Mai bine furaţi de la buget, decât să nenorociţi ţăranii

blog_apia

de Moise Guran

Mi-a atras atenţia un caz de corupţie de la Botoşani, o găinărie aparentă, judecând după sume, dar o grosolănie în materie de metodă.

La începutul săptămânii, DNA-ul a arestat mai mulţi funcţionari de la Agenţia Locală de Plăţi în Agricultură, alţi funcţionari de pe la câteva primării rurale, dar şi pe primarul unui mic orăşel din judeţ. E genul de ştire care nici nu prea intră pe la jurnalele naţionale, decât în lipsă de alte ştiri, mai importante.

După două zile, am aflat însă, că toţi ăştia pe care vi i-am enumerat acum puseseră la punct o metodă de a fura fonduri europene, în care neamurile unora de pe la APIA, făceau contracte fictive de arendă pe diferite loturi din judeţ, asta doar pentru a lua subvenţia de 130 de euro la hectar. Suma nu e mare, dar înmulţiţi cu o sută de hectare şi o să vedeţi că se strâng 13 000 de euro pe an. Şi tot o găinărie rămâne… problema este însă alta.

În astfel de situaţii, în care chiar oameni din APIA, paznicul pus să păzească fondurile europene, pun la cale mârşăvii cu bani europeni, sună nişte clopoţei pe la Bruxelles. De regulă, se iniţiază o suspendare şi o evaluare la nivel naţional.

Astfel, te poţi trezi că nu mai vin banii, ceea ce nouă ni s-a mai întâmplat, dar pe alte programe, decât astea agricole. De ce este mai important acest moment, decât altele?

Pentru că subvenţia la hectar este, de fapt, o invenţie făcută de Dacian Cioloş, cu dedicaţie evidentă pentru o ţară care nu prea reuşea să absoarbă fonduri europene, cu o populaţie rurală îmbătrânită, incapabilă să facă mai mult decât agricultură de subzistenţă.

Mânăstire-ntr-un picior, ghici despre ce ţară e vorba? Această subvenţie de o sută şi ceva de euro la hectar este, de fapt, o subvenţie socială pentru bătrânii satelor, dar şi gura de aer care i-a ţinut în viaţă pe micii fermieri români, incapabili, de exemplu, să ia pe grâu sau pe porumb mai mult decât au investit în cultivarea pământului. Ţăranul francez face de două ori mai multă producţie, la hectar, decât al nostru, dar, şi al nostru, şi francezul vând la acelaşi preţ, că e piaţă liberă.

În altă ordine de idei, o găinărie din asta grosieră de la Botoşani, sau din altă parte, îl poate omorî pe micul fermier român, îl poate înfometa pe ţăranul cu trei-patru pogoane, poate priva România de peste un miliard de euro bani europeni, ba chiar ne poate pune să dăm, din urmă, cinci miliarde de euro pe care deja i-am luat.

De aia, zic! Stimaţi baroni! Dragi funcţionari! Aveţi grijă ce furaţi! Furaţi din bugetul statului, luaţi din fondurile locale, jecmăniţi-vă între voi, dar lăsaţi naibii fondurile europene căci, o dată, nu sunteţi capabili să îi păcăliţi pe ăia ca pe ai noştri, iar a doua oară, preţul pe care îl plătim cu toţii pentru găinăriile voastre este mult prea mare.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

22 răspunsuri la Mai bine furaţi de la buget, decât să nenorociţi ţăranii

 • Horia
  Septembrie 27, 2014 la ora 22:52

  Cu tristete remarc următoarele:
  1. Echipa dv. nu şi-a făcut bine temele. Sunt multe afirmaţii greşite in articol. De ex. subvenţia la hectar nu este o invenţie făcută de Dacian Cioloş. A aparut ca urmare a reformei PAC din 2003 (http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap/history/index_ro.htm).
  2. Articolul nu a starnit un interes prea mare in randul celor care se pricep la agricultura.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Septembrie 26, 2014 la ora 20:53

  Draga SABA
  Datorita lui HITLER si cercetatorilor lui au ajuns americanii pe luna.
  Datorita doctorului moarte mananci pui la rotisor injectati cu hormonul de crestere in 42 de zile. Datorita lui genetica este unde a ajuns azi. Cand faci fertilizare in vitro ai succes datorita multor din studiile lui.
  Datorita multor cercetari germane, statul american a ajuns primul in lume.
  Americanii sunt imperiul otoman de pe timpul lui STEFAN CEL MARE.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Septembrie 26, 2014 la ora 19:57

  Pai nu exista subventie pe hectar platita de guvern si pana sa intram noi in UE? Nu exista si in UE o astfel de subventie? A inventat-o Dacian in UE?

  Răspunde
   
 • furiosul
  Septembrie 26, 2014 la ora 19:37

  .

  Răspunde
   
 • avremescu
  Septembrie 26, 2014 la ora 19:32

  Aceste aprecieri sunt corecte :
  1.problema furturilor tine de (ne)educatia unora.Romanii sunt
  inteligenti cu mare dispozitie la educatie cam 85%,restul fiind culti
  deci imposibil de educat.Daca scuturi un covor gunoaiele ies la
  suprafata.In 89 s-a scuturat covorul iar gunoaiele cei 15% au ajuns la
  conducere si in media.
  2.Credeam ca doar la TVR se ‘promulga’ prostii asupra educatiei
  copiilor,parintilor si bunicilor debitand putpuriuri de tampenii,dar
  ,molima s-a extins si la radio romania actualitati ,atelier de educare a
  parintilor” DE CINE ?.
  3.Se pare ca cineva a uitat poarta deschisa la unele spitale.

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 26, 2014 la ora 16:06

  Toata Romania e o mare spalare de bani. S-a tocit asfaltul de cati fac poteca, zilnic, la DNA, Parchet, DIICOT, etc.

  Colcaie tara de infractori la cele mai inalte nivele.

  Răspunde
   
 • lloopp
  Septembrie 26, 2014 la ora 15:40

  Sincer, subventia in felul in care exista ea in Romania este daunatoare. Intretine o stare de lucruri in care taranul nu este fortat sa faca ceva pentru a imbunatati starea de fapt, ba dimpotriva, este incurajat sa „las-o bah ca merge-asa, ne-am obisnuit cu ea”. Subventia acordata numai conditionata de masuri de imbunatatire a modului de exploare agricol, insotite de transfer de cunostinte si sprijin si indrumare din partea agentiei are rost. Altfel, incurajam o ineficienta si o delasare tipic balcanico-romaneasca.

  Răspunde
   
 • Custodie comuna
  Septembrie 26, 2014 la ora 14:52

  Prin urmare domnul Ciolos a facut ceva pentru Romania iar postul de Comisar European este important nu cum spunea presedintele !

  Răspunde
   
 • Apia
  Septembrie 26, 2014 la ora 13:15

  Caz real. Am luat un arenda cateva Ha de teren. Am avut nevoie de o gramada de acte si verificari din partea primarie. Este un mare arendas in zona, care face contracte de arenda vai si amar, cu lipsuri si alte nereguli, cu verificari din partea primariei asa de forma. Intreb la primarie, de ce eu sunt verificat la sange si celalt de forma, i se elibereaza adeverinta pentru APIA forte lejer. Raspuns: „Daca ai peste 100 de HA luat in arendu NU mai e nevoie de aceste verificari”. Concluziile le trage fiecare. Sa traiti bine:)

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Septembrie 26, 2014 la ora 09:37

  Germania ?

  Răspunde
   
 • nicu
  Septembrie 26, 2014 la ora 08:50

  Toata lumea stie ca la APIA se fura sica nu poti obtine nimic acolo fara interventii de la „partid”… ce dracu, ii iei pe 2 functionari care au facut si ei de o ciorba si pesti mai mari invart bani din fonduri europene cum vor ei…

  Răspunde
   
 • Agricultor
  Septembrie 26, 2014 la ora 07:17

  Daca tot faceți comparație între țăranul roman si cel francez trebuie spus ca francezul are 400 euro Subvenție bani cu care poate cumpara mai multe ingrasaminte si prin urmare produce mai mult, oricum romanul cu 4 pogoane își vinde marfa in piața sau la samsari si nu aveți de unde sa știți cat a produs. Performanța pe 4 pogoane este imposibil de facut. Țăranul cu 4 pogoane nu plătește impozite la stat deși este concurent cu cel care are peste 10 si plătește făcând deasemeni concurenta si cu francezul. Județul Botoșani nu are cadastru terminat nici pe 10% din suprafața deci perfecțiunea in întocmirea documentatiei Apia nu poate fi atinsa atâta timp cat statul nu a terminat de împărțit pământul in milioanele de parceluțe necesare agriculturii de pogon. In concluzie domnu Moise …. Nu generalizati! daca unii funcționari si unii fermieri au greșit trebuie sa plătească dar nu uitati ca agricultura si nu cea de 4 pogoane este poate singurul domeniu de producție (in Botoșani ) care da bani la bugetul de stat. Cu respect!!

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Septembrie 25, 2014 la ora 21:21

  Eu propun varianta excentrica a puscariei pentru cateva mii de politruci bugetari. Veniti la vot!

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Septembrie 25, 2014 la ora 20:33

  Mi-a ramas in minte o vorba.. atunci cand mita care circula e mica inseamna ca e la scara mare. Si bine zice. Tare mi-e ca si aici e identic.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Septembrie 25, 2014 la ora 20:02

  Mai realiza Sergiu Nicolaescu, acele filme magnifice, daca era contra sistemul comunist?
  Eu nu cred, doar un pupincurist si membru de partid putea primi finantare, ca primarii din prezent.
  Daca pe Visinescu il judeca, pe Beligan il premiaza. ………………………

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Septembrie 25, 2014 la ora 19:58

  Si referitot la Radu beligan, de la ROMANIA in direct.
  Toti care au ajuns sus pe timpu comunismului au fost pupincuristi, inclusiv domnul RADU beligan.
  Cei care au avut curaj sa spuna lucrurilor pe nume au ajuns ca EMIL CIORAN, PETRE TUTEA in exil si vai de mama lor.
  Toti mincinosii care se lauda ca nu au fost membri dar au ajuns sefi, sunt niste mincinosi. Istoria ne va judeca, daca se mai gaseste ceva in arhive si nu s-au spalat toate urmele.

  Răspunde
   
  1. saba
   Septembrie 26, 2014 la ora 19:16

   Cum spuneam, despre morti numai de bine.
   Emil Cioran : ‘a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză” – asta dovedeste foarte mult, ca individ si urit de putin ca tara (de origine). „Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș”, ma obisnuisem cu „Little Italy” (in Ottawa sau Toronto sau NewYork), de ecemplu, dar pentru o comuna romaneasca – n-as spune ca este putin, as spune ca este prea mult pentru Romania inainte de 1911. Ca „admirator al lui Hitler”, chiar daca ulterior o explica/justifica ca pe „o inadmisibilă rătăcire a tinereții”, totusi titluri ca Cartea amăgirilor , Schimbarea la față a României , Lacrimi și Sfinți, au fost scrise sub acesta influenta. Ce a scris dupa stabilirea la Paris sunt sub alte influente. Nu l-am citit si nu ma pronunt asupra continuturilor.
   Petre Țuțea: jurist cu participare internationala remarcabila, „negocieri economice la Berlin și la Moscova”, avind in vedere perioada critica a vremii, dar si cu activitate confuza („Rebeliune legionară”, „protejat de Lucrețiu Pătrășcanu”). In orice caz, a ajuns la pensionare cu statut de detinut politic (ceia ce isi dorise si Adrian Nastase) justificat cu „delictul de agitație”, „dovezile” urmând a fi „fabricate” ulterior”. Totusi, activitatea legionara (membru al Partidului Nationalist) si suspectarea de spionaj in favoare anglo-americanilor (nimic nou nici astaz si pot adauga si ruso-chinezi) nu sunt invinuiri care pot trece usor (si nici nu trebuie). Ca jurnalist (profil filozofic, se pare), nu prea mult. Proiectul „Prometeu” si alte manuscrise – pacat de ele. „Antropologie creștină” care poate justifica „preocupărilor filosofice și a rolului educativ”, desi continui sa am ce am cu legionarismul – continui sa cred ca nu a fost un curent pro-romanesc, chiar privit nationalistic (si nici asta uneori nu este prea sanatos). Ca statul roman, de dupa 1989 (mai exact Decizia din 1998), a anulat sentintele trecute, „măsură reparatorie față de memoria marelui gânditor”, spune si nu spune realitatea.
   „Istoria ne va judeca, daca se mai gaseste ceva in arhive si nu s-au spalat toate urmele” – asa este, istoria romanilor, si sper ca nu cea scrisa de americni in manualele de astazi.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Septembrie 25, 2014 la ora 19:55

  Daca nu era subventia, mai faceau aceasta gainarie? Subventii inseamna bani negri si concurenta neloiala.
  Fondurile europene trebuiesc investite in irigatii si utilaje, nu in subventie ca ai terenul cultivat.
  Taranii au fost invatati de criminalul ION ILIESCU, sa primeasca pomana in continu, iar aceste pomeni arata puterea agricola a Romaniei.
  Taranul roman, nu produce decat grau furajer, nu de panificatie.
  Taranul roman foloseste porumbul, pentru 10 maxim 12 utilizari, pe cand occidentul are 113 utilizari.
  Taranul roman nu stie sa cultive decat grau si porumb, pe cand occidentul au mii, de la culturi clasice pana la plante medicinale, unde sunt miii de culturi.
  Taranul roman, vine cu un grau bio sau aproape bio, dar consumatorul final, nu vrea o placinta bio, dar turtita. Doreste o placinta crescuta , mare frumoasa si sa contina produse bio.
  Dar bio pentru mine, inseamna sudoarea ta, pe campia romana. Ce este facut de tine se numeste lucru manual si este bio.
  pentru ca faci miscare, stii tot procesul si il influentezi.
  Marul stropit cu insecticid nu este bio, dar marul stropit cu pelin tine la departare insectele, mare parte din ele si este bio.
  Taranul vine la mine la moara cu un porumb inferior si doreste sa plece cu un malai grisat de calitate superioara, nu este posibil asa ceva.
  Mai bine nu furati deloc, pentru ca va taiem mana. sau capul. AZI FURI UN OU, MAINE FURI UN OU.
  Daca ii furi unii batran de la tara subventia si vecinu ii fura pui si purcelul, inseamna crima, pentru ca batranul moare de foame.
  Dar furtul este o virtute in zilele de azi.
  UITE ce scrie in dex subventie-donatie.
  ADICA pe intelesul tuturor pomana.
  Bai da prost e.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase