E timpul să ceri o mărire de salariu. Dar fii atent, că nu-i simplu să o obții…

salarii-cresc
de Moise Guran

Statistică oficială a consemnat o creștere foarte abruptă a salariului mediu pe economie de la 1 ianuarie 2015(7,1% an/an). Nu de salariu minim vorbim, care, da, și acela a crescut la 975 de lei brut, ci vorbim de salariul mediu, care este acum de 1743 de lei net, cu 1,5% mai mare față de luna noiembrie. Am scos din calcul luna decembrie, influențată destul de mult de primele de Crăciun, deși sunt și acelea un semn. Și chiar dacă nu punem la socoteală nici creșterea salariului minim, care și aceea influențează media generală pe economie, tot rămâne o creștere substanțială a salariului mediu în ianuarie.

Corelați asta cu scăderea șomajului la 6%, dar și cu intenția evidentă și deja măsurată statistic a patronilor din România de a se extinde în acest an și de a face angajări, și veți avea efectele exacte în primul rând ale reducerii CAS-ului de la 1 octombrie 2014. Zic eu.

Ceea ce încerc să vă spun, oameni buni, este că dacă de multă vreme așteptați o creștere de salariu, cam acum este momentul. Mare atenție însă, această creștere nu este general valabilă, adică nu este obligatorie pentru toate firmele și pentru toți angajații din economia noastră. Nici măcar nu pot să nu mă bucur de faptul că România se apropie cu pași din ce în ce mai rapizi de un soi de criză a forței de muncă, deși, în esență, aceasta nu este neapărat un lucru bun. (Vă invit să revedeți micul ghid de negociere a salariului pe care l-am publicat anul trecut)

Este ceea ce așteptam și anticipam, și o astfel de realitate nu poate fi zugrăvită în nuanțe de alb și negru. Este evident faptul că nu e bine pentru economie că avem în primul rând (și avem de mulți ani) o criză a forței de muncă mai calificate, dar este evident bună o creștere a ofertei de locuri de muncă, ce mi se pare mie acum palpabilă, în mai toate sectoarele.

Efectul acestor două fenomene, unul în esență negativ și celălalt foarte pozitiv, este o presiune de creștere a salariilor. Iar eu sunt de acord cu ea, căci românii au salarii mici, dar trebuie să fim atenți și să înțelegem că un curent general de creștere a salariilor nu va putea fi susținut pe termen lung decât dacă economia noastră devine din ce în ce mai competitivă. Asta presupune ca produsele pe care noi românii le facem să înglobeze mai multă știință și mai multă valoare adăugată, ca să poată fi vândute la prețuri mai mari sau în cantități mai mari.

Ceea ce încerc să vă spun este că cei mai meseriași dintre noi, cei care deja sunt mai bine plătiți, vor fi și mai bine plătiți … în timp ce aceia dintre noi care prestează o muncă mai puțin calificată, vor beneficia doar de creșteri marginale ale salariilor, creșteri influențate de valul general.

Și asta se va întâmpla nu pentru că așa spun eu, sau pentru că patronii din România ar fi oameni mai răi decât patronii din alte părți, ci pentru că acestea sunt mecanismele firești ale unei economii liberale. De principiu economia are în centrul ei munca, efortul și creația fiecăruia dintre noi și abia apoi banul. Banii sunt determinați de muncă iar nu invers.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la E timpul să ceri o mărire de salariu. Dar fii atent, că nu-i simplu să o obții…

 • Corneliu V.
  Aprilie 6, 2015 la ora 21:41

  Meseria se pare ca inca este bratara de aur.

  Răspunde
   
 • Mr Juvet
  Martie 12, 2015 la ora 19:19

  Am o intrebare simpla pentru Moise sau cine este in masura sa argumenteze raspunsul:

  Sa luam de exemplu doi mecanici auto – unul in Romania si unul in Germania – amandoi au de demontat aceeasi piesa, si o fac cam in aceeasi unitate de timp – sa zicem o ora – de ce neamtul e platit cu 8 euro/ora in timp ce roanul nostru e platit cu 2 euro/ora pentru aceeasi operatiune?

  Si exemplele pot continua: cat castiga o casierita Kaufland in Germania si cat castiga una de Kaufland Romania ?

  Concluzia e ca nu exista nici o explicatie ëconomica” care sa stea in picioare, ci doar ca romanii sunt mai fraieri si accepta, in timp ce nemtii nu.

  Ce credeti daca de maine intr-un avant idealist, toti romanii nu ar mai accepta sa se „prostitueze”pentru mai putin de 500 euro in mana pe luna ?

  Ca asta cam facem, acceptam toate perversiunile strainilor strangand din dinti.

  Astept raspuns bine argumentat, nu de genul: dom’le iti trebuie sa fii cel putin Keynes pt a intelege, muritorii de rand nu au cum, ca au creier de maimuta.

  Răspunde
   
 • Maria
  Martie 11, 2015 la ora 22:03

  Din anul 2008 nu s-a mai pus un leu la salariu,eu am salariul de 1330 lei ,am 37 de ani vechime,am facultatea de geografie ,am functia de meteorolog.Cum vi se pare asta.Ma gindeam ca ar fi buna o lege a salarizarii .discutati si subiectul acesta,ca noi nu avem cu cine sa-l discutam

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 11, 2015 la ora 20:11

  Acest articol, cules din carti desigur, suna de parca, in Romania, cei cu studii superioare, trecuti de 30 de ani, care au ramas fara job, ca urmare a crizei, nu-si taie experienta si abilitatile din CV doar sa prinda un post de paznic sau aranjor de marfa in raft pe undeva, sa nu moara de foame.

  Răspunde
   
 • Liviu Gheorghe
  Martie 11, 2015 la ora 17:52

  Cate salarii platiti lunar, domnule Guran?

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 11, 2015 la ora 12:58

  Daca i-mi amintesc bine acest lucru cu marirea retributiei s-a mai discutat. Privind situatia actuala vedem fara sa ne ascundem dupa umbra noastra o deflatie europeana fapt sustinut si de Moise care duce la pierderea de locuri de munca. Deci o cerere de crestere a salariului prezinta un risc fff mare de a intra sub supraveghere si a fi urmarit ca instigator.Sau esti indispensabil sau firma nu are o imagine buna atunci poate ai sanse sa obtii ceva ca sa ramii.Daca nici corporatiile mari nu dicuta cu tine de o crestere de salar atunci ce sa se astepte de la micile interprinderi care vor si ele profit. Se poate vedea si care sint criteriile de angajere–si nu sint putine–-si pe urma sa se ceara marire de salarii.In majoritatea cazurilor esti multumit ca ai un loc de munca si nu cred ca vei risca sa ajungi pe drumuri sau undeva in EU departe de casa.

  Răspunde
   
 • Eugen
  Martie 11, 2015 la ora 12:28

  Hehe, sa le spuneti asta si celor de la OMV-Petrom. Eu ca inginer geolog, am doar 1800 ron/net, dupa un an si jumatate de munca la birou cat si in teren. Ca romani, avem cel mai mic salariu din industrie, fata de oricare alt angajat in aceasta companie, dar care are alt tip de pasaport. Cunosc ospatari care castiga mai bine decat noi, cei ce producem titei si gaz pentru a sustine peste 90% din indutria romaneasca. La noi contractul de munca este incalcat grav din punct de vedere legal, am sute de ore muncite in teren, neplatite sau zile libere compensate. Ce marire credeti ca putem sa vedem noi, cand ei nu ne platesc sambata si duminica si zilele de sarbatoare legala. Am facut intr-o luna 276 de ore de munca si am fost pontat doar 168 de ore, chiar daca in contract se stipuleaza ca Petrom se angajeaza sa plateasca orele suplimentare. Aceasta companie nu respecta legea muncii si crede cineva ca ne permitem sa cerem o marire? Un egiptean, face 1000 ron/ora din proiecte, adica e platit in doua ore mai bine decat mine intr-o luna. Nu cred ca exista nici o sansa ca la cea mai mare companie dein Romania, sa vedem lucrurile cum decurg macar normal si legal, dar sa primim si o marire de salariu, corelata cu inflatia si cu studiile superioare/munca prestata. Toti banii si bonusurile, merg la manageri la final de an, fara ca noi, cei ce muncim, sa vedem ceva.

  Răspunde
   
  1. Eugen
   Martie 11, 2015 la ora 13:06

   Si ca sa intelegeti cum merge piata muncii la noi: vreau sa plec de la Petrom pentru un salariu decent, care sa imi asigure plata chiriei si a hranei. Nu pot sa plec la alta companie de profil din tara, deoarece Petrom, are intelegeri verbale cu aceste firme, ce risca sa piarda contractele cu Petrom, daca angajeaza personal ce pleaca din aceasta companie. Trebuie neaparat facuto o ancheta, deoarece noi nu avem nici un viitor, nu suntem lasati sa ne dezvoltam in Petrom si nici sa plecam la alta companie, ca sa castigam un salariu decent, corelat cu munca depusa si cu zecile de ore nedormite ca sa ne terminam treaba in teren in cel mai profesional mod posibil. M-am saturat doar sa supravietuiesc, m-am saturat ca la final de luna sa nu mai am bani de mancare, de cand trebuie sa muncim doar ca sa supravietuim?

   Răspunde
    
   1. xman
    Martie 11, 2015 la ora 14:04

    de cand nu mai exista sindicate!

    Singurul mod in care poti sa pui ceva pentru tine e sa pleci de unul singur, ai sanse de 20% sa ajungi cu afacerea ta in anul 5 🙂

    Scapa doar cine are noroc…

    Răspunde
     
  2. radu
   Martie 11, 2015 la ora 16:31

   Nu va tine nimeni, de obicei cresterea de salariu se obtine la schimbarea jobului.

   Din pacate petrolisti sunt rasfirati prin tara nu sunt concentrati toti intr-un loc probabil o sa schimbati si orasul unde munciti.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Martie 11, 2015 la ora 07:28

  „cei mai meseriași dintre noi…” _ Cu cateva conditii. Printre ele, cele care privesc criteriile de discriminare profesionala a celor discriminati atunci cand isi cauta un job. Adica, trebuie sa nu fii tigan, sa nu fii roman in HARCOV, sa nu fii tanara femeie care poate sa ramana insarcinata intr-o perioada scurta de timp, sa nu fii trecut de 40 de ani, sa nu fii tanar absolvent/ recent angajat. Toate acestea, pentru ca 1. odata cu cererea maririi de salariu iti asumi si riscul de a parasi compania si 2. maririle de salariu se obtim mai ales prin schimbarea locului de munca, asa cum observa deja cineva. Ori, pentru a fi angajat undeva (desi se vorbeste despre o criza a locurilor de munca, pe care nu o vad, asa cum nu vad nici banii care sa relanseze creditarea, desi se spune ca economia patriei noastre este plina de ei), discriminarea functioneaza fara ca nimeni sa vorbeasca despre ea.

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 11, 2015 la ora 01:37

  Domule Guran,

  1. Oamenii dumneavoastra nu au pus inregistrarea de marti pe biziday.ro.
  2. Nu ati comentat afirmatiile ministrului transportului referitor la cautarea unui presedinte pentru Tarom. Sunt curios sa aflu ce a facut el pentru asta. Vreau sa va spun ca exista cel putin un roman CEO de companie de transport aviatica. Vreau sa vad ziua cand o sa-l prezentati la emisiunea dumneavoastra. Cauta Canada.
  3. A fost dottore in USA s-a ceara investitii americane. Concret, ce a facut el la Washington pentru a le obtine. Nu era mai simplu s-a discute cu diaspora intai.
  4. Si nu va vad sustinand votul diasporei pe cale electronica. Ce este atat de greu s-a loviti in toate partidele pana le determinati s-a considere diaspora egal. Numai atunci politrucii vor putea sa deschida caile de comunicare cu tarile dezvoltate. Pentru ca au diaspora de partea lor. Diaspora voteaza in tarile unde locuiesc. Cred ca pricepeti ce vreau sa spun.

  5. In continuare transportorul prost lasa sa plece jumate de miliard din tara. Nici-o tara din lume nu ar face asa ceva. Guvernul poate impune colaborari in urma caruia rezulta transfer de tehnologie.

  Si spuneti concret ca dolarul nu creste, ci euro scade (dati si motivul aici), dar Romania are majoritatea comertului cu EU si acesta este motivul real sa pastreze paritatea. De ce nu avem comert cu USA?

  Toate bune.

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   Martie 11, 2015 la ora 09:33

   Ieri nu a fost emisiune.

   Răspunde
    
 • Paul
  Martie 11, 2015 la ora 00:53

  Personal am crescut in salariu doar schimband companiile. Intr-adevar ca in aceiasi companie mi se dadeau (cateodata) cateva procente pe an. Dar am renuntat sa fac un commitment cu companiile. Ma vand la cel ce ofera mai mult.

  Răspunde
   
  1. FIRESC!
   Martie 11, 2015 la ora 10:25

   CAT, INCA, ESTI……….PRETUIT!

   Răspunde
    
 • PVD
  Martie 10, 2015 la ora 20:28

  Hmmm, interesant. ;))

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase