cat anume merge la centralele eoliene si producerea de energie din surse regenerabile, adica un fel de subventionare cu de-a sila a unor activitati care au devenit exagerate tocmai pentru ca investitorii sa poata obtine banii mei prin subventii?! Angajamentele Romaniei cu privire la cota de energie verde din totalul energiei produse sunt exagerate si au fost criticate adesea. Apoi, cat din pretul platit de mine pentru 1 kW se duce la centralele care produc energie prin cogenerare? Si cata energie din cea produsa de ei [si platita de mine] se pierde prin sistemele de distributie ineficiente? Intotdeauna am retineri cand platesc factura la electricitate, macar din pricina intrebarilor acestora pentru care raspunsurile imi creeaza inconfort intelectual si material.

  Răspunde
   
 • Sergiu
  Aprilie 8, 2015 la ora 14:09

  Sau, alternativ, pot fi reduse preturile triplate abuziv de cele 3 mari companii care au preluat activele Electrica si intreaga tara va primi mai mult de 1 kw – care, in prezent, este prea mult. Ma scuzati ca nu dau like.

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Aprilie 8, 2015 la ora 14:41

   Ok, ar fi si aceea o varianta.
   Nu mai bine o combinatie de ambele? 🙂

   Răspunde
    
 • Roxana I.
  Aprilie 8, 2015 la ora 13:03

  Promit sa dau si eu like diseara – as da mai multe daca ar fi posibil acest lucru.
  Nu am acces la Facebook acum.
  Am avut doar o luna ”de proba” pe tel. mobil care e si de serviciu, si personal de cativa ani…
  Functiona f. prost internetul in aceasta varianta (si Facebook-ul la fel) – ingrozitor de incet printre altele – ma enervam constant si am renuntat foarte repede.
  O alta initiativa simpatica 🙂

  Răspunde
   
 • Claudiu
  Aprilie 8, 2015 la ora 12:10

  Moise, trebuie corectate linkurile din articol.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase