Miniștrii de Externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au avertizat că bruiajul GPS din regiunea Mării Baltice s-a amplificat în ultimele săptămâni, dând vina pe Rusia, deși aceasta nu a recunoscut nimic.

Margus Tsahkna, ministrul de Externe al Estoniei, a declarat pentru Financial Times că este vorba de un atac hibrid, care reprezintă o amenințare pentru oameni și pentru securitate: “Considerăm, ceea ce se întâmplă cu GPS-ul, ca parte a activităților ostile ale Rusiei și cu siguranță vom discuta despre asta cu aliații noștri”.

Două zboruri Finnair de la Helsinki către orașul eston Tartu au fost forțate de blocarea GPS-ului să se întoarcă în Finlanda, deoarece nu au putut naviga în siguranță către destinația planificată.

“Pentru aeronave e ca și cum cineva ți-ar stinge farurile în timp ce conduci mașina noaptea. Lucrurile devin acum prea periculoase, în regiunea Baltică din apropierea granițelor ruse, pentru a mai putea fi ignorate”, a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei.

Zeci de mii de zboruri civile au fost afectate de bruiajul GPS în ultimele luni, potrivit experților. Sunt afectați toți cei care utilizează sistemul global de poziționare, inclusiv ambarcațiunile din Marea Baltică, ceea ce a dus la avertismente din partea marinei suedeze cu privire la siguranța transportului maritim.

Bruiajul GPS este ușor de efectuat cu echipamente relativ ieftine, potrivit experților, prin emiterea unor semnale radio puternice pe frecvențele utilizate de acesta. Deși nicio țară nu a recunoscut că se află în spatele interferenței cu semnalul GPS din zona Baltică, oficialii din regiune au spus că nu există nicio îndoială că Rusia este cea care folosește inclusiv exclava Kaliningrad, amplasată între Polonia și Lituania, pentru a emite semnalele de bruiaj.

Dana Goward, președintele Fundației Resilient Navigation and Timing, a explicat că există sisteme de rezervă, dar nu toate aeroporturile le au, iar pericolul unor accidente aeriene este în creștere.

Sursa: FT.com

Foto: Colicaranica | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday