Licitaţii, preţuri şi manipulări

de Moise Guran

Încă suntem derutaţi cu toţii de uriaşa şarlatanie cu achiziţia de dezinfectanţi diluaţi, nu ştim exact unde am greşit şi nici ce ar trebui să facem mai departe. Suntem, cum s-ar zice, într-o dispoziţie perfectă pentru manipulări, iar eu astăzi tocmai o să vă descriu una.

13242116_10201936790857304_1934838555_o

Văd o oarecare isterie pe net împotriva achiziţiilor făcute în funcţie de cel mai mic preţ, desigur, după achiziţiile de dezinfectanţi de la Hexi Pharma. Manageri de spitale dar şi medici acreditează ideea că am ajuns să dezinfectăm sălile de operaţie din spitale cu apă chioară doar pentru că legea şi procedurile de achiziţie au obligat sistemul de sănătate să cumpere cel mai prost dezinfectant. Aceasta este o capcană, o săritură extremă din lac în puţ, aşa cum de multe ori în România am mai văzut.

La alte licitaţii s-au impus preţuri minime, sub care oferta este considerată neserioasă. Aşa a fost cazul, de exemplu, al uriaşei licitaţii de achiziţii de trenuri de metrou, unde o companie românească a fost descalificată, iar procurorii au dovedit ulterior că spaniolii câştigători nu făcuseră o ofertă mai scumpă pentru că aveau trenuri mai bune, ci pentru că nişte băieţi de la Metrorex se aranjaseră de o şpagă.

Revenind la mult dezbătutele achiziţii din sănătate, la Hexi nu criteriul preţului cel mai mic a fost cauza diluării dezinfectanţilor. Să nu cădem în această ieftină capcană! Mafia neprinsă la timp, tolerată sau chiar stimulată de amestecul politicului în orice, este cauza. Dacă nu găseau soluţia diluării pentru a nu putea concura nimeni la preţ, găseau o alta. Oricare alta. Sunt de exemplu cazuri în care Hexi n-a câştigat o licitaţie, probabil cineva a mers la pierdere ca să vadă spitalul diferenţa la dezinfectare, dar rezultatul a fost că tot Hexi a vândut spitalului respectiv pe atribuire directă, deşi licitaţia o câştigase altă firmă.

Caietele de sarcini, criteriile de calificare şi descalificare, preţul cel mai mic, sau un preţ minim pe care, dacă nu-l ceri, te descalifici ca fiind neserios, toate acestea sunt creaţii mai bune sau mai proaste în funcţie de cât de cinstit e cine le face sau cine le aplică. Acolo trebuie umblat, iar cimentarea unor idei preconcepute în opinia publică rămâne doar o manipulare ce va deschide, eventual, calea unor altfel de abuzuri, cum a fost cel de la Metrorex.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Licitaţii, preţuri şi manipulări

 • Alex Z
  Mai 19, 2016 la ora 01:00

  Bun ajungem si la ce ne doare,in cazul nostru este vorba de cerere de oferta dezinfectanti, se stie ce se doreste, pun pe SEAP, simplu in aparente…vin ofertele, le dam o forma oficiala, pe urma atribuim contractul.
  1.un contract se atribuie pe baza de criteii.
  2.in comise ar trebui sa fie 1 expert.

  P.s . am fost rugat sa a organizez o licitatie p.t.consumabile imprimanta-toner, decizia a fost luat in alt birou…pacat de subirct, e mult mai amplu.

  Răspunde
   
 • Dorin
  Mai 18, 2016 la ora 13:08

  Scuze daca s-a mai discutat in emisiune si nu am fost eu atenta dar nu-nteleg un lucru, cumde HexiFarma, care umfla pretul pe litru la 100 eur, putea castiga licitatii cu cel mai mic pret? Sau diluarea lor ducea la un pret mai scazut pe litru sau concurenta lor in licitatii era „orchestrata”.

  Răspunde
   
 • ion
  Mai 17, 2016 la ora 20:05

  Salut Moise,
  Sunt din Constanta. In urma cu 21 ani am infiintat o firma, cand eram inca student. Aveam 21 ani, incredere in mine, locuiam intr-un stat capitalist. Voi cuceri lumea, mi-am spus, aveam un optimism maxim.

  Acum sunt un om matur la 42 ani. Am petrecut jumatate din viata ca om liber, am fost angajat fix o luna la terminarea facultatii, apoi am devenit independent.

  Cu fiecare an, am inceput sa inteleg mai bine mediul economic real.Am dorit sa muncesc cinstit si sa imi creez o cariera in domeniul privat sperand ca in timp va fi mai bine. 2007 a fost anul sperantelor.

  Cu toate ca am castigat experienta si bani (am o cifra de afaceri in jurul a 500.000 euro/an) in ultima perioada sunt din ce in ce mai dezamagit. Dezamagit pentru ca nu am inteles la timp ca Romania nu are cum sa fie un stat capitalist.

  Cum sa ajunga tara noastra grozava, cand la toate licitatiile pe care le-am castigat cinstit mi s-a spus intr-un fel sa dau ceva?

  In final vreau sa va spun ca de anul trecut, de cand a inceput aceasta campanie anticoruptie, NIMIC NU MAI MERGE! Hopa, e chiar ceva romaneste la mijloc…

  De ce nu mai merge nimic!!! Vorbesc cu colaboratori care se vaita toti de incasari mici, vanzari reduse cu 30% la acest inceput de an care a ajuns in luna mai!!! Voi ati auzit aceleasi lucruri despre econimia reala, sau doar m-am panicat eu inutil?

  Mai pot sa fiu optimist oare?

  Răspunde
   
 • Mihai
  Mai 17, 2016 la ora 17:37

  De curiozitate,știe cineva cine a lucrat la noua lege a achizițiilor publice? Cei de la anrmap nu au văzuto pana acum o săptămână

  Răspunde
   
 • speranta R
  Mai 16, 2016 la ora 23:45

  referitor articol, citesc si gandesc la fel ca Dvs,ba au mai luat si fonduri europene sa fie substantele cat mai bune,la Hexi.

  SURPRINZATOARE,analiza pe candidati;
  recunosc,nu m-a cucerit niciunul,dar gandesc corect si scriu:
  -Turcescu se straduieste,are o bila alba
  -Nicusor Dan s-a prezentat asa cum este, calm,nu a vrut para altceva si are o bila alba,mai are o bila alba ptr.ca a vorbit de transparenta,de publicarea cheltuielilor primariei pe site;CUM de nu ati remarcat asa ceva rar…..?
  -Dna Firea,la inceput a convins dar firea ii joaca feste si prefacatoria „a cedat”;
  nimeni nu-i perfect, trebuie sa-si asume;nu mai vrem MINCIUNI,ambalate frumos…

  Răspunde
   
 • mihaix
  Mai 16, 2016 la ora 23:06

  Am auzit ca acest criteriu al pretului minim a fost impus si la autostrazi de UE, pt fonduri europene. Ieftin si bun, si vedem cum se surpa 🙂

  Răspunde
   
  1. Alex Z
   Mai 16, 2016 la ora 23:40

   Repet, in caietul de sarcini lucrarea are valoare estimata, elaborat de catre proiectant, valori reale. Executantii se devoreaza la preturi ca sa castige licitatia, pe urma da-i cu acte aditionale si economii la materiale. Mai ales la lucrari pe fonduri Sapard/U.E. desteptii merg cu preturi normale, mana in mana=tu ai tronsonul 1, eu 2…ori merg la cutit…

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Mai 17, 2016 la ora 08:51

    Te contrazici in termeni, pai ori e valoare reala sau e valoare estimata de proiectant? Si OK, sa zicem ca este „reala”, tu chiar crezi ca proiectantii nostri sunt atat de buni ca pot sa-ti dea valoarea exacta pe hartie? eu ma indoiesc si asta din experienta proprie o spun. Faceti un sondaj in administratiile locale si intrebati cate proiecte nu au necesitat modificari pe parcursul lucrarilor si cate nu.

    Răspunde
     
    1. Alex Z
     Mai 19, 2016 la ora 00:29

     Nu cred, ci stiu ca proiectantii nostri sunt buni, tot din experienta. Cere un proiect, vei primi…inclusiv alternative, in functie ca TU=ca beneficiar alegi din posibilitati. Oricum orice proiect are Verificatori de proiect/expert tehnici! Vorbim de ingineri,arhitecti. Deci pe baza studiilor geo-topo, etc. spre ex. se intocmeste S.F.-studiu de fezabilitate, prezentat beneficiarului. S.F.ul cuprinde un deviz general in care sunt incluse cheltuielile de productie/constructie inclusiv nederminatele, t.v.a.,directe si indirecte. Sunt preturile pe care proiectantul le stabileste necesare-valoare estimata/reala. De aici constructorul jongleaza cu discount,balasteira proprie etc.manopera,utilaj. Moise a incerat sa arate corctitudinea acestor proceduri.

     Răspunde
      
 • Van
  Mai 16, 2016 la ora 22:04

  Cum au ajuns la 75% acoperire vanzare Hexi Pharm fara sa verifice nici un administrator de spital e o intrebare care asteapta raspuns

  Răspunde
   
 • Van
  Mai 16, 2016 la ora 22:00

  De ce aceste achizitii nu se fac direct prin minister care le redistribuie. Faptul ca nu ai un caiet de sarcini OK si faptul ca nu erai interesat sa verifici ce cumperi poate fi in 2 feluri ori erai atat de prost dupa atatia ani de medicina sau erai interesat sa nu raportezi

  Răspunde
   
 • first
  Mai 16, 2016 la ora 21:27

  Toata lumea (de la fratii Micula incoace) stie ca cel mai rentabil este sa vinzi apa… Deci care mai este surpriza in cazul hexipharma ? Stiau si ei aceasta axioma damboviteana. Vai de poporul care nu-si cunoaste proverbele !

  Răspunde
   
 • Alex Z
  Mai 16, 2016 la ora 21:00

  Caietul de sarcini se elaboreaza in conformitate cu cerintele BENEFICIARULUI, pe baza de consultanta – scopul urmarit (construcie,procurarea materiale, dotari s.a.m.d.), posibilitati financiare, termen,garantie,etc.Tot in caiet se precizeaza personalul necesar bunei delurari a achizitie – specialisti – in functie de specificul achizitiei(diriginti de santier,personal calificat expert pe domeniu. Criteriile de calificare pentru solicitanti, PRECUM SI VALOAREA ESTIMATA. Important-un caiet de sarcini cuprinde memoriu/descriere TEHNICA. Si nu in cele din urma CONDITIILE DE ATRIBUIRE: poate fi pretul, dar poate fi si solutia tehnica!!! Oricum portitele sunt multe, iar in cazul in care licitatia e Dedicata exista n posibilitati: firma x se retrage (azi castig eu, maine tu), anularea licitatiei,concesionari,subcontractare.. ACTE ADITIONALE-calul troian, si fireste contestatii peste contestatii prin care se decaleaza atribuirea contractului ceea ce nu este benefic nimanui.
  DA E IMPORTANTA ATITUDINEA CU CARE SE ADMINISTRAZA o asemenea afacere si pe cat posibil fara indicatii pretiuase/sfat de la vreun partid, ruda, cunostinta…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase