Jurnaliștii români au ratat știrea secolului!

Guest-post de Ovidiu Eftimie

Marea dramă a învățământului românesc nu este că ministrul a băut banii de manuale sau că alți dubioși din guvern vor să-l reformeze din nou, când nu sunt în stare nici măcar să repare acoperișurile de școli. Nu. Marea dramă a învățământului românesc este că este mult mai greu să-ți iei carnetul de tractorist decât să termini Facultatea de Jurnalism. Sau să te angajezi la ziar.
Și astfel, oameni care ar face o carieră în tractorism, arând ogoarele patriei și murind glorios călcați pentru că n-a știut unul să tragă frâna de mână, se dedică unei meserii pentru care nu au chemare, gen presă, unde se agită ca un cârd de gâște de fiecare dată când un amețit din guvern anunță o prostie. Apare un clown de teapa lui Eugen Teodorovici și spune o prostie, toată lumea dă în istericale, urlete, țipete, jelanii și râgâieli la toate televiziunile.

downloadCând Victor Ponta, șeful tuturor zurbagiilor din Guvern, a anunțat că va reduce TVA-ul la alimente la 9%, toată lumea a dat în isterie, mai ales presarii, unii urlând că țara va intra în colaps economic, alții că nu se va vedea deloc pentru că retailerii sunt prea hrăpăreți și alții au urlat pur șisimplu, pentru că asta este singura voce jurnalistică pe care o au. Un internet întreg, care ar ajunge în alte țări ani întregi, a fost consumat în România pentru jelanie economică.

Dar eu știu, din experiență, că nu trebuie să ne uităm în gura economiștilor români. La noi, Daniel Dăianu, fost ministru în domeniu, se milogea la televizor după simpaticul escroc Sima să se întoarcă acasă cu banii, iar anul trecut guvernatorul Băncii Naționale, eminentul domn Isărescu, descoperea că taxele sunt un pic cam mari în România. Să nu ne mai aducem aminte de fostul ministru de Finanțe, absolventa de Harvard Ioana Petrescu, ce-și baza previziunile economice pe credință și „vă rog să mă credeți domnule Băsescu, eu am încredere că vom avea acei bani”.

tva_aprilieAșa că, lăsând isteriile, se ieftinește mâncarea odată cu scăderea TVA? Pentru că nu sunt jurnalist de economic, am făcut ceea ce ăștia n-au mai făcut de ani buni – presă cu pixu’ pe hârtie. Am notat niște chestii cu carioca pe whiteboard. Am luat trei prețuri de la magazinul din colț în 7 aprilie, cam în vremea când s-a anunțat asta, am făcut niște estimări, așteptând să vină 1 iunie să văd cât scade cu adevărat. Am luat lapte, piept de pui pentru șnițele și niște crenvurști, pentru desert.
tva_iunie Laptele a crescut inițial la 8,87, a scăzut apoi la 8,51, a crescut iar la 8,73 vineri (29 mai) pentru ca, la final, după TVA, să ajungă la sub 8 lei. Caserola de piept de pui a scăzut cu 3 lei și jumate, față de estimarea noastră de 4 lei, iar crenvurștii zici că au rămas prea mulți pe stoc.

Deci, ce s-a întâmplat? Surprinzător, piața a evoluat logic și prețul la alimente a scăzut, exact cum era de așteptat. Asta-i știrea! Din păcate nu e nici o știre. Lucrurile au evoluat normal. Nu apare nicăieri informația asta că nu produce panică, nu generează furie, ură și războaie. Nu te poți jeli că s-au redus prețurile, nu te poți tângui că mâncarea e mai ieftină și că magazinele nu au fost lacome să profite de asta jupuind românii de ultimii bani. De aceea nu dăm nicăieri știrea.

De 1 iunie, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, în România s-a ieftinit mâncarea. Și asta nu e o știre!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la Jurnaliștii români au ratat știrea secolului!

 • Rotar
  Septembrie 26, 2015 la ora 23:20

  Jurnalistii sunt ca parazitii care traiesc lipiti de un organism care munceste. Daca ,asa de ai naibii, nimeni n-ar mai produce ‘evenimente’ , atunci jurnalistii ar muri de foame. Este ?

  Răspunde
   
 • Cioroblete
  Iunie 4, 2015 la ora 21:52

  Preturile vor ramane mari deoarece nu sunt suficiente magazine, nu exista suficienta diversitate de produse iar consumul in Romania este mic, deoarece puterea de cumparare este foarte joasa.

  Răspunde
   
 • Gina Boboc
  Iunie 4, 2015 la ora 15:09

  „Presa nu-I mai buna nici mai rea decat tara in care se afla”? Interesant! Imi puteti spune ce are tara asta de este rea? Ea nu are nimic, ce o face sa fie rea suntem noi cei care locuim in ea. Asa ca ar fi bine sa terminam cu folosirea acestui tipar, nu credeti dle Doru Cireasa?

  Răspunde
   
 • Danyzus
  Iunie 4, 2015 la ora 09:38

  Intrebarea este cat va dura pana magazinele vor mari din nou preturile, din diverse motive. Ii poate acuza cineva ulterior de marirea abuziva a preturilor?

  Răspunde
   
 • gigi
  Iunie 4, 2015 la ora 09:34

  De departe, asta e unul dintre cele mai proaste articole de pe blog… Apropo de unii care nu au chemare catre jurnalism… Mediocru…

  Răspunde
   
 • Viban
  Iunie 4, 2015 la ora 08:37

  De unde rezultă că normalitatea nu-i o știre iar pentru presă – bag seama – contează doar anormalul, excentricul, răul, fapt ce este îngrijorător atunci când , în loc să avem o informație corectă, coerentă, pozitivă primim doar banalități bine ambalate, extrapolări, generalizări dar nimic concret. Nu-i bine.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Iunie 4, 2015 la ora 10:02

   Nu asa functioneaza media? CAnd auziti de un cutremur undeva in lume, spune cineva ceva despre tarile unde nu a fost cutremur si oamenii sunt ok? Cand vedeti o stire despre un accident de masina, spune cineva ca majoritatea oamenilor nu fac accidente? Sau cand se sinucide cineva, se spune in media ca cei mai multi oameni nu se sinucid, sau ca e o veste buna ca Ion nu s-a sinucis? Da, corect spuneti, normalul nu e o stire.
   Totusi autorul articolului spune tocmai ca la noi s-a intamplat anormalul care ar trebui sa fie o stire pe toate canalele. „De 1 iunie, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, în România s-a ieftinit mâncarea.” Pentru prima oara in 25 de ani nu inseamna normalul. In nici o tara scaderea preturilor chiar si la alimente nu este normalul. O crestere mica a preturilor in fiecare an este „normalul” unei economii.

   Răspunde
    
 • Gogu
  Iunie 3, 2015 la ora 22:08

  Să-i respectăm pe tractoriști și să nu ajungem să-i comparăm cu jurnaliștii de la Spiru Haret. Păi voi credeți că un tractor de 100.000 de euro, plin de senzori și calculatoare, poate fi lăsat pe mâna oricui. Acolo trebuie să ai un om inteligent, care să înțeleagă cum funcționează și ce se întâmplă cu utilajul. Să cunoască normele de exploatare, tehnologia agricolă, etc. Nu întâmplător un tractorist câștigă 2500 de lei iar un jurnalist din presa scrisă abia sare de 1200 lei. Economia de piață îi așează pe toți acolo unde le e locul.

  Răspunde
   
 • golan
  Iunie 3, 2015 la ora 20:11

  pai da, dar daca voiai sa faci ceva, puneai si preturile din anii trecuti la aceleasi date (cele medii, ca magazinul de la colt nu este un etalon in niciun fel), ca sa ne arati daca schimbarea este sezoniera sau doar in anul acesta (caz in care ar fi strans legata de scaderea DNA).

  Răspunde
   
 • Vasile
  Iunie 3, 2015 la ora 20:10

  Nu MF-ul/Guvernul poate sa faca ordine, consiliul concurentei. Daca i-ar arde pentru practici anticoncurentiale si ar exista concurenta reala in Romania, preturile ar evolua normal.

  Răspunde
   
 • Alin
  Iunie 3, 2015 la ora 19:16

  Neștirile astea sînt grozave!

  Răspunde
   
  1. Chiar imi doresc NE-STIRI......
   Iunie 3, 2015 la ora 21:43

   …….in nestire!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase