Să furi de la săraci nu e haiducie, e țigănie! Aferim, DNA!


de Moise Guran

Săptămâna asta, ziua DNA a picat miercurea. Știţi că DNA-ul are câte o zi în fiecare săptămână… cheamă lumea, ca la aniversare, şi le dă câte un tort de acuzaţii de unii nici nu mai pleacă acasă, rămân peste noapte, până sunt prezentaţi instanţei… N-a fost cazul acuma, că deputații nu pot fi arestați când vrea DNA-ul. Știu că e mai spectaculoasă acuzarea șefului Fiscului (un prieten mai tânăr chiar m-a întrebat dacă el trebuie să-şi mai plătească impozitele, dacă şeful Fiscului e corupt) dar, credeți-mă, pentru noi toți, e mai importantă povestea cu romii.

tiganiada 1 pbzAm copilărit cu ţigani şi am şi acum prieteni dintre ei. Când mă întreabă cineva de ce am prieteni printre ei, le răspund cu o glumă cinică… păi nu vezi că şi eu sunt cam brunet? Aşa-mi bat eu joc de rasismul încă dur al populaţiei României. Copiii sunt copii, indiferent că sunt blonzi, bruneţi, olteni sau moldoveni, indiferent că au nume evreiesc, aşa cum şi eu am, că e franţuzesc sau pur românesc. Problema copiilor de romi, este că ei nu au perspectiva de a deveni altceva decât țigani.

tiganiada 4 pbz

Într-o zi, Academia Română a decis că ţigan înseamnă altceva decât credeam eu, iar copiii cu care am copilărit într-un sat din judeţul Mehedinţi dar și în cartierul Moara de Foc din Severin, au devenit romi. ok, am zis, dar perspectiva lor tot nu s-a schimbat. Din întâmplare, ai mei fac parte dintre cei 10% care termină totuși o școală, se romanizează, cum zice poporul, își găsesc un loc de muncă, etc. Puteau fi dintre ceilalți. Stați să vă explic…

Faptele deputaţilor romi Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, aşa cum sunt ele descrise de procurorii DNA, se încadrează, pe normele Academiei, în termenul de ţigănie, o faptă respingătoare, în cazul celor doi, respingătoare prin lipsa de umanitate arătată unei populaţii sărace pe care aceştia o reprezintă.

În esenţă, cei doi au luat cam 5 milioane de euro de la Comisia Europeană şi încă un milion de la Statul român pentru a implementa două programe în rândul romilor. De banii ăștia peste 6000 de romi ar fi trebuit fie să aibă de lucru, fie să primească o instrucţie care să-i ajute să-şi găsească de lucru, fie să devină ei înşişi patroni, altfel decât adunând fier vechi sau furând instalaţii de comunicaţii.

Procurorii spun, şi spun cifrele la virgulă, că Nicolae Păun a creat de fapt o mafie plătită cu salarii din bani europeni ce, în esenţă, a făcut liste fictive cu oameni săraci, care nici nu aveau habar de faptul că Europa îi ajută să iasă din sărăcie, după care, împreună cu Mădălin Voicu, au sifonat banii şi i-au umflat pur şi simplu.

Atenţie! Această schemă nu e o găinărie! E destul de elaborată! Și nici haiducie nu e, că haiducie e să furi de la bogaţi. Faptele domnilor Păun şi Voicu reprezintă o ţigănie, pentru că este respingător de inuman să furi de la săraci.

Și romii chiar sunt săraci. Și discriminați. Și condamnați de rasismul nostru să devină infractori. Pentru că 80% dintre cei aproape două milioane de romi care trăiesc în România, trăiesc sub limita decentă a subzistenţei, ceea ce îi poate împinge la fapte infracţionale. De aia e țigănie să furi de la acești oameni! Un sfert dintre ei trăiesc doar din ajutorul social.

Doar 9% dintre copiii romilor reuşesc să termine liceul, dar unul din trei copii de romi nu reuşeste să termine nici şcoala primară. Ce șanse ai, fără școală să faci diferența dintre bine și rău și să nu devii infractor? Nu e așa că e țigănie să furi viitorul acestor copii?

Cei doi deputaţi au făcut, aşadar, rău propriei etnii, şi încă pe bani europeni.

Când şi-au dat seama că e groasă, au început unul să-şi caute aliaţi politici, cu care să modifice Codul Penal, celălalt să-şi caute pile la Fisc, pentru o amnistie care să ierte persoanele fizice ce nu şi-au plătit contribuţiile de sănătate. Iar Șeful Fiscului a dat două circulare prin care le-a impus inspectorilor să pună batista pe țambal. Aşa au ajuns vicele şi preşedintele ANAF să fie puşi sub acuzare de către procurori. În realitate, este vorba despre persoanele de pe listele fictive ale asociaţiei romilor şi pentru care banii au fost deja sifonaţi de șauării ăștia de deputați.  Deputatul Păun, dar nu singur, ci împreună cu alţi deputaţi şi senatori din UNPR şi PSD, au promovat constant în ultimii patru ani iniţiative, ba de modificare a Codului Penal, ba de îngrădire a DNA, sau chiar de amnistie penală a faptelor pe care le-au comis. Zicea că vrea să-și scoată romii din pușcărie, dar de fapt voia să-și grațieze propriile fapte. Și stați că în comunicatele DNA se sub înțeleg mai mulți demnitari și funcționari.

Gelu Diaconu a dat de capul lui circularele alea? Mă îndoiesc! Și dacă altcineva le-a negociat politic? Îmi vine să cred că dosarul, să-i spunem Țiganiada (ca să aibă nume cult și să nu se supere Academia pe mine) este abia la început şi va avea, în final, mai mulţi inculpaţi de etnie română decât etnici romi.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Să furi de la săraci nu e haiducie, e țigănie! Aferim, DNA!

 • Cristian Creanga
  Februarie 18, 2017 la ora 18:30

  Consider ca ei nu doar au furat de la saraci, ci au actionat impotriva strategiei (inexistente) de dezvoltare pe termen lung al poporului. Rromii nu s-au integrat sute de ani in comunitatea noastra, noi nu am avut nici un interes sa ii ajutam (alte tari au reusit) iar acum vom suferi grozav din cauza asta.
  Rromii fac acum parte din societatea noastra, ca ne convine sau nu, si daca vrem ca poporul nostru sa mai aiba vreo sansa trebuie sa actionam. Ieri, nu azi sau maine.
  Integrarea rromilor si educatia noastra a tuturor sunt temele cele mai sensibile pentru urmatorii 25-50 ani.
  Trebuie sa scoatem o parte din Romania din lumea a 3-a sau a 4-a, unde sunt. Asta se face cu o strategie, iar nimeni nu pare interesat de asa ceva. Vizionarii sunt pe cale de disparitie in tara asta.
  Prima masura pe care as aplica-o: copilul (roman, rrom, ungur,etc.) nu are prezenta la scoala peste 90% in fiecare an din clasele 1-8 – ti se suspenda sau anuleaza orice fel de ajutor social de la stat.
  Imi doresc sa pot sa ma implic in dezvoltarea rromilor in urmatorii 10 ani, insa e nevoie de multi, de o viziune si de o strategie.

  Răspunde
   
 • eugenia
  Februarie 16, 2017 la ora 13:17

  Dragă Moise, formularea ta: «Săptămâna asta, ziua DNA a picat miercurea» e greșită.
  «Miercurea» înseamnă în fiecare miercuri, or, ziua DNA a picat într-o miercuri, sau, pur și simplu, miercuri.
  «Săptămâna asta, ziua DNA a picat miercuri.»

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 17, 2016 la ora 19:29

  Este tiganie nu furtul in sine, ci pozitia Parlamentului, care refuze sa le ridice imunitatea celor acuzati de infractiune.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 17, 2016 la ora 10:25

  Furtul de la saraci nu a fost inventat nici de haiduci, nici de tigani. Organizatiile criminale prospera in zonele cele mai sarace. Coruptia si furtul sunt asociate mai degraba cu un nivel de trai scazut decat cu cu o anumita etnie (vezi transparency.org). Eu cred ca, metaforic vorbind, este tiganie sa incepi ceva si sa nu termini niciodata. Spre exemplu, este o tiganie lucrarea de la Piata Sudului. Au spus ca va fi gata la sfarsitul lui 2015, dar este imposibil sa se termine in 2016, probabil va fi gata, cu deficiente, in 2017. Este tiganie Casa Radio, din centrul Capitalei. Este tiganie magazinul Bucuresti, de la Km zero al patriei noastre. Si, apropos, au aparut iar fetele cu facturi din Colentina, care credeam ca au fost alungate de politie, fisc samd. Probabil ca au lipsit doar cateva zile, cand a fost ceva mai frig afara. Indiferenta autoritatilor este tiganie. Asta pentru ca se permite astfel un mediu infractional in care relatiile dintre autoritati si infractori sunt tranzactionate. Furtul nu este tiganie, dar mediul social care il incurajeaza este tiganie. Desigur, vorbind metaforic.

  Răspunde
   
 • m
  Februarie 12, 2016 la ora 00:30

  Pledoarie pentru fraieri ce platesc taxe. Letale…
  Ce mai conteaza gradul de conformare sau de colectare cand seful ANAF sterge din pix ce are el chef. Daca mai suprapunem raportul Curtii de conturi unde apar nereguli la ANAF, la a achizitii si nu numai, precum si bonusurile din amenzi, la ce bun sa mai plateasca Fekete taxe? Ca sa saraceasca mai repede? Individul Asta a fost pus acolo de un partid care se pregateste sa castige alegerile locale si, probabil, va fi bine reprezentat si in noul parlament, adica cel mai probabil tot ei vor numi alti priceputi gata sa-si batA joc de noi,din pix, in mod kafkian. Bine ca ne preocupa defaimarea si tiganiada…o sa fim umiliti, batjocoriti, rupti in fund, dar politically correct. Deh…

  Răspunde
   
 • agent de turism
  Februarie 11, 2016 la ora 18:57

  vino ma si filmeaza ce-au facut tiganii in balcoanele comune ale blocului, in baia comuna, pe hol, pe casa scarii ……s.a.m.d.
  unde-i sanipidul, unde-i primaria?
  doar vorbe!

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 11, 2016 la ora 16:46

  Intr-o tara normala la cap (nu e cazul Romaniei) la conducerea ANAF ar trebui sa fie un om cat se poate de integru. De ce?

  Trebuie convinsi prostii sa plateasca taxe de bunavoie, nu impinsi din spate.

  In Romania insa, se repeta un scenariu sinistru: vine cate un Blejnar, Valcov sau Diaconu pe la ANAF sau Finante si incep o campanie impotriva iobagilor, adica aia care isi rup de la gura sa plateasca taxe. Apoi, in cel mai scurt timp, izbucneste cate un scandal de coruptie care dinamiteaza institutia la varf…. Sa atunci va intreb, care sa mai fie imboldul sa platesti taxe daca e clar ca toti fura pe rupte ???

  Răspunde
   
 • Cristian
  Februarie 11, 2016 la ora 16:40

  Eu recunosc ca sunt putin rasist, ok – putin mai mult. Nu m-a atacat pana acum niciun roman ci doar tigani. Nu am gasit prea multi romani sa aibe palate si X6 si totusi sa urle ca traiesc din ajutorul social (l-as elimina din Romania complet). Nu a venit niciodata nevasta plangand ca a fost buzunarita in tramvai de romani ci de niste tigani – culmea pe unul il si stiam ca am fost in acelasi liceu impreuna. Deci nu de educatie ducea el lipsa ci nu voia sa munceasca la fel ca mine 12 ore/zi la doua jouburi ci voia ce am eu fara sa munceasca. Pai stai un pic, nem munca ci doar beneficii??? Sign me in!!! Ca as vrea sa stau si eu cu burta la soare fara sa fac nimic, sa urlu discriminare si sa ma bucur de munca altuia. Stai ca tocmai am dat definitia unui politician din minunatul Parlament….. Cred ca fac confuzie sau m-a lovit problema generalizarii…
  Ideea e ca sunt putini tigani ok si prea multi puscariabili la orice ora.
  Pentru un singur lucru as fi recunoscator tiganilor si acela e ca m-au invatat cum sa ma bat, sa fiu eficient in a provoca destula durere.

  Răspunde
   
 • atu
  Februarie 11, 2016 la ora 16:33

  Probabil cele 80% procente care indica numarul romilor care traisec in saracie, sunt opera celor de la statsitica. Daca luam declaratiile romilor, cifrele rezultate duc spre 80% dintre ei care traiesc in saracie. Daca cei de la statistica ar incerca sa interpreteze datele, adaugand la ele informatiile care sunt publice cu privire la nivelul de trai al acestor romii ( a multora dintre ei), ar constatat ca acesti „saraci” au parcate in fata blocului limuzini de lux, au angajat personal de serviciu pentru apartamentele in care locuiesc si la care sunt datori la intretinere pe multe luni si cand merg sa-si ridice ajutorul de somaj, au mari probleme pana gasesc un loc unde sa parcheze limuzina cu care circula. Ceea ce am spus se refera strict la cei care locuiesc in apartamente de bloc, ceilalti care au palate si tot felul de alte vile si sunt declarati „saraci”, reprezinta o alta categorie. Pana a plange de mila romilor, ar trebui Ministerul de Finante sa faca eforturi sa fiscalizeze toate veniturile realizate in zona gri sau neagra a economiei si dupa aceea sa vedem cine si cat de sarac este in tara asta.

  Răspunde
   
 • Kristin
  Februarie 11, 2016 la ora 15:10

  Acum vreo 3 ani scriam pe blogul dv.
  NU Bianca Dragusanu pe toate marile ecrane ,
  Dați -ne exemple precum Simona HaleP
  si doamne cât s-a tabarat pe mine 🙂 aici pe acest blog
  Acum ,AZI am scris ceva discriminatoriu 🙁
  Sau am gresit cand am spus ca dna-ul dv. este discriminatoriul?
  TARA asta din afară pare condusă tot de ceea ce v-am scris mai inainte domnule jurnalist.
  Adică de hoți si …
  Si aia care nu se gândesc decat la cum sa ne stoarca
  De bani 🙁 pt.lăcomia lor.

  Răspunde
   
 • iulius Rostas
  Februarie 11, 2016 la ora 14:28

  Stimate domn,
  articolul dumitale e rasist. 3 scurte argumente:
  1. folosirea denominarii unei etnii, oricare ar fi ea, cu criminalitatea este rasism;
  2. ca orice bun rasist, iti justifici rasismul cu relatiile de prietenie cu cei vizati de rasism (dom’le nu sunt rasist, am avut un coleg de scoala, am priteni…, sau dom’le nu sunt rasist dar adevarul e ca…);
  3. ca un rasist sofisticat ,justifici rasismul dumitale cu pozitia Academiei Romane de parca o institutie ca academia nu poate avea atitudini rasiste;
  4. ca un rasist soft, chiar daca ai putea avea dreptate in sustinerea pozitie dumitale pe fond, utilizarea unui limbaj rasist, te descalifica, nu doar ca jurnalist , dar ca persoana.

  Poate nu ar strica sa te documentezi ce inseamna rasismul fata de romi pe viitor. A se vedea conceptul de anti-Gypsyism.

  Răspunde
   
  1. OCHI LUCIZI
   Februarie 11, 2016 la ora 18:41

   Daca are comportament de tigan, in toate sensurile, cum sa-l numesti?

   Răspunde
    
 • Geo
  Februarie 11, 2016 la ora 13:13

  Ce o zice Serghei Mizil de toata treaba asta ?

  Răspunde
   
 • Paul Suciu
  Februarie 11, 2016 la ora 12:21

  Etnicizarea crimei (rasism)? Sau nevoie dureroasa de a exprima o necesitate de reforma morala intr-o comunitate cu prea putine voci in directia asta? Imi place Moise Guran si eu personal i-as ierta rasismul, dar nu sunt rom si nu e de datoria mea sa o fac. Dar textul va fi folosit impotriva romilor asa cum e el. Se va trece usor peste coruptia „elitelor” romanesti (etnici sau nu) si se va accentua ideea de tiganire/tigan ca un termen murdar, corupt, de eliminat. Daca nu ma credeti urmariti reactiile si ajustati-va comportamentul in consecinta dle Guran.

  Răspunde
   
 • Stefanescu Alina
  Februarie 11, 2016 la ora 10:52

  Subiectul se refera totusi la felul cum o initiativa teoretic utila si de bun simt, devine modalitate de eludare a legilor si de frauda.Astfel de situatii, mult prea frecvente se tot perpetueaza in spatiul mioritic. Nu mai punctez considerentul pentru care UE a alocat fonduri pentru un astfel de proiect, faptul ca majoritatea programelor de gen nu urmaresc catusi de putin formarea profesionala, reconversia pe piata muncii, integrarea persoanelor sau grupurilor vulnerabile, fiind in genere doar rapoarte pe hartie asupra rezultatelor carora nu se mai revine.Pe de alta parte, tiganii/romi actualmente, poarta povara unor secole de sclavie, de traditii adanc inradacinate in mentalul colectiv al comunitatii etc. In prezent se pot diferentia cel putin 2 categorii:tiganii traditionali si cei romanizati, din nefericire tocmai cei ce se considera „romanizati”, deci mai sus social decat fratii lor de obarsie, sunt si cei preponderent cu parcurs delincvent/infractional, cei mai decazuti dpdv al educatiei, igienei, implicarii sociale.Spre surprinderea mea sunt asistent social voluntar de peste 15 ani – tiganii neaosi au inceput sa se deschida mental, sa isi trimita copiii la scoala, nu doar baietii ci si fetele, tinerii comunitatilor tiganesti lupta cu mentalitatile invechite si isi doresc un trai diferit de al batranilor si asta intr-un sens pozitiv. E mult de discutat….Oamenii astia, la fel ca multe alte categorii sociale din tara asta chiar au nevoie schimbare nu doar pe hartie…

  Răspunde
   
 • Ciprian
  Februarie 11, 2016 la ora 10:24

  E greu sa integrezi o persoana in societate daca acea persoana nu isi doreste acest lucru . Eu personal cunosc din copilarie o familie de tigani care s-a integrat foarte bine in satul in care am copilarit si care in momentul asta nu se deosebeste cu nimic de restul lumii din sat . Deci , exista si exemple pozitve . Din pacate in jurul meu nu aud si nu vad decat lucruri negative despre tigani . Revenind la prima afirmatie a mea va lansez o intrebare : de ce credeti ca au esuat alte natiuni mai „europene” decat noi in integrarea tiganilor ? Pentru ca acestia din urma nu si-au dorit integrarea .

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 11, 2016 la ora 09:09

  Moise… deseori ai o abordare profund olteneasca a acestei emisiuni dar, deh, asta este… mergem inainte.

  Eu ma bucur intr-un fel ca Gelu Diaconu va ajunge la bulau…De vreo 5 ani Ministerul de Finante, ANAF, sunt conduse numai de infractori. E practic lupul paznic la stana…

  Cu ocazia asta, poate afla si ministra de Finante – Anca Dragu, de ce romanul nu ar munci never, ever pe 2 lei, asemeni chinezului si nu ar plati nici macar 0,5 bani cu titlu de impozit la cei 2 lei castigati. Din motive de Blejnar, Dariu Valcov, Gelu Diaconu si alti escroci care s-au perindat pe la butoiul cu miere…

  Gandeste-te serios la credibilitatea ANAF in ochii contribuabililor, Moise, si o sa intelegi de ce si-au luat fluieraturi si injuraturi chiar de la turisti, nu de la cei controlati, cand au descins in Vama Veche.

  Răspunde
   
  1. dorel ala cu tirnacopu
   Februarie 11, 2016 la ora 16:21

   pe mine ma mira cum se-nghesuie romanii din primele zile ale anului sa dea banii hotilor… apoi nu inteleg de ce trebuie sa platim impozite mai mari de anul asta, pe un cod fiscal facut sub un ministru de finante HOT si puscariabil… daca hotii ne-au cumparat cosuri de gunoi cu 2000 lei, banci cu zeci de mii de lei, sa-ntelegem ca in continuare se vor cumpara aceste lucruri si mai scump? penalul si viitor puscariabil de la sectorul 6 in loc sa asfalteze aleile dintre blocuri a facut constructii megalitice in parcul dr. taberei… sa-nteleg ca le trebuie impozite mai mari ca sa termine parcul pina la alegeri? personal nu le voi mai da nici-un ban.

   Răspunde
    
 • Tetelu
  Februarie 11, 2016 la ora 09:07

  Pentru marc : Termenul „țigan” este folosit încă din evul mediu, inițial sub forma „ațigan”, așa cum putem întâlni în multe documente istorice publicate de Academia Română în seriile DIR și DRH. Cum au reușit domnii academicieni să transforme țiganul în rrom, este o enigmă.

  Răspunde
   
 • Elena
  Februarie 11, 2016 la ora 08:59

  Si iata ca lista rusinii incepe cu doua nume mari din interior! Ca de fiecare data, hotul striga hotii!

  Răspunde
   
 • marc
  Februarie 11, 2016 la ora 08:06

  Și încă ceva, de ce li s-a spus de la început țigani?

  Răspunde
   
 • Dan
  Februarie 10, 2016 la ora 23:46

  Eu cand am zis ca PSD-ul e mult mai periculos decat PDL-ul, ala doar fura, astia sunt in stare si sa schimbe legigile de baza ca se fure in continuare, dar bugetarii ce au mai sarit in sus. Nu e de ajuns ca bugetarii si pensionarii ne mananca banii tin si cancerul asta de PSD la guvernare.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase