BIZIDAY: Joi, 20 martie 2014

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

29 răspunsuri la BIZIDAY: Joi, 20 martie 2014

 • Constantin
  Martie 24, 2014 la ora 19:56

  @ Chirita Aurelian Stefan _ Stimate domnule Chirita Aurelian Stefan, deşi am observat că vă exprimaţi cu oarecare dificultate in limba romană si neelegant la adresa mea, întrucât sunt de părere că ideea expusă de dumneavoastră, chiar fără ca ea să beneficieze de binemeritata coerenţă, nu este lipsită de interes, am decis să vă răspund. Permiteţi-mi vă rog să încep cu o întrebare retorică cu privire la un subiect fictiv. Oare nu ar putea două judeţe din Ungaria să decidă in urma unui referendum să se constituie intr-un stat independent si să adere la Statele Unite ale Americii? Ba, chiar să fie acceptate?! Ei, vedeţi dumneavoastră, răspunsul este NU. Sau, mă rog, nu chiar atât de simplu. Atunci când va referiţi la Kosovo, prin comparaţie cu Crimeea si vizaţi Transilvania in analogie cu Republica Moldova, comiteţi o eroare fundamentală. De fapt, mai multe, pentru că este un raţionament de tip sofistic (s-a mai discutat in spaţiul acestui blog despre astfel de erori logice, aşadar nu revin). „Confundaţi” statutul respectivelor entităţi creând in acest fel premise false care vă conduc la concluzii greşite. A considera echivalentă Crimeea cu R Moldova este fundamental greşit. In timp ce Crimeea este parte a unui stat independent si suveran, R Moldova este ea insăsi un stat independent si suveran, subiect de drept internaţional si membru al ONU.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 24, 2014 la ora 19:56

  @Chirita Aurelian Stefan _ Dacă in urma unui referendum Ukraina decide să facă parte din Uniunea Eurasiatică, din Uniunea Europeană, ori din Statele Unite ale Americii, este una, insă dacă o regiune a sa decide in urma unui referendum acelaşi lucru, este cu totul altceva. Dreptul internaţional priveşte state (cu anumite excepţii notabile) NU regiuni. Prin urmare, prevederile tratatelor internaţionale cu referire la deciziile de alăturare a unor state la uniuni/ federaţii/ organizaţii de state s.a.m.d. nu pot fi aplicate unor regiuni, precum cele două judeţe din Ungaria. Conform dreptului internaţional, judeţele ungare secesioniste ar trebui să se constituie mai întâi intr-un stat independent si suveran, apoi să ceară si să primească recunoaşterea internaţională si ulterior ar putea solicita si/sau negocia aderarea la o entitate suprastatală, federaţie, etc. Altfel, modificarea frontierelor intre state se face doar cu acordul statelor respective. Prin urmare, dacă Rusia ar fi negociat cu Ukraina să-i cedeze Crimeea in schimbul furnizării de gaze naturale pentru o sută de ani, era OK. Ori, dacă Ukraina negociază cu România să-i ofere nordul Bucovinei si sudul Basarabiei in schimbul mulţumirilor amabile, este de asemenea, OK. Aroganţa revizionistă nu este acceptată in lumea civilizată. R Moldova poate decide in calitate de stat independent si suveran ceea ce doreşte poporul său: aderarea la UE, aderarea la UEA, la SUA, unirea cu România, sau formarea unei federaţii cu Ukraina (dacă si aceasta este la rândul ei de acord) etc. Republica Kosovo reprezintă o eroare, iar recunoaşterea statalităţii regiunii respective încă este disc(p)utată la nivel internaţional.

  Răspunde
   
  1. Chirita Aurelian Stefan
   Martie 25, 2014 la ora 17:32

   D-le Constantin,explici mecanismul de obtinere a independentei dar nu citezi sursa -declaratia lui Wilson.In subsol afirmi ca Kosovo este o eroare ratificata de Europa si S.U.A.Atunci care este baza juridica -aceeasi declaratie de autodeterminare a lui Wilson. Inseamna dupa tine-fals in substrat-ca Putin si Basescu au dreptate cu privire la Kosovo.
   P.S. Informeaza inainte de a vorbi.Poti sa spui cate armate tariste au participat la apararea Moldovei in vara lui 1917-numarul combatantilor si numarul victimilor?Cauta-l(adevarul) intr-un manual de ,,istorie ” al Romaniei.

   Răspunde
    
 • mircea
  Martie 24, 2014 la ora 14:39

  „Faptul ca nu avem autostrazi ne creeaza un potential de crestere economica”. Sigur ca vom avea crestere economica atunci cand se vor construi autostrazi dar mai ales cand ele vor fi utilizate. Domnu’ Moise autostrazile scad costurile si maresc productia agentilor economici. Cum? In momentul in care camioanele vor injumatatii timpul pana la destinatie va insemna ca acel sofer cu acel camion va putea transporta de 2 ori mai mult. Autostrada ma ajuta sa fiu eficient si competitiv pe piata. Tind sa cred ca pe langa faptul ca sunt seriosi si muncitori, nemtii s-au dezvoltat si datorita autostrazilor, pt ca acestea le-a permis sa produca f mult intr-un timp scurt. Nu poti avea productivitate daca tu trebuie sa semnezi niste hartii si trebuie sa astepti 5 min liftul, 10 minute sa te primeasca directorul, si alte 10 minute sa te intorci in birou, pe cand daca ai trimite documenttele cu viteza maxima cu ajutorul internetului ai putea sa faci si altceva. E ca si cum ai compara pe unul care duce carbunele cu roaba cu unul care are banda transportoare. Cam asta inseamna o autostrada, inseamna sa rezolvi mai multe probleme intr-un timp mai scurt. Ori noi ne bagam bete-n roate singur. De exemplu soferul meu in loc sa faca 15 livrari/zi face doar 8 si asta doar pt ca sta la semafoare necorelate, din cauza lipsei de pasaje la nodurile rutiere importante sta 10 minute pana trece de o intersectie in orele de varf, etc, pt ca primarul si cei din subordinea sa sunt idioti, ei nu inteleg lucrurile astea, ei se ocupa de panselute si alte rahaturi. Asta cu cresterea economica pe timpul executiei autostrazii nu ma ajuta f mult, ma ajuta ceea ce va urma.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Martie 23, 2014 la ora 16:50

  Mi s-a parut geniala observatia, ideea si justificarea ca acum e un moment optim pentru reducerea TVA-ului la alimente si de reducere a TVA-ului de la 24% la 19% deoarece asistam la o scadere a preturilor datorita consumului redus (marja de profit a producatorilor scade si TVA-ul incasat la bugetul de stat scade si el deoarece pretul la produse scade si consumul adica cererea e din ce in ce mai scazuta). In plus se va castiga suplimentar si din reducerea evaziunii fiscale, in general, si nu numai din TVA prin marirea si stimularea consumului. Altfel e posibil sa ne confruntsm cu un fenomen putin cunoscut noua, adica DEFLATIA, care genereaza pierderea de locuri de munca, falimente si somaj si care impinge economia nationala catre o criza mult mai profunda decat cu ce ne-am confruntat pana acum, dupa 1989.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 23, 2014 la ora 10:41

  @ anca _ Stimată doamnă, uneori este bine să vorbeşti „când eşti întrebat”, dar de cele mai multe ori este bine să ai demnitatea propriei opinii si a iniţiativei individuale. Ori, vedeţi dumneavoastră, lobby-ul pentru NATO si UE, indiferent că a fost făcut de A. Nastase, ori de T Basescu, este in favoarea poporului despre care vorbiţi, carevasăzică, fără să aşteptăm ca ruşii sau altcineva să ne întrebe cu privire la asta. Dacă aveţi in vedere R Moldova, trebuie spus că există besmetici care spun că dacă suntem de acord ca referendumul organizat in Crimeea este ilegal din perspectiva dreptului internaţional, Moldova nu va putea opta niciodată pentru unirea cu România in urma unui referendum. Altfel spus, există tâmpiţi care nu fac deosebirea intre statutul unei ţari suverane precum R Moldova si o regiune separatistă precum Transnistria in cadrul R Moldova, ori Crimeea, in Ukraina. In literatură, figura de stil care constă în lărgirea sau restrângerea sensului unui cuvânt prin folosirea întregului în locul părţii (si invers), a particularului în locul generalului si a generalului înlocui particularului, se numeşte sinecdocă. In politică se numeşte prostie.

  Răspunde
   
  1. Chirita Aurelian Stefan
   Martie 24, 2014 la ora 10:37

   D-l Geoana ne-a demonstrat ca este un ,,stralucit ” diplomat spunand ca situtia din Crimea nu se compara cu cea din Kosovo, deoarece Kosovo nu s-a alipit la un alt stat.Statele(provicile dupa cum le spune d-l Constantin-vezi Kosovo) pot sa isi proclame independenta pe baza pricipiului de autodeterminare instituit de presedintele american Wilson la sfarsitul primului razboi mondial.Transilvania ,conform d-l Geoana ,nu trebuia sa fie alipita la Romania la sfarsitul anului 1918 !!! De ce nu participa D-l Geoana la campania electorala militand pt un stat independent numit Transilvania.Pe linga incalcarea Constituitei ,nici voturi multe nu ar incasa in fieful transilvan ,~10% de la romani si 20% de la unguri in conformitate cu pondrea populatiei maghiare(populatia trasilvana 7,2 milioane locuitori).
   P.S. D-l Geona imi intareste opinia vizavi de domnia sa,departe de a fi un diplomat stralucit,poate meseria de inginer il pirndea mai bine.Cu asemenea oameni de stat ca Basescu,Geoana,Corlatean,Romania nu are sanse sa fie nici a XX-a putere diplomatica a lumii-vezi pozitia pana in `89 cand diplomatia a fost condusa de un alt inginer-Stefan Andrei dar un om care conta in cancelarile lumii.D-le Constantin depre d-v nu am ce sa comentez !

   Răspunde
    
  2. Chirita Aurelian Stefan
   Martie 24, 2014 la ora 11:24

   D-le Constantin,in toate manuale de istorie,nu cele de geografie, Crimeea apartine Rusiei pt ca in epoca moderna a facut parte cea mai lunga perioada din actuala Rusie.Transilvania s-a desprins din Imperiu Austro-Ungar si nu a facut parte din Ungaria ,pt ca in perioada medievala era principat autonom-vezi Regi Ungariei si Pricipi ai Transilvaniei.Nici un politician roman nu vrea sa acorde autonomie teritoriala Hargitei si Covasnei-vezi Kosovo -pt ca este pasul premergator declarari independentei.Faptul ca d-l Geoana iti vinde gogosi frumos ambalate -face parte din bucataria postului de diplomat.Mari diplomati sunt cei care vand gogosi umplute -sunt confirmate de istorie.Crezi ca Rusia va mai mentine peste 20-30 de ani trupe in Transnistria ?-nu are nici o importanta strategica acum cand a capatat Crimeea .Ea era un avanpost pt securizarea flotei rusesti la Marea Neagra.
   P.S. Adeseori folosesti termeni pe care nu ii intelegi sau mai grav ,ii intelegi gresit.

   Răspunde
    
 • anca
  Martie 22, 2014 la ora 04:30

  Cu presedintele care il avem si un prim ministru si mai de tot––- cum sa mearga ceva bine in saraca Romanica?
  Coruptia e la ea acasa cu asemenea personaje.

  Răspunde
   
 • anca
  Martie 22, 2014 la ora 04:10

  Probabil ca au ramas de pe vremea anilor’80 si nu accepta „sarbatoarea Invierii Domnului”.

  Răspunde
   
 • anca
  Martie 22, 2014 la ora 03:53

  Normal ca bulgarii au pretul mai mic la gaz,pentru ca ei stiu sa vorbeasca cand sunt intrebati.Imi pare rau dar presedintele nostru face lobby pentru NATO si UE,pe el il doare in basca de poporul lui.
  Premierul are nevoie de voturi si da din gura ca oricum el minte in permanenta.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Martie 21, 2014 la ora 22:11

  In loc sa creasca piata constructiilor in Romania ea scade continuu. E ceva anormal, parerea mea, si trebuie facut ceva in sensul asta (vezi aici propunerea Noua Casa care poate stimula si sustine acest sector prin transformarea programului Prima Casa in Noua Casa asa cum trebuia facut inca de la inceput pentru a stimula economia si crearea de noi locuri de munca, deci o crestere a incasarilor la bugetul de stat din taxe si impozite si cresterea PIB ca efect final propus, asteptat si realizat):
  http://www.zf.ro/eveniment/din-lipsa-de-bani-si-stimulente-constructiile-au-scazut-la-8-din-pib-intr-o-tara-normala-cu-economie-sanatoasa-contributia-este-de-12-15-12302571

  Răspunde
   
 • Vladi
  Martie 21, 2014 la ora 20:15

  la naiba.. cu 900mil$ mai bine dotezi spitalele decat sa-i bagi in rachete..

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Martie 21, 2014 la ora 21:06

   Fara rachete la o adica vom avea foarte multi morti sanatosi tun…Oricum in spitale s-au bagat miliarde si tot noi platim deranjul cind ajungem acolo.

   Răspunde
    
 • alex
  Martie 21, 2014 la ora 14:51

  Buna, am o sugestie!
  Ati putea adauga o scurta descriere fiecarei inregistrari cu emisiunea pentru a stii cam ce teme sunt discutate si aproximativ in ce parte a emisiunii sunt ele.
  Netul meu merge destul de prost insa imi place sa urmaresc emisiunea lui moise.
  Cu o astfel de descriere as putea urmari strict doar ce ma intereseaza mai tare, fara sa imi suprasolicit conexiunea la internet.

  Răspunde
   
 • alex
  Martie 21, 2014 la ora 14:51

  Buna, am o sugestie!
  Ati putea adauga o scurta descriere fiecarei inregistrari cu emisiunea pentru a stii cam ce teme sunt discutate si aproximativ in ce parte a emisiunii sunt ele.
  Netul meu merge destul de prost insa imi place sa urmaresc emisiunea lui moise.
  Cu o astfel de descriere as putea urmari strict doar ce ma intereseaza mai tare, fara sa imi suprasolicit conexiunea la internet.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Martie 21, 2014 la ora 13:03

  Interesanta stirea cu posibila construire a hidrocentralei, in parteneriat romano-bulgar, pe Dunare. Din pacate pentru noi bulgarii sunt mult mai neseriosi decat sarbii (vezi aici cum s-a construit hidrocentralele de la Portile de Fier).

  Răspunde
   
  1. www.editmedia.ro
   Martie 21, 2014 la ora 14:03

   Ba pardon, in privinta Podului Prieteniei, partea bulgara a acestuia arata foarte bine, iar partea romana este neintretinuta si plina de gropi, desi DADR incaseaza o taxa mare de trecere a podului exact pentru intretinerea acestuia, pentru reparatii – nu se vede cine stie ce.

   Răspunde
    
 • acelasi cornel
  Martie 21, 2014 la ora 12:56

  Am vazut o stire precum ca guvernul intentioneaza sa stimuleze domeniul constructiilor, sa creeze noi locuri in domeniul constructiilor, si o crestere a consumului in acest domeniu (vezi aici nivelul la care functioneaza capacitatile de productie din acest domeniu) prin inlocuirea programului Prima Casa cu programul Noua Casa. Sa nu uitam ca efectele vechiului program Prima Casa, sprijit cu fonduri guvernamentale, pentru economie si pentru crearea de noi locuri de munca in domeniul constructiilor a fost aproape zero. Domeniul constructiilor in Romania ar trebui sa fie sprijinit si sustinut si acesta trebuie sa fie un sector care aa contribuie important la formarea PIB-ului si sa, ofere un important numar de locuri de munca in economie prin antrenarea si altor domenii adiacente acestui domeniu.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Martie 21, 2014 la ora 12:43

  Interesanta si de luat in calcul varianta cu pensiile ocupationale insa e nevoie de reglemnentari simple si clare plus deduceri fiscale.

  Răspunde
   
  1. Macovei
   Martie 21, 2014 la ora 20:45

   Asta spuneam si eu. Deduceri fiscale deja sunt pe pensiile facultative ( 400 E/an /angajat; 400 E/an/angajator ),deci poate participa si angajatul si angajatorul, minim de contributie 90 luni, la 60 ani pot sa-i transform in pensie, sunt mostenibili….deci care e propunerea WOAW?
   Si in plus cei care au optat deja pentru pensia facultativa cum sa interpreteze aceasta initiativa?
   Nu intelg, daca ai deja o baza legislativa, companii cu linii de bussiness pe acest domeniu, ce mai cautam?
   Simplu si usor, folositi ce este deja sau …poate…urmariti altceva si nu inteleg eu !!!!!!!! ????

   Răspunde
    
 • Iulian
  Martie 21, 2014 la ora 12:24

  Legat de vacanta de paste, eu stiu ca anul asta este inainte de paste din simplu motiv ca este anul acesta sarbatorile catolice si ortodoxe sunt in aceeasi data.
  In UE vacanta de paste e inainte de sarbatori in ideea de a prelungi vacanta cu zilele libere de dupa sarbatori (luni si chiar marti in unele tari).
  Atunci cand sarbatorile catoloci si ortodoxe nu coincid vacanta este dupa sarbatori.

  Răspunde
   
 • Macovei
  Martie 21, 2014 la ora 12:01

  Referitor la pensii ocupationale: despre ce vorbim aici? Exista din 2007 pensia facultativa, ce are aceleasi caracteristici ca si cea ocupationala (cel putin asa am inteles din ceea ce s a prezentat aici).De ce nu promovom si inbunatatim acest sistem de economisire? …….

  Răspunde
   
 • Gogu Brancardieru
  Martie 21, 2014 la ora 11:29

  Cine castiga din agitatia din Crimeea? SUA. Vinde armament. Ce ar trebui noi sa facem? Sa „iesim” din jocul rusilor si sa ne gandim sa castigam si noi. Parerea mea, HIC!

  Răspunde
   
 • oct
  Martie 21, 2014 la ora 11:00

  interesul min. de aparare (in ceasul al 12-lea si jumatate) pentru refacerea capacitatii de aparare mi se pare de bun augur, dar as prefera sa vad achizitii de sisteme noi si moderne, la care sa se poata face si offset, in locul patriot-urilor second hand, ce ar necesita costuri suplimentare ulterioare pentru modernizari si nici nu ar putea beneficia de offset la achizitia initiala. mi-ar placea sa vad rachete mbda aster15/30 (in ciuda afinitatilor recente dintre frrancezi-producatori- si rusi), aceste sisteme putand fi ambarcate si folosite pentru o eventuala modernizare a flotei (daca se va mai pastra flota). oricum, sansele duc mai mult spre niste sisteme patriot de generatie mai veche. oricum, salut prezentarea imaginilor de acum 15 ani cu inzestrarea armatei romane in materie de aparare antiaeriana. unele sisteme chiar ar fi meritat niste modernizari.

  Răspunde
   
 • Tony Dumitrescu
  Martie 21, 2014 la ora 10:58

  Statul roman ar trebui sa gestioneze f.bine resursele Romaniei, nu sa le dea degeaba la omv, chevron, etc.
  In loc ca statul roman sa ia 90% din exploatare si astfel sa dicteze pretul energiei si gazelor, noi platim catre straini 90% si ei dicteaza pretul … pe resursele noastre ….
  Romanul intotdeauna a fost cu capul plecat si fundul in sus, fiecare sa i-o traga cum vrea si cind vrea …. Cei care au vrut binele acestei tari au murit, fie tradati de cei de acelasi neam cu el fie subjugat de straini….
  Vai de noi si de tara asta !!!!
  Moise, nu ai dreptate cind zici ca locul de munca este cel mai important, omul este cel mai important in contextul in care patronul roman nu vrea sa investeasca nimic in omul din subordine si nu doreste sa plateasca statului (care e super-hulpav prin taxe si impozite) macar 10% din profit. O fi munca bratara de aur dar nu la noi, unde esti tratat ca un nimeni ….

  Răspunde
   
 • oct
  Martie 21, 2014 la ora 10:54

  ma bucura si pe mine vestea urgentarii construirii autostrazii pitesti-sibiu, dar ma ingrijoeraza traseul ales. pare sa ocoleasca rm. valcea, ceea ce inseamna inca un oras din Oltenia evitat, parca intentionat, de autostrazi si investitii. desigur, nu sunt expert in domeniu si poate drumul ales era singurul practicabil. dar chiar faptul ca se va contrui intr-o zona de munte, si acolo si la comarnic-braov, in termen foarte scurt, cu costuri maxime si cheltuieli minime (romaneste, probabil) ma face sa am semne de intrebare in privinta capacitatii de pastrare a ecosistemelor locale si a interesului investitorilor de a proteja bogatia faunistica a muntilor nostri (mai ales ca se merge spre fagaras)

  Răspunde
   
 • oct
  Martie 21, 2014 la ora 10:47

  la chestia cu gazele pe care le importam, circula pe net rapoarte care aratau ca Romania produce in ultimii ani un excedent de gaze naturale (corelat cu scaderea consumului industrial). oricum, variante pentru a scapa sigur de importuri ar putea fi fie un program national de reducere a consumatorilor (trecerea la carbuni in termocentrale si debransarea populatiei concomitent cu cresterea capacitatii de transport a energiei), fie exploatarea gazelor de sist. care ar duce si la o scadere a consumatorilor, industria (ce a ramas) fiind nevoie sa se inchida in lipsa apei pentru uz industrial si populatia s-ar putea reloca. fiind mai scumpe decat gazele rusesti, ma indoiesc ca le vor inghiti prea usor nemtii.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase