Monştri. Personalităţi istorice malefice, de la Nero la Osama bin Laden…

litera_monstrii

Editura Litera Autor SIMION SEBAG MONTEFIORE

„Moartea unui om este o tragedie; moartea a milioane de oameni reprezintă doar o statistică“, ar fi declarat cândva Stalin, unul dintre monștrii secolului XX. Alături de Hitler și Mao, el a înfăptuit cele mai atroce crime din întreaga istorie a umanității. Milioanele de evrei uciși în Holocaust și milioanele de ruși trimiși în gulaguri nu vor putea fi șterse ușor din memoria colectivă. Însă istoria a avut dintotdeauna o față întunecată. Monștri este o cronică a celor mai detestate personaje din istoria lumii, prezentate cronologic, din vremurile biblice până în cele moderne. Lista cuprinde peste 100 de nume – conducători de stat, despoți însetați de sânge sau criminali în serie – de la Caligula și Ivan cel Groaznic la Elena și Nicolae Ceaușescu, supranumiți „soții Macbeth“. Autorul readuce în atenția noastră și fapte mai puțin cunoscute, cum ar fi masacrele cruciaților sau genocidul armenilor din secolul trecut. Dedicată victimelor acestor monștri, cartea ne aduce aminte că răul se poate transforma oricând în banalitate. Aflând mai multe despre aceste personaje malefice și crimele lor, putem evita greșelile trecutului. „O lectură obligatorie.“ – The Times Simon Sebag Montefiore (n. 1965) este unul dintre cei mai apreciați istorici britanici. Cărțile lui, traduse în peste 40 de limbi, au primit numeroase premii de-a lungul timpului. Printre cele mai cunoscute se numără: Ecaterina cea Mare și Potemkin, Stalin – la curtea Țarului Roșu, Eroi și Ierusalim: biografia unui oraș, bestseller internațional, numit de Bill Clinton cartea sa preferată din anul 2012.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Monştri. Personalităţi istorice malefice, de la Nero la Osama bin Laden…

 • io
  Septembrie 24, 2013 la ora 02:00

  Au avut și ei draci according to http://www.theslg.com/Alien_Human_Spirit_p/sw_ahs.htm, ce vă mai tot mirați atâta ca proștii din filmele cu proști?

  Răspunde
   
 • VictorL
  Septembrie 23, 2013 la ora 16:07

  Cartea nu a aparut la ,,Ora de Bussines”ci pe Biziday,blogul lui Moise Guran.Daca vrea sa promoveze ceva pe blog e liber s-o faca iar noi comentam sau nu,in mod liber.Banuiesc ca pe Moise il intereseaza si cite ceva din prostiile pe care le debitam noi aici.

  Răspunde
   
 • zagura
  Septembrie 23, 2013 la ora 15:44

  Si ce are a face aceasta carte cu emisiunea lui Moise? Nedumerirea mea este valabila si pentru articolul cu „tortionarii”. S-a diversificat cumva „Öra de busines”?
  PS: Probabil acest articol ar fi trebuit sa aiba un „P” in fata…

  Răspunde
   
  1. Costin
   Septembrie 23, 2013 la ora 19:31

   Pe acest site nu sunt doar emisiunile pe care le face Moise Guran, sunt si articole de interes.
   Ca se face reclama sau nu, este putin irelevant si nu vad cu ce te deranjeaza!

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Septembrie 23, 2013 la ora 00:52

  Imi plac lucrurile interesante, n-am timp de gargara. Am vazut ca Moise a preluat pe blog prezentarea/reclama cartii da la Editura Litera – mare noroc ai avut Moise. De fapt cu ce am devenit sceptic a fost inceputul („ar fi declarat cândva Stalin”) si sfirsitul („numit de Bill Clinton cartea sa preferată din anul 2012”). Ce credibilitate iti ofera un asemenea inceput (cursurile de scriitori – stiti ca pe aici sunt si asa ceva, ba chiar te invata cum sa-ti aleg editorul pentru o anumita carte – nu recomanda ambiguitati, creeaza impresie neplacuta, n-ai sa mai fii citit) si chiar pe Bilica sa-l vezi citind asa ceva (totusi titlul e spumos), dar probabil in 2012 s-o mai fi plictisit.
  Dar vad ceva care nu poate fi banalizat: „Simon Sebag Montefiore (n. 1965) este unul dintre cei mai apreciați istorici britanici” Mai sa fie, eu cu istorici si mai ales cu istoria … Serios in liceu mi-a placut Istoria, mai putin in facultate, Geologia istorica. Intr-un timp chiar credeam ca numai la memorarea datelor istorice o zbircesc, dar de cind un fost coleg de prospectiuni, devenit si prieten, a inceput sa ma cultive (asa intre doua pietre, pac si o incoronare), mi-am zis: de-acum in colo nu mai spun decit ca-mi place istoria, altfel ma fac de bafta.
  Din biografie, vad ca dinspre tata, se trage din patru generatii de evrei Sefarzi, diplomati si bankeri. Ba chiar stra-stra-unchiul lui a fost partener la N M Rothschild & Sons. Mama se trage din familie lituanieni evrei, carturari saraci. Aici este o chestie interesanta, parintii ei au fugit din Imperiul rusesc si in loc de New York au ajuns in Irlanda. Ca au fugit, probabil ca au avut probleme fiind evrei (de un roman-evreu, stiu ca a … plecat inapoi in Romania dupa ce a jacmanit o duzina de clienti de plati sa-i reprezinte in procese, dar n-a mai putut, ca piaerdea avionul), carturari sa nu realizeze ca Irlanda e colea cu vaporul iar America e inca de patru ori pe atita. Ma rog, bibliografia spune ca au fost pacaliti. Acuma n-am inteles cum se potriveste pacaleala cu Irlanda, daca parintii mamei aveau trei generatii in Irlanda. Nici fuga nu mi se mai pare fuga, ci mai degraba o reintregire de familie. Simionica asta are sentimentul persecutiei, fuga, pacalit. Sunt cite unii care de prea mult bine incep sa se simta rau, sau e chestie de reclama, sa aiba si el suspensie.
  Adevarat cind ii vezi pregatirea ii dai dreptate. Dupa ce a terminat o scoala si .. inca o scoala, a facut si un colegiu din localitatea Cambridge „where he read history”si apoi „He went on to work as a banker and foreign affairs journalist.” Pentru ca „his wife, the novelist Santa Montefiore:” isi zice hai sa se apuce si el de scris, baiat de bani gata – „His friends include Prince Charles, British prime minister David Cameron and Koo Stark.” Probabil ca voi fi acuzat de rautate, dar pot sa ma impiedic sa banuiesc ca printisorul i-o fi cerut lui basescu o favoare?
  Si chiar asa, cartulia aceasta este a zecea (dar nu-i pe lista, este ne-aparuta inca, calda, incalzita de Charly), cite una pe an. Asta are 520 pagini si vad ca Editura Litera o vinde cu 50 lei. Am lucruri interesante care au costat 10 CD si abia daca au 100 pagini. Zodiacul chinezesc al lui Virgil Ionescu, Editura Coresi, Bucuresti 1991, 560 pagini, m-a costat mai mult si am si legat-o pentru inca citva dolari. Mi-a legat-o pe loc, cit mi-am facut o optometrie si niste ochelari de vedere, pe linga Leonida. M-am si ciriit cu nevasta, ea mai vroia sa vada niste buticuri iar eu si fetita, ne facusem cumparaturile si nu mai aveam chef de pedalat. Asa ca am poposit la un profiterol la Athene Palace. Intr-e timp mi-am adus aminte ca linga blocul turn din spatele Piatei Palatului fusese o Filatelia si am vrut sa-i iau fetitei citeva colectii, dar fusese.
  Nu si nu si nu am pace, unul din cei mai celebri istorici britanici, unul care a citit ceva istorie in colegiu, nu se vorbeste de vreo Diploma, Certificat – poate ca nici n-a avut timp sa termine colegiul. Pe aici colegiul nici nu are Jurnalistica, dau astia certificate de Scriitor tehnic – cei care scriu explicatiile pentru folosire a unui aparat sau cum sa-ti asamblezi singur ceva cumparat in bucatele la pachet. Ma rog, deajuns cu rautatea, incep sa nu mai pot sa ma uit in oglinda.
  Vad acuma, dupa data nasterii (1965) „is a British journalist and award-winning author of popular history.” Deci totusi se da de jurnalist dar nu e istoric. „The term is used in contradistinction to professional academic or scholarly history writing which is usually more specialized and technical and, thus, less accessible to the general reader. […] Increasingly, popular historians have taken to television where they can, usually accompanying a series of documentaries with a book.Some popular historians are without academic affiliation while others are academics, or former academics. […] Many worked as journalists, perhaps after taking an initial degree in history.” Si cind dau o privire prin lista de istorici populari britanici, ce vad? „Recent examples of British popular historians include Niall Ferguson, Christopher Hibbert and Simon Schama and – from a previous generation – E.P. Thompson, A.J.P. Taylor (an early pioneer of history on television), and Christopher Hill. Much of Hugh Trevor-Roper’s output was directed at a popular audience.” Vad ca Simionica al nostru nu e pe acolo.
  Cum ii spune la cartulie? Aaa, „Monştri. Personalităţi istorice malefice, de la Nero la Osama bin Laden…” foarte interesant. As avea o intrebare Moise, asa numai de curiozitate (dupa cum vezi a acoperit toata istoria inclusiv cu bin Laden, deci am o intrebare perfect justificata): citi morti au totalizat toate razboiasele aducatoare de democratie de dupa WW2, hai sa le luam numai pe ale americanilor? Fara terorism, numai razboi cinstit.

  Răspunde
   
  1. vs
   Septembrie 23, 2013 la ora 16:53

   ma intreb de ce a luat, sau de ce publica, cu numele sotiei? din descrierea dvs. asa am inteles. Ori ii e jena cu numele lui, ori vrea sa profite de numele sotiei, care era deja scriitoare consacrata…

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 23, 2013 la ora 20:46

    La evrei, se ia numele sotiei, iar sefarzii sunt mai traditionalisti.

    Răspunde
     
    1. vs
     Septembrie 24, 2013 la ora 10:12

     aha, asta n-o stiam. retrag cele spuse anterior…:-)

     Răspunde
      
  2. VictorL
   Septembrie 23, 2013 la ora 21:31

   Pai care sunt tarile unde a adus America democratia prin razboi? Eu as zice ca au fost razboaie pentru a pastra democratia si a nu se extinde comunismul.In Europa sa spunem ca a fost razboi ,,rece” subversiv.In Vietnam,Laos,Korea e clar ca au fost razboaie anticomuniste iar in Africa si America de Sud tot asa au fost dar ,,prin alunecare”;exact cum faceau si tarile comuniste in frunte cu URSS.Citi morti au fost?Exact atitia cit a trebuit sa plateasca omenirea pentru ,,gogorita” aia fatata de mintea lui Marx in timp ce-i minca banii lui Engels prin circiumi,bani facuti de patronul de taica-sau,care avea o fabrica in Manchester si exploata proletariatul britanic pentru a-si sustine loaza la scoala.Sunt curios daca apare in cartea aia si Lenin(Naumov) alaturi de ceilalti doi.Stalin a preluat,,afacerea la cheie…Ar mai fi si Robespiere si Napoleon si lista e lunga…Ca e evreu scriitorul ala si nici nu e istoric ma lasa rece.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 23, 2013 la ora 23:04

    Draga VictorL, „In Vietnam,Laos,Korea e clar ca au fost razboaie anticomuniste”, sa inteleg ca daca pot si nu-mi place ce fac americanii in America lor am dreptul sa le trintesc un razboi si sa le aduc…sarmale? Te rugasem, nu de mult: fara lozinci, ca inseamna ca vorbim straineste…

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Septembrie 23, 2013 la ora 23:39

     Unde ar fi lozinca? Se spune ca in Vietnam,Laos americanii au pierdut razboiul.Ce s-a ales dupa retragerea lor;au venit rusii .Ca a fost optiunea vietnamezilor ma indoiesc dar poate ca daca cistigau americanii Vietnamul ar fi fost unul dintre ,,tigrii Asiei”,in rind cu Korea de Sud,Taiwan,Singapore…Acum dupa atitia ani putem trage linie si facem socoteala.Vorbim straineste.Tarile astea mici ,scapate de influienta Frantei in cazul de fata,nu aveau drept de alegere din moment ce Moscova pusese ochii pe ele.

     Răspunde
      
     1. dan onofrei
      Septembrie 23, 2013 la ora 23:49

      Vioctoras las-o morat cu americanii tai dee reahat_Aiai au intins mereu putina cind a fost groasa-de felul lort ion istorie eu foist lasi -dar mai intii au omo9roit populatiile civile cu AGENT ORANGE :IA mai uita-te tu bine cde au facut cu sate intregi iun Viet nu am !!!HAi sa raminenm ci chicerekle pe mamint am inteles ca esti basinist si ti cu americanii:Si mi eiumi sint simpatici cei de la CReedence CRearwather Revival dar crimel faci8t edee dinmjsii sanmu le uitam!!!BA CHIART SI FAPTUILÖ MCA UA STIUT DEED TACUL JAÜPONEZ ASUPRA BAZEI LOR DAR AU LASTA ÜPEROPRII OSTRASI SA MOAR ARSIO DOAR CA SA intre in ww2 dupa ce au vazut undeew se potzae face cistigul!!Sint marei curve inbternationale dinsii fura de la t5oti ca sa traiasca viata de huizuir si sa emane CO2c mai mult decxit toti üpe lume

       
     2. sanduCu
      Septembrie 24, 2013 la ora 02:39

      Draga VictorL, ma intrebi unde-i lozinca dupa ce ti-o arat? Dar probabil ca-i prea mare si nu vezi de aproape. Hai sa o luam altfel, in 1945 s-au pus bazele ONU:
      – mentinerea pacii internationale
      – egalitatea membrilor sai (incalcata de statutul membrilor)
      – rezolvarea pe cale pasnica a divergentelor dintre state si de cooperare internationala
      – respectarea drepturilor omului (1948, Declaratia universala a drepturilor omului)
      In 1946 a avut loc prima sesiune cu numai 51 de membre, deoarece pina in 1955 puterile occidentale nu au recunoscut alegerile din 1946.
      In 1949 au creat NATO, in 1950 s-au amestecat in treburile interne ale Coreei, iar in 1959 au atacat Vietnamul.
      Si au tinut-o tot asa cu mentinerea pacii internationale, incit astazi sunt la un pas de balamuc intern. Dar nu vreau sa te sperii, ca sunt vecinii nostrii din sud.
      Despre armele folosite in Vietnam (de distrugere in masa) arata chiar ei in filmele lor. N-a venit nimeni sa-i condamne, ce sa mai condamni – au tras ca chiorii si in ai lor. Mai las-o jos, ca nici poporul lor nu-i mai iubeste.

       
    2. VictorL
     Septembrie 24, 2013 la ora 00:07

     Sunt basinist si tin cu americanii…Pina la urma daca e cazul vorbim aceiasi limba,ca imi iau si eu tirbusonul la indemina dar era vorba de cartea aia cu monstrii…Eu muncesc peste tot de placere si nu sufar sa tipe careva la mine;daramite sa ma pazeasca cu pusca.Se pare ca nu prea mai tinem minte ce a fost rau pe lumea asta si mai trebuie sa citim amintiri din copilarie…

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Septembrie 24, 2013 la ora 08:09

      SanduCu.,,A la guerre come a la guerre”.Nu cu vietnamezii si coreeni sau batut americanii ci cu chinezii si rusii.Socialistii sau comunistii,cum vrei sa-i numesti aveau prostul obicei de a nu sta la ei acasa sa-si traiasca fericirea singuri;voiau sa o exporte inclusiv in USA.Ce insemna fericirea aia stim bine si inca mai avem modele,cum ar fi Korea de Nord.Poate ca americanii nu-si sufera conducatorii dar au libertatea sa exprime asta cind vor.Asta-i mare lucru.In firea omului sta sa nu-si dea seama de fericire decit cind o pierde.

       
     2. sanduCu
      Septembrie 25, 2013 la ora 01:11

      Victoras, cind ai sa incepi sa fii impartial si sa mai stii si ce se intimpla in America, mai vorbim.

       
 • VictorL
  Septembrie 22, 2013 la ora 22:23

  @Moise.,,Lectura oligatorie”.Promit s-o cumpar si s-o citesc dar daca e pe asa mai completez si eu lista:,,Istoria loviturilor de stat in Romania”(Alex Mihai Stoienescu),,,Fereste-ma Doamne de prieteni”(Larry Wats),,Steagul Rosu”(David Priestland)…tot lecturi obligatorii.Felicitari pentru demersul de a recomanda carti utile romanilor si in general pentru tot ce faci.,,Da-i inainte cowboy!”

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase