Armata Ucraineană a ales să recunoască faptul că a fost nevoită să se retragă pe axa Avdiivka, confirmând rapoartele recente privind penetrarea liniei de apărare. Comandantul Olexandr Sîrskîi a precizat, duminică seara, că situația frontului a escaladat în ultimele ore, din cauza atacurilor puternice ale Rusiei, care a concentrat patru divizii în acest sens.

ISW observă că retragerea ucrainenilor pe alte aliniamente defensive încă nu a facilitat câștiguri tactice rapide ale Rusiei, dar stabilizarea breșei făcute la vest de Avdiivka și retragerea ucrainenilor “oferă comandamentului rus opțiunea de a continua să împingă spre vest spre obiectivul său operațional raportat – Pokrovsk (circa 30 km de Avdiivka) sau de a încerca să înainteze spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive complementare cu încercarea de încercuire a orașului Ceasiv Yar”.

Totuși această evoluție este una premergătoare operațiunii ofensive majore pe care Rusia o pregătește pentru această vară, care încă nu a început și nici nu este foarte clar pe ce direcție se va desfășura.

Sîrskîi a mai spus că Armata Ucraineană este nevoită să aloce forțe și echipamente suplimentare pentru apărarea orașului Harkov, al doilea ca mărime, după Kiev, pe care rușii au mai încercat (fără succes) să îl cucerească și în 2022. Acest lucru ar putea însemna că ucrainenii cred că obiectivul principal al ofensivei ruse din această vară ar putea fi Harkovul, iar nu restul Donbasului, din care ucrainenii mai controlează doar o treime.

ISW evaluează totuși că Armata Rusă nu are forțele necesare pentru a ocupa orașul Harkov și că acțiunea sa în zonă poate fi mai degrabă o diversiune. “ISW continuă să evalueze că o potențială viitoare ofensivă rusă pentru a ocupa orașul Harkov ar fi o acțiune extrem de ambițioasă care ar prezenta provocări semnificative pentru forțele ruse, mai ales că acestea se vor confrunta cu un inamic mai bine echipat, odată cu sosirea ajutoarelor militare americane. Rușii par să învețe din greșelile anterioare de planificare operațională și ar putea urmări, prin amenințarea cu o ofensivă asupra orașului Harkov, să întindă forțele ucrainene pe o linie de front mai largă din estul Ucrainei, înainte de începerea efortului ofensiv rusesc de vară”, mai arată ISW.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday