“Am ajuns la o înțelegere pentru eliminarea treptată a cărbunelui în prima jumătate a anilor 2030 […] Acesta este un acord istoric, ceva ce nu am reușit să obținem la COP28 din Dubai, anul trecut”, a declarat ministrul britanic al Energiei.

Acordul prevede un termen limită, spre deosebire de înțelegerea de anul trecut din cadrul summitului COP28 privind clima, când aproape toate țările lumii au convenit “să elimine treptat” combustibilii fosili, dar fără stabilirea unei date limită în acest sens. Prin noua decizie, statele G7 urmăresc să creeze un precedent prin care să inspire și alte țări să ia măsuri asemănătoare. 

“Faptul că națiunile G7 au venit în jurul mesei pentru a trimite acest semnal lumii – că noi, economiile avansate ale lumii, ne angajăm să eliminăm treptat cărbunele până la începutul anilor 2030 – este de-a dreptul incredibil”, a adăugat ministrul britanic, care precizează că înțelegerea va fi semnată formal marți. Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze acordul. Multe dintre celelalte națiuni din G7 au elaborat deja planuri de eliminare treptată a acestui combustibilul fosil, la nivel național. 

“Drumul spre eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune a fost unul lung: au trecut peste șapte ani de când Marea Britanie, Franța, Italia și Canada s-au angajat să elimine treptat energia pe bază de cărbune, așa că este bine să vedem că Statele Unite și, mai ales, Japonia își exprimă mai clar intențiile”, explică analiștii contactați de CNN, care precizează că aproximativ 16% din energia electrică a G7 provine din cărbune.

Totuși, Japonia, care își obține 32% din energia electrică pe bază de cărbune (potrivit grupului de cercetare din domeniul energetic Ember), a blocat progresele în această privință la întâlnirile anterioare ale G7, mai explică CNN. Astfel, stabilirea unui termen-limită pentru cărbune a fost foarte controversată în cadrul negocierilor din ultimii ani.

G7 (format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, cu Uniunea Europeană ca membru cu statut special) conduce, de obicei, politica globală privind clima. Deciziile grupului influențează adesea G20, care include alți mari poluatori, precum China și India, precum și mari producători de combustibili fosili, cum ar fi Arabia Saudită și Rusia. Experții au avertizat că India și China anulează, practic, efortul global de combatere a schimbărilor climatice deoarece continuă să ardă cantități tot mai mari de cărbune pentru cererea enormă de electricitate.

Sursă: CNN

Foto: Danicek | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday