Socialismul lui Robin Hood

robin

de Moise Guran

Guvernul socialist al lui Victor Ponta vine cu prima măsură socialistă autentică, de la 1 februarie urmând să ia 60% din tot ce înseamnă scumpirea gazelor, plus un caimac consistent de la companiile care transportă și distribuie curent electric dar și gaze naturale, precum și o mică atenție de la celelate companii care exploatează oricare alte resurse naturale, de la păduri și până la carbune sau uraniu. (Aveți ordonanța aici)

Planul guvernului este să strângă de pe urma acestor taxe cam jumătate de miliard de euro pe an, dar următoarea întrebare este ce va face statul cu acești bani. Va plăti pensiile și salariile bugetarilor pe care deja le-a mărit, ar fi un răspuns socialist.

Nu este greu de recunoscut paternitatea lui Liviu Voinea, ministrul bugetului în acest gen de măsuri.

Ministrul de Finanțe este totuși un liberal, Daniel Chițoiu și, vă vine sau nu să credeți, statul a decis totuși să dea ceva mediului de afaceri înapoi din acești bani. Nu, Guvernul nu scade contribuțiile sociale deși asta era cea mai așteptată măsură de stimulare a muncii, dar va majora cota transferată anual societăților private de asigurări, cele care primeau 3,5% din contribuțiile celor mai tineri dintre noi, iar de la anul vor primi 4%.

Este și acesta un gest important după mega-țeapa care acestea și-au luat-o de la statul român care le-a promis că le va majora cota anual, dar după doi ani și-a dat seama că nu îi mai ajung banii de pensii.

Oricum, ceea ce trebuie să înțeleagă și socialiștii și liberalii din guvernul Ponta este că banii pe care îi iei sub forma unor taxe de tip Robin Hood trebuie, dar trebuie să se întoarcă la cei care contribuie, adică la plătitorul final și majorat al tarifului la gaze sau al prețului benzinei.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

48 răspunsuri la Socialismul lui Robin Hood

 • Constantin
  Februarie 4, 2013 la ora 11:26

  „Cioaca o fi…”_Cioaca aceasta a dus in anul 2000 poluarea de la „Aurul”-Baia Mare pe prima pagina a CNN si Euronews. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/enigmele-poluarii-de-la-baia-mare-seamana-cu-cele-ale-revolutiei-din-1989-2501.html

  Consecintele politice, economice, asupra mediului etc. au fost majore si ne urmaresc si in prezent. Cioaca a fost groasa…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 27, 2013 la ora 23:09

  @victor L > povestea e mult prea lunga ca sa incepem sa ne ciriim…

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 26, 2013 la ora 20:35

  @SanduCu.Cioaca o fi dar intre timp aurul si cuprul polueaza zona si fara sa faca nimeni investitii acolo.;curg pe girla la vale.Siderurgia se porneste si se opreste in functie de comenzi.Asa e in capitalism…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 26, 2013 la ora 20:26

  @victor L >Despre Rosia Montana specialistii au vorbit, au vorbit si istoricii, au vorbit si localnicii. Acum dupa ce-au vazut la Rosia Poieni, localnicii sint si mai indirjiti sa-i carabaneasca, dar au mai angajat tot dintr-ai lor si au inceput sa se cotonogeasca romanii intre ei. Politicienii sint vinduti, se fac ca ploua. Cind s-o prabusi stavilarul de la Rosia Poieni, atunci tarantela. Chestia cu tehnologia, cioaca. Romania are nevoie de aurul ala sa ramiie acolo, garant, bine ca se stie ca este. S-a pornit siderurgia – Doamne ajuta. Exemplu de luat. Asta-i ce-i trebuie Romaniei.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 26, 2013 la ora 20:09

  @SanduCu.Pe mine nu ma interesesaza deocamdata sa pun pe casa nimic.Poate distr-alea care incalzesc apa vara, da,insa nu acum.La noi se dadeau banii inapoi dupa ce i-ai investit;vreo 6000lei.Am un prieten care monteaza, insa nu stiu daca mai subventioneaza Statul asa ceva,ca intre timp s-a schimbat guvernul.La Rosia Montana trebuie specialistii sa se pronunte nu eu ca nu ma pricep.Ce stiu e ca Romania are nevoie de aurul ala dar nu are tehnologia necesara sa-l scoata fara sa polueze zona.Belgienii daca m-au mintit pe mine am mintit si eu…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 26, 2013 la ora 19:46

  @victor L > De data asta vorbesti din povesti. Eu vorbesc din stiute. Am discutat cu bisnitarii. Le-am pus verde sa-mi semneze niste chestii pe hirtie si si-au pus coada la spinare. In Canada, judecatorul te intreaba atit: Ai semnat? Arata-le cit consumi in fiecare luna a anului si cere-le sa-ti semneze economia pe care o faci in fiecare luna si toata intretinerea pe ei. Dupa asta poti sa-ti faci si tu singur socotelile pe 20 ani cit iau ei subventie. N-am venit in Canada sa ma vinda nimeni la talcioc. Doar „Catolik School” si-a pus pe scolile lor, dar se pare ca sint numai de „fazan”. Nu stiu ce aranjament au ei cu provincia (ca aici statul nu conteaza prea mult) de au acceptat. Sint in lume si alti fraieri (Canada, Germania,Austria, Belgia,… pe americani nu-i vad pe lista asta, sint sarlatani, cica la ei e soare si n-au nevoie sa economiseasca) care acum au prins Romania si Polonia sa se descotorosesca de balast. E vorba de mult banet care zace in depozite si nimeni nu le vrea, asa ca spaga si coruptie pe toata linia. Am scris de asta si mai de mult, dar nu credeti. Va spuneam ca in Israel, unde stii ca e inorat si ceata si zapada, nu au razbit cu smecheria asta (vinzi castraveti gradinarului). Acum uita-te si in articolul „Cursul…statul”, ceva mai inainte de „Micul Paris” ca va mai scrie si careva din Romania, poate pe el sa-l credeti. In orice caz, acum vreo doi ani erau niste statistici pe Internet, sa le plingi de mila nemtilor. Nici intr-o luna jumate, in toiul verii, nu reuseau sa treaca de vreo 55% din nevoile unei locuinte. Belgienii tai vorbesc de economii, sarle. Am cautat, dar au retras statisticile, nu faceau bine la business. Daca totusi te intereseaza, am pus recent undeva un link canadian cu tot ce-ti trebuie si cum sa-ti alegi ce ti se potriveste mai bine. Dar daca ai de gind sa-ti instalezi, fa pe prostu, lasa-i pe ei sa aleaga pentru tine si punei sa semneze ce economii garanteaza. Nu stiu cum o sa te descurci cu justitia, dar esti vaccinat, nu-i asa, ca e iarna.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 26, 2013 la ora 14:21

  @SanduCu.Banuiesc ca in Canada panourile alea fotovoltaice au randament mai mic.Am vazut ca belgienii au pe cele mai multe case.Afacerea este ca atunci cind casa nu consuma curentul este ,,varsat” in retea.Belgienii erau multumiti de ele.Platesc doar ce consuma din retea preponderent iarna,deci diferenta.Se aduna daca sunt cit mai multe…La fel si la mori de vint sau alte sisteme.Se salveaza combustibilii fosili.E ceva,mai ales cind cumperi gaze rusesti…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 24, 2013 la ora 02:41

  > In legatura cu energia verde, daca e vorba despre acele „solar photovoltaic panels”, adica una din „renewables” (mai sint si alte surse naturale:vint, apa si bioenergie), parerea mea (si dupa cum se vede ca nu prea are priza, deci si altii sint ca si mine) este un spanac. Scrisesem mai de mult pe blog, ca in Israel, tara insorita si fierbintechestia asta cu gemuletele nici n-a fost incercata. Ce aveam acolo erau niste „boilere solare” care incalzeau apa si aveai 24 ore apa fierbinte fara nici un Kw. Gemuletele astea trebuiesc intretinute, celulele alea fotovoltaice se oxideaza, zapada, frunze, praf – ce mai un cacat. Dar chestia tare e alta. Sint mai multi care s-au lansat (saracii) in aiureala asta de afacere. I-am intrebat pe citiva, daca i-mi pun pe acoperis panourile astea, pot sa ma tai de la furnizorul meu de electricitate? Aici e vorba de contract pentru 20 ani, ma trombonesti, platesti. Si mi-au raspuns, i-ti instalan un „swich” automat. Cind n-ai suficienta energie te readuce la sursa ta de baza. Iar eu pe acoperis, iarna nu ma sui sa dau zapada. Si nici sa-mi gauresc acoperisul cu aiurelele astea. Daca o sa aveti curiozitatea (eu am avut-o) gasiti pe internet ce succes au avut in Germania: o luna si jumatate pe an alimentau cam 60% din nevoile unei gospodarii, iar in restul anului, piesa de muzeu. Si aici in Canada se subventioneaza, ca sa0i ajute pe cei care si-au deschis afacerile astea. In 2030 se preconizeaza ca energia electrica cu solar PV (photovoltaic) va acoperi cam 1.5% din consumul de curent necesar. In problema cu subventionarea din Romania, treaba este simpla: cine le are spaguieste ca sa se scape de ele. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar astea sint faptele.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 23, 2013 la ora 10:44

  @Constantin>Asa este, lucrurile sunt simple dar nu aveti dreptate. In alte tari din UE – economia este mai dezvoltata, salariile sunt mai mari, curentul electric e mai scump iar subventiile pentru producerea de energie verde sunt mai mici, in comparatie cu Romania. Asadar confuzia persista d.p. meu de vedere si nu inteleg fundamentele care fac ca Romania (salariatii, pensionarii si firmele) sa plateasca subventii mult mai mari la investitorii care produc energie verde.
  Numai bine.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 23, 2013 la ora 01:52

  @Adrian D > Hai noroc, ca berea-i scumpa. Pina mai anul trecut ma gindeam ca FMI ne are guvernantii si guvernatorul cu ceva la mina, dar de la o vreme ma gindesc ca le pune ceva in mina. Cum le spune la astia cu anticoruptia, DNA?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 23, 2013 la ora 01:22

  @CTL – Pomeneam, o zi sau doua in urma, ca soselele si liniile ferate sint obiective strategice si ca nu sint multi care inteleg aceasta semnificatie. La fel si cu rezervele strategice nationale. Iarasi nu de mult spuneam ca aceste rezerve sint absolut singura garantie a tarii pentru a obtine imprumuturi externe atunci si numai atunci cind este strict nevoie. Cind nu mai poti oferi garantii, nimeni nu te mai cunoaste. I-mi pare bine ca n-ai ajuns sa fii in aceasta situatie. Te-ai fi simtit un mare NIMIC. Nu doresc Romaniei asa ceva. Cine vrea sa iasa din cacat, munceste nu vinde. Romania este inca cea mai bogata tara din Europa, dar situatia in care se gaseste nu justifica punerea la mezat a rezervelor. Poporul trebuie sa inceapa sa munceasca, si cineva se pare ca va trebui sa-l ia in suturi pentru asta. Efoarte adevarat ca sint rezerve subterane care nu pot fi pastrate prea mult timp (din motive, sa le spunem tehnice). Un exemplu au fost structurile petrolifere din Baragan. Puteam sa la exploatam dar s-a decis sa le pastram. Sint riscuri dpdv geologic – la un cutremur sa se produca miscari tectonice si petrolul se poate pierde pe falii (crapaturi structurale cu caracter regional). Totusi, tinind cont de grologia zonei, s-a admis ca se mai poate astepta. Bulgarii insa nu au asteptat, ca buni vecini au forat dirijat pe sub Dunare si au inceput sa fure petrolul romanesc. A fost mare tambalau, si rusii ne-au impacat. Dar romanii au „supt” imediat tot ce se putea. Cind vorbesti de strategie, economia sta mult la coada. Politicienii de astazi au multe de invatat, dar cine sa-i invete. Iar generatiile viitoare vor suferi nevinovate.
  Tu crezi ca americanii n-au petrol, gaze sau carbuni? E mai bun de la arabi sau din Marea Neagra. Crezi ca Canada n-are aur? E mai buna Rosia Montana. Crezi ca Rusia n-are uranium? E mai bun cel romanesc. Si daca totusi si totusi ne arde buza de resursele noastre, putem sa o facem singuri, nu sintem in situatia sa ne lasam jacmaniti. Romania are traditie, are specialisti, are oameni destepti, are tot ce-i trebuie sa-si creeze tehnologia necesara – deci locuri de munca cit cuprinde. Chestia asta, ca nu avem, este placa vinzatorilor si tradatorilor, care pentru spaga vind si pe mama si pe tata. @laurentiucat, citeva rinduri mai jos, se enerva pentru mai putin. Tu si alti tineri catine, trebuie sa intelegeti ca voi sinteti singura speranta a acestei tari si ca fara aceasta tara, voi nu veti mai fi nimic. Eu nu sint singurul care are ceva de spus. In nici un caz nu trebuie sa credeti tot, dar ascultati, verificati, cercetati si hotariti. Si nu uitati: Guvernul este subordonat poporului – cel putin daca gresiti sa gresiti cu totii.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 23, 2013 la ora 00:48

  @ dl constantin- paleti sau peleti? da’ nu conteaza, ca tot lemn e…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 23:57

  @laurentiucat – Nu e prima data cind ma topesti. Asa cum am opinat deja, e lipsa de bun simt. Cu Naum Ciomu, i-mi amintesc de o vorba: doctorii isi ingroapa insuccesele. Iar despre CCE, capitolul 13, titlul 21 USC, paragraful 848 habar n-am avut. Dar invat.
  Totusi, comunistul acela ramine un curajos, aproape singur printre dusmani. Tata n-a reusit sa ma faca comunist si nici viata nu ma determinat sa adopt capitalismul. Atunci ce sint? Are vreo importanta?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 22, 2013 la ora 17:18

  @cornel.”Romania e o tara saraca, prin prisma veniturilor obtinute de cetateni…”_ Pretul la energie in Romania ramane mai mic decat in tarile mentionate de dumneavoastra. Dar se va liberaliza pana in 2014, la cererea Comisiei Europene. Asemenea taxe au mai fost aplicate prin alte parti, iar cand se vorbea pe-aici despre cvasimonopolul furnizorilor de carburanti, mai multi colegi comentatori au facut propuneri in consens cu masura d-lui Liviu Voinea. Lucrurile sunt relativ simple: este scumpa energia [electrica] ?!? Consumi mai putin. Cu cat consumi mai mult, cu atat ajuti mai mult proiducatorii de energie verde. Se scumpesc paletii facuti din arborii taiati irational?!? Foarte bine, sa se exporte paleti confectionati din materiale reciclabile. S.a.m.d.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Ianuarie 22, 2013 la ora 16:41

  mihaix, :”Au picat bine pt ca in lumea sa acordul cu FMIul era cel mai important lucru si ca astfel este readus pe pamant si vede si el t lucrurile reale care ii dor pe oameni. ” – ar fi bine ca in lumea lui ponta acordul cu FMI sa fie cel mai important lucru, pentru ca in orice lume… el chiar este. De aici atarna trecutul, prezentul shi viitorul tzarii, shi o spun serios. Trecutul, fiindca istoria este re-scrisa pentru ca acordul sa ranmna beobservat. Prezentul shi viitorul – pentru ca prevederile acordului guverneaza absolult orice politica economica a guvernului.
  Drama este ca dl Ponta lasa acordul cu FMI pe seama „cunoscatorilor” din guvern, fara a intui nici macar o secunda gravitatea deciziilor care se iau/se vor lua.
  iar aceste decizii afecteaza viatza cetatzeanului intr-un mod mult mai grav decat itzi potzi inchipui.
  De pilda, ca sa luam una vizibila, oare TVA-ul dus la 25% nu a afectat intr-un mod DECISIV viatza cetazenilor de rand? Sau liberalizarea gazelor – cu scumpirile aferente, atat pentru cons8matorii casnici aka oamenii de rand cat shi opentru consumatorii industriali (care vand consumatorilor casnici aka oamenii de rand???)…
  Nu am sa obosesc niciodata sa o spun (deshi e obositor sa repet acest adevar simplu de doar un milion de ori) ca pana nu tratezi problema de la radacina ei, geaba te chinui cu aspectele ei aparente. geaba vibndeci ori atenuezi simptomele daca nu vindeci cauza. iar cauza este acordul cu FMI.
  Acesta este adevarul…
  Pana shi prezenta taxa extraordinara pe gaze…
  Dl Ponta spune ieri sera ca daca vrea sa reduca TVA-ul la paine are nevoie sa arate FMI-ului care poate sa puna banii care s-ar pierde (daca s-ar pierde…) in loc. Ori, mai spunea domnia sa, TVA-ul la paine redus ar cauza o gaura in buget de vreo 200 de mil de euro. ori el vrea MUSAI sa implementeze acest propiect pilot pana in decembrie 2013..
  No, se vede clar de unde atata graba sa faca rost de 0,5 md de euro, pronto???
  Ce conteaza ca ASTA va antrena scumpiri masive in economie (-alo, dl isarescu, cu tine vorbesc! pai matale cand negociezi cu FMI-ul ce faci cu tzinta ta da inflatzie??? Nu-tzi dai seama ca scumpirile venite din taxa asta o sa tzi-o dea peste cap??? Nu, nu-tzi dai seama…)? Nu conteaza.
  UIar toate astea vin pentru ca afurisitul ala de acord ii interzic guvernului (ORICE guvern) sa aiba politic sa fiscala. Shi pentru orice masura buna pe care o potzi lua, va trebui sa iei doua masuri proaste, ca sa compenesezi masurile bune. Asha ca nu mai bine faci (o spune eu, ironic) ca dl Boc, atunci cand nu a mai facut nimic?…
  No, cam asta e.
  Ar fi bine ca in lumea d-lui Ponta acordul cu FMI sa fie luat in seris ca fiind cel mai important lucru din lume. Atunci ne-aer fi bine shi noua, in lumea noastra.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Ianuarie 22, 2013 la ora 15:16

  L-am auzit ieri pe Ponta la a3 zicand ca a citit comentariile/problemele cetatenilor de data trecuta cand a fost la a3 si ca au picat bine. Au picat bine pt ca in lumea sa acordul cu FMIul era cel mai important lucru si ca astfel este readus pe pamant si vede si el t lucrurile reale care ii dor pe oameni.

  Nu e rau ca recunoaste acest lucru, si ca si-a readus aminte de problemele oamenilor, dar poate ca Dl Ponta isi va readuce aminte si ca acordul cu FMIul nu este important ci ca bunastarea oamenilor este, FMI poate fi cel mult o parghie pt a atinge acest lucru (am zis poate fi, pt cei care considera FMIul un dar ceresc nu pt mine).
  Se pare ca tot mai des politicienii nostri uita de misiunea lor cand umbla cu chestii „importante”, mai ales cand ajung la putere. Misiunea lor nu este acordul cu FMIul si cel mai important lucru este cetateanul nu bugetul, acordul.

  Răspunde
   
 • CTL
  Ianuarie 22, 2013 la ora 14:04

  @Ionel.:) Sunt in Anglia din octombrie cand lira era la 5,65 acum e sub 5,2 chiar cand e sa ma intorc acasa. Asta e treaba ? Isi devalorizeaza si ei moneda. Chiar guvernatorul Bancii ANgliei zicea ca anu asta va fi anul razboiului valutelor. Posibil sa aibe o revenire pe termen scurt, cine stie. Eu o sa ma nevoie de lei da o sa mai tin un pic de lire.

  Răspunde
   
 • ionel
  Ianuarie 22, 2013 la ora 13:39

  As vrea sa stiu si eu daca se poate,ce se intampla cu lira sterlina de tot scade?!Intr-un timp foarte scurt,a scazut foarte mult,de ce?Nimeni nu zice nimic de acest lucru,doar de euro.Va multumesc si sper sa obtin si un raspuns.

  Răspunde
   
 • IP
  Ianuarie 22, 2013 la ora 12:26

  Pai emisiunea lui Moise nu s-a tinut pentru ca prietenul sau de la stirile TVR a fost atasat de presa la ambasada din Washington…nu putea rata oportunitatea!
  Am revazut pe You Tube declaratiile lui Cacarau, pardon Antonescu, care ameninta ca-si da demisia daca poporul nu-l demite pe Basescu! Asa este si programul de guvernare, dupa ce au pacalit prostimea….

  Răspunde
   
 • CTL
  Ianuarie 22, 2013 la ora 11:45

  @sanduCu – nu cred ca s-a inteles ce vreau sa zic legat de redevente. Da putem face o analogie – sa zicem am fi o banca ( tara ) care are bani ( resurse ). Dai acei bani celor care la o licitatie se angajaza sa-ti plateasca cea mai mare dobanda ( redeventa ). Poate nu se stie exact ce cantitate de resurse sunt dar pot fi estimate oricum. Cine vrea sa investeasca isi ia masuri pentru a se asigura ca nu investeste degeaba.
  Cat despre exploatarea resurselor de catre straini : sunt situatii in care nu dispui de tehnologia necesara descopererii si exploatarii resurselor, ai nevoie de know-woh.
  Eu cred ca nevoie de parteneriar reciproc avantajos si de partajarea exploatarilor astfel incat sa se creeze concurenta. Gazprom e printre cele mai mari companii din lume dar ma indoiesc ca o fi si printre cele mai eficiente. Sigur acolo nu primeaza deciziile economice ci cele politice, nu eficienta ci coruptia. s.a.m.d. Doar pentru ca o companie strategica e in proprietatea statului meu nu imi ofera incredere.

  Răspunde
   
 • cici1800
  Ianuarie 22, 2013 la ora 11:37

  oare emisiunea de ieri va ajunge si online?

  Răspunde
   
 • cons
  Ianuarie 22, 2013 la ora 10:32

  ca tot vorbim de

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 22, 2013 la ora 07:48

  @ sanducu- pe mine ma enerfeaza astia care se bat cu caramida in piept ca fac si dreg ptr tarisoara lor si ca se sacrifica in lux.
  nu sunt ptr egalitarism, dar si mai putin ptr fariseism.
  mai ales ca onor guvernatorul care si el a avut codita bagata in taierilea alea din 2010, la fel ca si ccr si alte institutii de STAT, nu si-au aplicat regula ciomu.( ciomu daca nu stii cine e,intreaba!)
  p.s.
  iar la faza aia cu 848, sunt foarte curios cati stiu ce e si cat de des o practica…

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 07:10

  @laurentiucat > Articolul prezinta un fapt, si e lipsit de bun simt sa faci extravagante peste ochii celor care rabda. Probabil ca atunci cind tiganii isi ridica palate din cersetorie nu deranjeaza chiar asa de mult. Dar mai interesante sint comentariile, romanii nu s-au obisnuit inca cu chestii ca astea, in occident sau peste Atlantic apar in ziare asemenea chestii, trec neobservate. Se pare ca romanii mai au sanse sa nu ajunga acolo. Mai tendentiosa mi s-a parut acea „prima masura socialista autentica” a lui Moise si din acest motiv am retinut un comentariu destul de rar in zilele noastre si din aceasta cauza l-as aprecia ca un act curajos:
  János a spus:

  Da mă, sunt și eu comunist (a nu se confunda cu ideologiile greșit etichetate ca comunism din regimul de dinainte de ’89) și mă simt muuult mai bine în pielea mea de comunist decât te vei simți tu vreodată în pielea ta de neo-capitalist frustrat cu speranțe de devenit milionar lingător în dos.
  Ia zi, tu mare politician-știe-tot îngurgitator de cârnați și bere pe lângă DN1 când ai trimis ultima oară SMS la 848?
  Știi măcar la ce folosește?

  Raspunde ↓

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 06:30

  @Cornel – prof Ivanescu a spus el ceva.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 06:09

  @Mihai – Se pare ca americanii sponsorizeaza intr-un fel TVRI.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 06:07

  @CTL – Citeodata si resursele de la suprafata se estimeaza greoi, dar pe cele subterane le stii numai cind le aduci la suprafata. Nu poti sa licitezi pentru ce nu vezi. Deci, mi se pare normal, ca in exploatarea resurselor subterane, sa platesti darile functie de ceia ce ai scos. Si in orice caz concesionarea este un drept, iar privatizarea este o propritate; primul nu-l poti vinde, iar al doilea, da. Pentru ca ai pomenit de „redeventa practicata la nivel european”, despre care nu s-a pomenit nicaieri, as dori sa mentionez inca odata ca sint contra concesionarii exploatarii subterane nationale unor companii (sau in asociatie) straine. Nu numai ca vindem ieftin ceia ce noua ne este foarte scump, dar conteaza si felul cum parasesc mediul, cu nepasare.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 05:55

  @CTL – Citeodata si resursele de la suprafata se estimeaza greoi, dar pe cele subterane le stii numai cind le aduci la suprafata. Nu poti sa licitezi pentru ce nu vezi. Deci, mi se pare normal, ca in exploatarea resurselor subterane, sa platesti darile functie de ceia ce ai scos. Si in orice caz concesionarea este un drept, iar privatizarea este o propritate; primul nu-l poti vinde, iar al doilea, da. Pentru ca ai pomenit de „redeventa practicata la nivel european”, despre care nu s-a pomenit nicaieri, as dori sa mentionez inca odata ca sint contra concesionarii exploatarii subterane nationale unor companii (sau in asociatie) straine.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 05:34

  @Chirita Aurelian Stefan – Cind comentati, este o placere sa va citesc, dar cind prezentati atitea informatii exacte (pe care cineva ar trebui sa le verifice inainte de a le intelege) incepe sa devina obositor.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 22, 2013 la ora 01:18

  @laurentiucat>Cred ca esti un pic rautacios. Mi se pare un articol tendetios.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 22, 2013 la ora 00:58

  ai bre moise…uite aci robin hood ! http://www.dcnews.ro/2013/01/273425/
  de fata nu zicem nimic, ca nu suntem misogini…

  Răspunde
   
 • Nelu
  Ianuarie 22, 2013 la ora 00:23

  cornel > cu energia verde e problema de coruptie, din cate stiu eu certificatele au fost suspendate din cauze suspiciunilor de frauda. Asa ca strategie 2 miliarde in plus bagate in investiti ar fi meritat dar cum incometenta politrucilor lui Boc e sfidatoare am ramas si fara magar si fara cal.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 21, 2013 la ora 23:18

  Sunt un pic confuz : Romania e o tara saraca, prin prisma veniturilor obtinute de cetateni (salarii si pensii), in comparatie cu alte tari din Europa – Franta, Germania, Anglia,Polonia, etc iar economia romaneasca este slab dezvoltata in raport cu economiile tarilor mentionate anterior. Una dintre problemele majore ale economiei romanesti este slaba competitivitate a produselor sale care este determinata de calitate si pret (costul curentului electric are o pondere importanta in pretul final al produselor). Romania nu este o tara cu aerul poluat la nivel de national in comparatie cu alte tari din UE (nu discutam aici de Bucuresti unde cauzele poluarii sunt altele si nu cele date de producerea curentului electric in mod conventional)si nu a reusit sa isi consume certificatele verzi date de UE pentru ca ramuri intregi ale economiei romanesti au fost taiate si vandute la fier vechi.
  Romania a ramas cu certificate verzi acordate de UE in valoare de 2 miliarde de EURO neconsumate si nevandute iar in final Romania a piedut cele 2 miliarde de EURO.
  Romania plateste investitorilor in energie verde stimulente cu aprox 35% mai mari decat Polonia si cu aprox 60% mai mari decet cele acordate de Franta. Intrebarea e : de unde are acesti bani daca e o tara saraca, asa cum am spus mai sus? Stimulentele financiare acordate investitorilor in energie verde sunt platite de persoane fizice (cetatenii obisnuiti = salariati si pensionari) si persoane juridice (firme, fabrici, uzine, combinate, etc). Acest lucru duce la o saracire a populatiei si la falimente de firme si pierderi de locuri de munca. Proiectele pentru producerea de energie verde vor crea 2000 de locri de munca dar se vor pierde 200000 de locuri de munca ca urmare a efectelor de scumpire exagerata a curentului electric consumat de firme si care inseamna preturi mai mari la produsele finite si scaderea competitivitatii produselor, deci falimente si/sau restructurari prin concedierea de salariati. Deci, pana la urma ce urmareste guvernul si care sunt beneficiile pentru cetateni si economie, ca inca mi-e un pic neclar?
  Cineva mi-a spus zilele trecute un banc care se potriveste aici, zic eu : cica era un cal si un magar care trageau impreuna la o caruta si stapanul batea zilnic magarul ca avea impresia ca nu trage suficient la caruta, in timp ce calul se cam facea ca trage si ducea un trai mult mai bun decat magarul. Magarul primea zilnic mai putina mancare decat calul pentru ca stapanul avea impresia ca asa era corect. In final magarul moare de munca prea multa si de prea putina mancare iar calul are mustrari de constiinta si zice – uite, mai bine trageam si eu la caruta alaturi de magar, zi de zi, pentru ca acum magarul e mort, am ramas singur sa trag la caruta si imi va fi foarte greu iar stapanul isi reproseaza ca a fost prea dur cu magarul si isi face griji pentru viitor pentru ca va muri si calul curand pentru ca respectiva caruta e prea grea pentru el singur.
  Morala: nu-l pedepsi prea mult pe cel care duce greul pentru ca fara el ramai cu caruta in drum si e un fel de istoria/pana prostului.
  magarul = cetateanul roman(salariati si pensionari)/firme, uzine,combinate;
  calul=investitorii in energie verde;
  stapanul=statul roman/guvernantii romani;
  caruta=economia romaneasca.
  Sper ca nu am suparat pe nimeni dar asa vad eu situatia, acum.
  Numai bine.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 21, 2013 la ora 23:05

  ideea e ca redeventele e mici si trebe sa le marim…ca nu e bani.

  Răspunde
   
 • cici1800
  Ianuarie 21, 2013 la ora 22:08

  draga d-le Chirita Aurelian Stefan,
  Sa iti dau un sfat: incepe cu o fraza ce rezuma ceea ce vei povesti.
  Mai apoi intra in detalii cat vrei tu daca ai rabdare.

  La fel cand trimiti un mail, o scrisoare de intentie, o oferta de pret, etc, etc.

  On topic: nimic neasteptat cu aceste masuri. si vor mai veni. multe. atat stiu conducatorii nostrii

  Răspunde
   
 • cici1800
  Ianuarie 21, 2013 la ora 22:07

  draga d-le Chirita Aurelian Stefan,
  Sa iti dau un sfat: incepe cu o fraza ce rezuma ceea ce vei povesti.
  Mai apoi intra in detalii cat vrei tu daca ai rabdare.

  La fel cand trimit un mail, o scisoare de intentie, o oferta de pret, etc, etc.

  On topic: nimic neasteptat cu aceste masuri. si vor mai veni. multe. atat stiu conducatorii nostrii

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 21, 2013 la ora 21:59

  @Chirita Aurelian>Daca cifrele sunt verificate si corecte e un lucru mare. Insa cred ca ar fi bine si o concluzie, la sfarsit, intr-o fraza pentru ca altfel te cam ia durerea de cap si e greu sa tragi o concluzie sau sa vezi o idee/plan de urmat, parerea mea.
  Numai bine.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Ianuarie 21, 2013 la ora 21:12

  mihai, cred ca discursul de investitura lui obama nu e important nici pentru americani :), dar toata lumea face din el un eveniment…
  la un asemenea discurs, nu se spun decat bla-bla-uri.
  ce a fost mai imortant, a fost deja zis in campanie, dar alea nu s-au transmis in direct.
  🙂
  PS Asha ca, sigur, ash fi preferat de o mie de ori OdB (mai ales ca, har domnului subiecte e la greuceanu) lui Obama.

  Răspunde
   
 • costi
  Ianuarie 21, 2013 la ora 19:31

  moise iar ai luat liber ,,,,uuuffffffffffffffff

  Răspunde
   
 • Mihai
  Ianuarie 21, 2013 la ora 19:13

  Astazi, 21 ianuarie 2013, nu avem „Ora de business” ?
  Chiar asa de important pentru romani este discursul lui Obama ?

  Răspunde
   
 • Mihai
  Ianuarie 21, 2013 la ora 19:11

  „va majora cota transferată anual societăților private de asigurări” – cred ca este vorba de fondurile de pensii private, care nu au nicio legatura cu asigurarile.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 21, 2013 la ora 19:13

   din contribuțiile celor mai tineri dintre noi este continuarea. da, este vorba de pensiile private obligatorii

   Răspunde
    
 • GiGi
  Ianuarie 21, 2013 la ora 19:10

  toate astea o sa se vada in preturi pt ca nu e concurenta si in pierderi de slujbe. Deja numarul de angajati la privat a scazut luna trcuta si asta e ce conteaza nu somajul facut din pix.

  Răspunde
   
 • CTL
  Ianuarie 21, 2013 la ora 18:39

  @ Chirita Aurelian Stefan – Deci, pe scurt…… ?!

  Răspunde
   
 • CTL
  Ianuarie 21, 2013 la ora 16:37

  Ambele sunt masuri socialiste. Ziceam zilele trecute intr-o postare ce cred despre socialismul pentru bogati si cel pentru saraci.
  Acuma, desi sunt pentru economia de piata si pentru stat minimal cred ca atunci cand e vorba de resursele unei tari, nivelul redeventie trebuie sa fie rezonabil, pentru ambele parti. Parerea mea este ca, concesionarea e ca o privatizare. Diferenta este ca la privatizare primesti banii odata iar la o concesionare i primesti regulat. Atunci de ce sa nu procedam ca la o privatizare. De ce sa nu se liciteze resursele ? Adica, castiga compania care e dispusa sa plateasca cele mai mari redevente pe perioada concesionarii, pornind de la un minim acceptat. Parerea mea e ca asa ar fi mai bine. Iar pentru contractele deja in vigoare sa se stabileasca o medie a redeventelor practicate la nivel european. Mi se pare corect asa si in folosul statului, poate stabileste un nivel al redeventei dar companiile ar fi dispuse sa plateasca si mai mult asa ca , de ce s anu vedem cat ar fi dispuse.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Ianuarie 21, 2013 la ora 16:26

  In momentul actual al crizei,masurile de relansare a economiei incep sa devina preponderente, iar cresterea veniturilor-Statului si populatie- si a numarului de locuri de munca devin obiectivele principale ale guvernelor .O modalitate care va conduce la mult dorita relansare economica ,care ia in considerare cele doua obiective enuntate anterior, este impozitarea ,,inteligenta” a resurselor energetice.In Romania ,redeventele pt resursele energetice (petrol ,gaze, mai putin carbune) sunt cuprinse intre 3,5 -13,5 %.Ministerul Muncii trebuie sa elaboreze un act normativ in care va prevede ca orice agent economic care desfasoara activitati de explorare si exploatare de resurse energetice -petrol si/sau gaze-, va avea un orar saptamanal de 16 ore pt. personalul din explorare, exploatare,distributie si vanzari.Pt companiile care desfasoara activitate de explorare si exploatare, parte din redeventa aferenta salariilor suplimentare va fi de 11% pt petrol(9,5% pt gaze) o crestere a productiei de petrol sau gaze de 33,3% fata de nivelul din 2011 ,de 12,5%pt petrol(11% pt gaze) pt o marire de 25% si de 13.5%pt petrol(12,5%pt gaze) pt un spor de productie de 16,6% care se va adauga la fondul de salarii din 2011. Redeventa ,,pura ” pt petrol ceea care se va adauga la cea pt salarii pt. a crea redeventa totala va fi de 18% pt o crestere de 33,3%,22,5% pt un spor de productie de 25%,de 26,5% pt o crestere a productiei cu 16,6% si de 28% pt valori inferioare cresteri de 16.6% . Redeventa ,,pura” pt. gaze naturale va fi de 20,5 % pt o crestere a productiei cu 33,3% , de 25% pt o crestere a productiei de 25%,de 28,5% pt o marire a productiei cu 16,6% si de 30% pt sporuri inferiore valori de 16,6%. In situatia in care din motive tehnologice nu este posibila o crestere a productie de petrol sau gaze (trecerea de la explorare la exploatare si lipsa de alte perimetre exploatabile) ,se va mentine redeventa minima pt salarii 11% petrol(9,5% gaze)) dar redeventa pt productie devine de 20,25% (22,75%pt gaze naturale) pt o crestere de 25%,22,5%(25% pt gaze naturale) pt o marire de productie de 16,6 si de 23,5%(26% gaze naturale) pt cresteri sub 16,6% pt o perioada maxima de trei ani.Pt rezultate economice nefavorabile(pierderi calculate in functie de cotatiile internationale,volumele extrase si cursul de schimb) ale diviziei de explorare si productie , se va aplica o redeventa,,pura” = 41%-redeventa pt salarii %) care se adauga la fondul de salarii (2011).Nu se admite o redeventa pe salarii inferioara valori de 11%.In cazul in care compania nu a desfasurat activitate de explorare si productie inainte de 2011 in Romania, se va calcula un fond de salarii initial care se va adauga la redeventa pe salarii, in procente din cifra de afaceri de 1,8/22,614*100=7,95%(Petrom)
  Calcul economic :
  pt anul 2011(sursa,,Gandul”- 22.02.2012-Profit Petrom pe 2011 ).Productia de petrol si gaze Petrom-67,77 milione bep.Sursa Petrom-Raport anual 2011-productie de petrol si gaze 67,77 mil bep din care 63,41mil bep productie interna constand in 29,31 milioane bep petrol si codensat si 5,214 miliarde metri cubi gaze(34,10 milione bep)
  Productia de gaze -5,32 miliarde metri cubi -34,54 milione bep
  Productia zilnica de petrol 29,31/365 =80,3mii barili.
  Pt o productie zilnica de petrol de 107.063 barili -crestere cu 33,3%,productia anuala 365*121.030=39,078 milione barili
  Pt o valoare a barilului de petrol de 100 $ si un curs valutar de 3,34 lei veniturile companiei numai din vanzarea de petrol fara accize si t.v.a. ar ajunge la 13,052 miliarde de lei.Suma colectata suplimentar din redeventa pe salarii ar fi de 3,233 miliarde lei iar cea ,,pura” de 2,349 miliarde de lei .
  Venituri obtinute din vanzarea gazului (2011) 3,626 miliarde lei ,prin aducerea la cotatia internationala de 400$ /1.000 metri cubi ar atinge 5,214*400*3,34/1000=6,965 miliarde lei cu un supliment de 3,339 miliarde de lei.Suma colectata suplimentar din redeventa pe salarii ar fi de 1,49 miliarde de lei iar cea,,pura”
  de 1,81miliarde de lei
  Total : 13,052 +6,965 =20,017 miliarde de lei.Productie anuala 39,078+34,10=73.178 milioane bep.Total redeventa salarii=3,233 +1,49=4,723 miliarde de lei, Total redeventa ,,pura” 2,349+1,81=4,159 miliarde de lei.Redeventa totala 8,882 miliarde de lei .Fond de salarii E&P(6.400/22.912*63.41/67,77*6.523*1.075)+ Redeventa totala = 1,832 + 8,882=10,714 miliarde de lei.Grad de redeventa =8,882/20,017*100=44,37%.Presupunund un fond de salarii al diviziei de Explorare si Productie pt anul 2011 de 0,517 miliarde de lei(6400/22918*63.41/67.77*1.8*1.1), cresterea de fondului de salarii ar fi de (1,832-0,517)=1.315 miliare de lei iar influenta in costul de productie bep de 1,315/3.34/73.178)=5,38 $ .Pret bep gaz 61,16$ pt un pret de 400$ /1.000 metri cubi . Pretul mediu al gazului si petrolului extras pt exemplul anterior cu cresterea productiei ar fi 81,9 $ bep.Daca costul de productie ar urca cu inca 5 $ ca urmare a cresteri productiei de petrol in perimetre mai putin rentabile, statul ar incasa din profitul din exploatare si productie putin sub 44,37/100*81.9/(81,9-(15,85+5,38+5))*100=65,27%.(vezi Regula Enrico Mattei).Cifra de afaceri divizia Explorare si Productie(2011) -11,743miliarde de lei.Cost de productie bep 15,85$(2011).Curs mediu aferent anului 2011 1$= 3,05 lei.Suma redeventelor Petrom 735 milioane de lei (2011) ,profitul divizie Explorare si Productie inainte de investitii ar fi de =11,743-(63,41*15.85*3.05)-0,735=11,743-3,065=7,943 miliarde de lei.Profitul divizie Explorare si Productie inainte de investitii dupa un astfel de model ar fi =20.017-8,882-(73,178*3.34*20)=20,017-8,882-4,888 =6,247 miliarde de lei.
  Bugetul de salarii (2009) 1,822 miliarde de lei si 1,8 miliarde de lei (2011).Numarul angajatilor 22.912 persoane(2011).Prin trecerea la programul saptamanal de 16 ore si tinand cont ca o parte lucreaza in rafinare, daca personalul din explorare, exploatare, distributie si vanzari-mai putin management si cel care lucreaza peste hotare- ar fi de 16.000 de angajati.Argument:545 statii de distributie autohtone dintr- un total de 793.
  Numarul de noi angajati :16.000*(5-2)/2 =24.000.Pt aceeasi distributie a salariilor,bugetul suplimentar ar atinge cifra de 1,8*24.000/22.912 =1,885 miliarde de lei cu mult inferiora celei prin liberalizarea pretului gazului(3,339 miliarde de lei).Pt un buget de salarii de 6,523 miliarde de lei fiscul ar incasa din impozitele pe salarii suma de 6,523*44,4/100 = 2,896miliarde de lei .Suma suplimentara din salarii colectata la bugetul de stat ar fi de(6,523-1,8)*44,4/100 = 2,09 miliarde de lei.
  Pt. Romgaz :Productie gaz- 5,776 miliarde metri cubi (2010) pt un pret de 400 $ /1.000 metri cubi si un curs valutar de 3,34 lei
  veniturile din vanzarea gazului ar ajunge la 5,776*400/1.000*1.000.000.000*3,34 =7,716 miliarde de lei.Suma colectata suplimentar din redeventa pe salarii ar fi de 1,65 miliarde de lei iar redeventa,, pura ” de 2,006 miliarde de lei.Redeventa totala =1,65+2,006=3,656 miliarde de lei.Grad de redeveta 3,665/7,716*100=47,49%
  Pt un buget de salarii de 2,021 miliarde de lei, suma colectat de stat prin impozitul pe salarii ar fi de 897,32 milioane de lei,
  iar suma suplimentara aferenta impozitului pe salarii ar fi (2,021-0,371)*44,4/100 =732,6 milione de lei.
  Numarul de angajati (2011) -6050. Daca 5.500 ar lucra in explorare,exploatare,distributie si vanzari,numarul noilor angajatii
  ar atinge 5.500*(5-2)/2 =8.250 iar numarul total de 14.300.
  Concluzii:
  Suma totala (Petrom si Romgaz ) incasata la bugetul de stat -fara accize si t.v.a. =4,159+(4,723*0,444)+2,006+0,897 = 9,159 miliarde de lei.
  Numar total de noi locuri de munca create :~(24.000 +8.250) ~32.250.Varianta 2- vezi nota-38.925+8.250=47.175
  Cresterea veniturilor brute ale angajatilor : Petrom(6,523/46.912/1,8/22.912 -1)*100 =76,99%,pt Romgaz (2,021/14.300/0,371/6050 -1)*100 =130,46%.
  Venitul mediul net lunar :Daca 4.000 de angajati ar lucra peste hotare in cele 248 statii de distributie si in divizia Explorare si Productie din Kazahstan Petrom cu un venit mediul lunar de 3.000 lei si o impozitare similara cu Romania fondul de salarii din exterior ar ajunge la ~259.000.000 lei . Numarul de angajatii din Romania ar fi de 42.912 iar fondul de salarii de 6,264 miliarde de lei 6.264.000.000*55,6/100/12/42.912 =6.763 lei lei ,Romgaz- 2.021.000.000*55,6/100/12/14.300 =6.548 lei.
  Suma suplimetara care poate merge in consum din veniturile angajatilor pt un consum al populatie de 68,7% :Petrom-(6,523-1,8)*55,6/100*68,7/100
  =1,80 miliarde lei,pt Romgaz (2,021-0,371)*55,6/100*68,7/100 =0,630 miliarde de lei.Total :1,80+0,630=2,43 miliarde lei.
  Sumele colectate suplimentar la Fondul de Sanatate: Petrom (6,523-1,8)*10,7/100 =0,505 miliarde lei, Romgaz (2,021-0,371)*10,7/100=0,176 miliarde lei
  Suma totala colectata suplimentar la Fondul de Sanatate :681 milione de lei.
  Sumele colectate in plus la Fondul de Pensii:Petrom(6,523-1,8)*31.3/100 =1,478 miliarde de lei,Romgaz(2,021-0,371)*31,3/100=0,516 miliarde de lei.
  Suma totala ce intra in contul Fondului de Pensii :1,994 miliarde de lei.
  Suma pt. compensarea cresteri pretului gazului metan adresata populatiei vulnerabile 3,2-3,6 miliarde lei.
  Suma incasata de stat prin t.v.a. de catre Minsterul de Finanate 24/124*(3,2-3,6) =619,35 -696,77 milioane lei.
  Suma neta pt compensare (2,581 milioane lei- 2,903) miliarde de lei.
  Nota :Redeventa pt salarii (ex 9,5%) se refera la contributile sociale suplimentare ce sunt incasate de Fisc .Nr de angajati Petrom poate creste cu mai mult de 24.000, daca in statiile de distributie a carburantului se va trece la programul de 12 ore saptamanal si o tura cu 3 sau 4 angajati pe schimb.Ipoteze de calcul -in cele 545 de statii din Romania numarul mediu de angajati ar fi de 14, 290 de statii s-ar afla in comune, orase mici si o parte din orasele medii iar restul(255) in orasele mari. Numarul total ar deveni 545*14=7.630.din cei 18.412 care ar lucra la Petrom -vezi calculul venitului mediu lunar.Pt o distrbutie medie de 0.9 venit mediu pt angajat in statii suma pt fondul de salarii ar fi 7.630/18.412*6.264*0.9=2,336 miliarde de lei. Daca nr persoanlului instatile din orasele mici,comune ar fi de 68 angajati (7 zile , 4 schimburi /zi,4 angajati/schimb si o rezerva de 12 angajati care include si seful statiei) si 56 angajati(idem,idem,3 angajati/schimb+14 angajati rezerva cu seful de statie)Nr total ar atinge (68*290)+(56*255)=34.000 .Considerand un venit mediu net cu 40 % mai mare al sefului de statie si un program de lucru de 16 ore pt acesta ,venitul mediu net lunar pe angajat ar fi de 2,336*55.6*1.000.000.000/(100*12*34.218=3.163 lei iar sefi de statie ar castiga 4.428 lei.Nr de noi angajati Petrom ar ajunge la 24.000+(34.000-(7.630*2.5))=38.925 in loc de 24.000 iar cu cei de la Romgaz la 47.175

  Răspunde
   
 • valer
  Ianuarie 21, 2013 la ora 15:50

  Statul da ceva inapou mediului privat? :))) Buna.. buna asta.. Ceva.. cum ar fi: majorarea salariului minim / forfetar pe servicii / forfetar la agricultori / cresteri de 30% la gaze si curent.
  .
  Cam asta da statul socialist inapoi vacutei private. Cu alte cuvinte, taie vaca de lapte ca sa aiba pe termen scurt ce manca bugetarii si pensionarii.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase