Bla-bla-uri energetice, într-o criză serioasă la Marea Neagră

Ponta seminar energie

de Moise Guran

Am impresia că premierul Victor Ponta are consilieri diferiţi pentru fiecare domeniu în parte. Ceea ce nu este neapărat rău. Dar, dacă aceşti consilieri nu vorbesc între ei, atunci lucrurile devin complicate, căci premierul se transformă într-un atelaj, să-i spunem un atelaj de comunicare, în care fiecare motor, ca să nu zic cal, trage în lipsa altuia, fiecare în propria direcţie.

Prezent la o întâlnire cu câteva companii americane specializate în energie, premierul le-a spus că adevărata bătălie cu Rusia este cea energetică. Nimic mai adevărat! Şi dacă s-ar fi oprit aici, Victor Ponta ar fi lăsat impresia că ştie ce vorbeşte. Numai că, fie premierul a simţit nevoia unei improvizaţii, fie discursul fusese scris de consilierul pe probleme de energie care poate este certat şi nu vorbeşte cu cel pe probleme de apărare. Oricum, premierul a continuat, lăsând de înţeles că investiţiile în energie ar fi cumva contrapuse achiziţiilor militare.

Ca să lămurim o dată problema şi pentru premier, şi pentru consilierii săi, trebuie să fim cu toţii conştienţi că independenţa energetică a României nu poate veni în acest moment decât de la resursele din Marea Neagră. Cele de pe uscat, dacă nu sunt incerte şi controversate precum gazele de şist, sunt bătrâne şi epuizate.

În Marea Neagră se află acum în exploatare un singur bloc – Istria, un zăcământ relativ tânăr, pus în exploatare începând din 1987, aflat la 80 de kilometri în larg de Constanța. Cea mai recentă descoperie acolo s-a făcut în această vară. Dar Istria furnizează doar 20% din producţia de ţiţei şi gaze, iar speranţele de independenţă energetică vin de la alte două perimetre – Neptun şi Insula Şerpilor.

Neptun este cam la 150 de kilometri în larg de Mangalia, iar Insula Şerpilor este un perimetru câştigat de România la Haga, împotriva Ucrainei. Pentru cine nu ştie, Insula Şerpilor nu este o localitate, ci ea ţine de cel mai apropiat oraş din regiunea Odessa. Regiunea Odessa vine până la graniţa cu România, mai exact până la braţul Chilia al Dunării.

În altă ordine de idei, consilierul pe apărare şi deci şi premierul Ponta ar fi trebuit să ştie că Odessa şi graniţa cu România sunt obiectivele declarate de extindere pentru Novo Rossia, regiunea separatistă care, cel mai probabil se va desprinde de Ucraina cu sprijinul Moscovei.

Credeţi că vor recunoaşte decizia de la Haga?

Altfel spus, se poate vorbi, la modul serios, de investiţii în resursele energetice ale Mării Negre şi de un război energetic cu Rusia, dacă această zonă economică a României, aflată totuşi în ape internaţionale, nu este patrulată şi apărată de o flotă de război mai serioasă? Da? Nu?

Sau, poate, premierul vrea să exploatăm aceste resurse ale noastre într-un parteneriat cu ruşii… că doar am mai avut cu ei experienţa SovRomurilor şi ştim cum se face…

stiri verificate

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Bla-bla-uri energetice, într-o criză serioasă la Marea Neagră

 • Cezar
  Septembrie 9, 2014 la ora 15:55

  Daca cineva mai crede ca Victor Ponta este stabil dpdv al coerentei in gandire se inseala amarnic. Mai periculos este faptul ca de 2 ani conduce economia tarii catre dezastru si mai nou are aspiratii de a ne conduce catre pierzanie si in politica externa, aspirand la functia de presedinte al Romaniei. Declaratii de genul asta si de genul celei prin care il compara pe Basescu cu Hitler si regimul lui cu nazistii nu fac decat sa ne intareasca convingerea ca omuletul asta are cateva elemente lipsa componenta materiei cenusie!

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Septembrie 9, 2014 la ora 09:55

  Ponta face declaratii in functie de stare, de locatia in care se afla, de interlocutori, etc. Odata afirma ca este important sa ne inarmam pentru ca amenintarea militara a Rusiei este iminenta, altadata afirma ca trebuie sa devenim independenti energetic fata de Rusia, ca asta e cel mai important. Nu e consecvent, iar in ultima perioada face si declaratii iresponsabile ca aceea cu regimul nazist.

  Răspunde
   
 • Cezar Iacob
  Septembrie 8, 2014 la ora 22:46

  Draga Moise, Articolul e ok ca filosofie, insa independenta energetica a Romaniei nu sta in Marea Neagra. Exista un potential foarte mare de resurse de petrol si gaze pe uscat (am un doctorat in domeniu … pot povesti despre acest subiect). Se duc eforturi foarte costisitoare pentru explorarea lor din partea companiilor din domeniu, iar in acelasi timp, pe cale politica, aceasta explorare este impiedicata pe cat posibil (pe calea consiliilor judetene si a primariilor). Oare cine are acest interes … de ce incearca PSD-ul pe ocolite sa opreasca dezvoltarea industriei de petrol si gaze? Oare cine controleaza importurile acestor resurse? Daca poti afla, … da-ne te rog un semn, poate fi o stire interesanta. (Asa s-a imbogatit si Iulia Timosenko, din intermedierea importurilor de gaze).

  Răspunde
   
 • mihai
  Septembrie 8, 2014 la ora 22:23

  Premierul Poanta !!!!

  Răspunde
   
 • VASILE BOANTA
  Septembrie 8, 2014 la ora 22:21

  MOISICA,

  HAI SA AMINTIM – TE ROG – NUMITILOR…PRESEDINTE, SI CHIAR PRIM MINISTRU, CA ROMANIA O TARA CRESTINA INTOTDEAUNA A INCERCAT SA APLICE PRINCIPIUL BIBLIC ” MAI BINE UN VECIN APROAPE DECAT UN FRATE DEPARTE” ( Prov.27:10).E DERANJANT CA TOCMAI EI CARE ALERGA DUPA PRIMELE SCAUNE DIN BISERICA,- BA MAI SI IAU CUVANTUL ACOLO CAND AU INTERESE – NU STIU VERSETUL ACESTA, TOT ASTFEL CUM UN ALT INFUMURAT DE LA COTROCENI SA GRABIT SA RECUNOASCA NOUL STAT KOSOSVO (DESI EL TREBUIA SA FIE ULTIMUL CARE SA FACA ACEST GEST). CU ACEA OCAZIE CUSCRII SARBI, NE-AU BATUT OBRAZUL.

  Răspunde
   
  1. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 08:43

   ” MAI BINE UN VECIN APROAPE DECAT UN FRATE DEPARTE” ( Prov.27:10)” – nu-l stiam. Dar este o vorba romaneasca care spune, parca: „rudele le ai, cu vecinul traiesti”.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 8, 2014 la ora 20:23

  „Victor Ponta are consilieri diferiţi pentru fiecare domeniu în parte…” _ Asa este , dar coordonarea lor o face altcineva. (Oricum nu tine cont de ceea ce-i spun consilierii.) „Seful al mare”, dl. Stoica, ar fi putut lipsi in acele momente de la serviciu, fiind convocat pe la diverse institutii pentru a oferi explicatii cu privire la dl. Duicu si, respectiv, mutarea d-lui prim-ministru la Ministerul Apararii Nationale. Ah, despre energie era vorba?! Cu siguranta dl. Ponta stie acum mai multe despre Aparare…Dupa cum vedeti, „exista o explicatie”. *** La obtinerea independentei energetice a patriei noastre o contributie substantiala o poate avea dezvoltarea capacitatii energetice nucleare. Prietenii chinezi ai d-lui Ponta au fost cei preferati in detrimentul partenerilor canadieni. Afacerile cu chinezii, insa, sunt ingreunate de legile UE… Cum putem face oare, spre exemplu, sa eliminam licitatiile?! Poate reusim sa incredintam direct executia „salbei de micro-hidro”.

  Răspunde
   
  1. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 08:38

   Nu stiu inca ca au chinezii de oferit, dar canadienii au la pastrare costisitoare niste ciurucuri scoase din uz – ma refer acuma la dotarea unor centrale nucleare. Se pare ca la fel a fost si cu niste avioane de lupta luate de la americani cu un defect de fabricatie (i-au costat o gramada si cind erau noi, iar modificarile necesare au fost atit de scumpe incit nu si-au permis sa le efectueze intregii comenzi la pretenii de la sud, dar las ca isi scot pirleala cu … gazele nisipoase.

   Răspunde
    
 • GeorgeGMT
  Septembrie 8, 2014 la ora 20:07

  „O flota de razboi MAI SERIOASA…”

  Pai noi avem nevoie de O FLOTA militara, cat de serioasa vedem noi dupa aia 🙂 , pt ca in acest moment Romania nu detine la Marea Neagra nave de razboi in sensul militar si operational al termenului.

  Poate putem sa fugarim niscai pirati somalezi, dar cam atat…

  Nu sunt deloc rautacios dar astazi detinem trei fregate inutile, din care doua practic dezarmate, iar Marasestiul este doar o nava veche care nu poate face nimic altceva decat sa traga la fund echipajul, scufundandu-se eroic si degeaba.
  Mai avem trei Tarantule cu rachete Styx, vechi ca vai de ele, bune de nimic, un submarin nefunctional, cateva lansatoare de rachete anti-nava de coasta cu aceleasi rachete antice.

  Nu avem nave moderne, nu avem rachete anti-nava, nu avem elicoptere anti-submarin sau aviatie, nu avem nici macar sonare moderne.

  Cel mai eficient mod de protejare a intereselor noastre suverane ar fi sa avem submarine, aviatie (elicoptere) si cateva nave moderne, mult mai mici si economice, maximum 2000 tone, decat fregatele noastre oceanice de 5000 de tone. Saar 75 israeliene, Godwin franceze, etc, ar putea fi solutii.

  In privinta lui alde Ponta… asta saracu’ intelege destul de putin din ce citeste, iar noi intelegem si mai putin din ce spune, noroc ca nu-l ia nimeni in seama.

  Răspunde
   
  1. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 08:28

   „Nu avem ..”, si daca am avea, ce-ar fi? O rezistenta cit de cit si singeroasa pentru romani – „Eroi am fost ..”. Mai departe cel mult un teatru de razboi pe teritoriu romanesc intre altii care nu se sinchisersc.
   „Cel mai eficient mod de protejare a intereselor noastre suverane ar fi sa” fie alesi niste conducatori de stat responsabili (care se pare ca „lipsesc cu desavirsire”), iar in lipsa, sa fie modificata Constitutia incit sa permita crearea unei democratii directe – pentru ca vad ca romanii au idei dar nu sunt auzite de alesi.

   Răspunde
    
  2. Cornel
   Septembrie 9, 2014 la ora 11:37

   Nu avem nimic din cele mentionate , dar il avem pe Mazare cu iesire la mare, care le poate trimite rusilor niste „rachete” lansate direct de la parada . Deci 1-0 pentru noi.

   Răspunde
    
 • Custodie comuna
  Septembrie 8, 2014 la ora 19:49

  Iar poporul in iubeste din ce in ce mai tare ! Sa vedeti ce va fi la vot !

  Răspunde
   
  1. curly
   Septembrie 8, 2014 la ora 20:44

   Unfortunatly,Ponta e încă un cârlan.sper că nu e o noutate pt careva

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 9, 2014 la ora 07:01

    „Unfortunatly”, el a fost numit, in mod iresponsabil dupa opinia mea, prim-ministru. Aproximativ la fel ca in situatia in care a fost desemnat si dl. Tariceanu. Dincolo de discutia cu privire la calitatea politicienilor si a partidelor politice (si prejudecata ca n-avea ce face altcumva), credinta d-lui presedinte ca avand prim-ministri de slaba calitate ii va permite sa-i domine a fost extrem de cinica, ignorand consecintele profund negative pentru Romania.

    Răspunde
     
 • VictorL
  Septembrie 8, 2014 la ora 19:16

  @Moise.Cu mintea lui de gaina Ponta doar face joc de glezne pe problemele care de multi ani sunt luate in calcul si rezolvate de Basescu.
  E tot un fel de plagiat fara importanta de pe o tema pe care un alt creier de gaina a plagiat-o la rindul lui de la fostul primar al orasului Sankt-Petersburg,pe vremea cind purtatorul sau mai plimba si papucii respectivului primar.
  In tema respectiva Primarul,in acelasi timp si profesor la Universitate expunea ideea ca Rusia poate sa-si impuna influiena asupra Europei uzind de faptul ca Europa este dependenta de gazele si petrolul din Rusia si CSI.Asta cu conditia ca aceasta dependenta sa se mentina.Asa a avut Putin o tema cu care a dat KGB-istilor de lucru si a ajuns Tar la Kremlin…
  Mai departe se stie si ca nu mai avem rafinarii si luam gaze rusesti de la nemti si de la Putin pe persoana fizica.
  Se mai stie si ca Putin a chemat tehnologie americana sa foreze la rusi,cum la fel de bine americanii foreaza si in Ucraina si Romania,cum si in Marea Neagra.Acum si-a miscat si soldatii cu gindul ca trebuie pastrata dependenta Europei de energie data cu portia de rusi.
  Pentru asta rusii se agita si dincolo de cercul polar…
  Pe de alta parte,cind ai fost la Matca sa vezi solarele puteai mai la deal sa observi atit eolienele cit si sondele care scot gaze din zacaminte noi.Cele vechi si obosite sunt la Petrom dar americanii si olandezii stiu sa scoata in continuare din ele pentru austrieci si totodata pentru noi.Nici nu s-a pus problema gazelor de sist pentru ca avem peste tot gaze naturale dar e o rezerva pe care trebuie sa o stim.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Septembrie 8, 2014 la ora 19:02

  No, nu imi intra comentariul ? Ca m-am chinuit sa-l scriu si nu mereu imi vin idei bune nici mie.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Septembrie 8, 2014 la ora 19:07

   Cred ca asa patim toti. Partea buna e ca daca dati „inapoi” la browser, mesajul pe care l-ati scris este acolo, nu trebuie sa scrieti din nou altul. Eu odata cred ca am incercat de cel putin 10 ori sa postez un mesaj, inainte de a reusi. Moise cred ca vrea sa ii acordam mai mult timp 🙂

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Septembrie 9, 2014 la ora 07:18

    Constat ca au disparut butoanele cu like si dislike .

    Răspunde
     
  2. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 08:12

   libertatea mediei sa taie ce nu-i convine (este prevazuta si in Conatitutie … prima parte.

   Răspunde
    
 • casute pasarele
  Septembrie 8, 2014 la ora 18:14

  Propun dlui Ponta sa fie si el odata ptr totdeauna mai ferm, mai convingator…momentan pare de toata mila…cum bate vantul ,cam asa isi schimba convingerile , partenerii ,atitudinea , strategiile…Nu ne face ti mandri dnu Ponta cand vedem la dvs o atitufine duplicitara Miaunel – Zmeul cel rau , alege ti un personaj si distrati-ne…ca altceva…

  Răspunde
   
 • casute pasarele
  Septembrie 8, 2014 la ora 18:13

  Propun dlui Ponta sa fie si el odata ptr totdeauna mai ferm, mai convingator…momentan pare de toata mila…cum bate vantul ,cam asa isi schimba convingerile , partenerii ,atitudinea…Nu ne face ti mandri dnu Ponta cand vedem la dvs o atitufine duplicitara Miaunel – Zmeul cel rau , alege ti un personaj si distrati-ne…ca altceva…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase