Să mai auzim şi de bine

plasma pib 1 blog

de Moise Guran

Veștile bune din economie au început să vină, dar sunt legate de anul trecut. Și cum în România nimic nu este bun și gata, nicio veste bună nu poate veni fără una mai proastă. Statistica oficială a revizuit în creștere semnificativă PIB-ul pe 2012, care a fost mai mare cu 0,7%. Paradoxul situației stă în faptul că deși noi românii am făcut mai puține lucruri în 2012 decât în anul anterior, per total am fost mai eficienți. Deși a căzut cu peste 20%, prierderea cauzată de agricultură n-a fost mai mare de 2 miliarde de euro, și a fost compensată cu vârf și îndesat de cei care lucrează în sfera serviciilor.

plasma pib 2 blogCum serviciile sunt cele mai taxate din țara noastră, în mod firesc asta ar fi trebuit să aducă și o creștere a taxelor pe consum ceea ce, surpriză!, nu s-a întâmplat. A fost de fapt o creștere a încasărilor din accize, TVA și alte taxe de acest fel, dar minusculă. O altă corecție importantă a venit de la industrie și exporturi pe finalul anului, ceea ce ne poate duce la concluzia că de la industriile exportatoare din România vine eficiența. Astfel, deși anul trecut, în volum absolut România a produs mai puțin, valoarea reală creată de români a fost mai mare.

Într-un fel, în economia românească lucrurile stau la fel ca la un meci cu Steaua. E haos pe teren, dar aproape de fiecare dată când rezultatul te mulțumește îți spui – da’ bine măcar că Dumnezeu a ținut cu Steaua!

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , ,

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Să mai auzim şi de bine

 • Constantin
  Aprilie 9, 2013 la ora 20:34

  „…un stat care ne-a distrus constant timp de 20 de ani”-Doamna/domnule donitz, de cum am citit m-am grabit sa vad cine m-a distrus (am presupus ca pluralul „ne” utilizat de dumneavoastra are un sens mai larg, care ar putea sa ma cuprinda si pe mine). Am identificat in urma cercetarii mele urmatoarele state ale caror culori reprezentative sunt alb-albastru: Argentina, El Salvador, Finlanda, Grecia, Honduras, Israel, Micronezia, Nicaragua, Somalia, Scotia si Uruguay. Am stat si m-am gandit la istoria ultimilor 20 de ani si la lista statelor cu steaguri alb-albastre, dar n-am reusit sa-mi dau seama care este distrugator. Ma ajutati putin, va rog?

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 9, 2013 la ora 21:42

   raspund io! raspund io!…
   microneziaaaa!

   Răspunde
    
 • donitz
  Aprilie 9, 2013 la ora 16:48

  Totusi te intreb Moise de ce folosesti pentru fundal si alte chestii,culorile alb albastru? Emisiunea este romaneasca,sau sponsorizata de un stat care ne-a distrus constant timp de 20 de ani?.

  Răspunde
   
 • CTL
  Aprilie 4, 2013 la ora 13:46 Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 4, 2013 la ora 16:46

   Este posibil ca odata cu departarea de „miezul incins” al problemei, nea’ Nicu Vacaroiu sa vada lucrurile ceva mai clar. Si nu da dreptate cuiva anume, ci, sa zicem, confirma o opinie. Doar ca nu pe a colegului AD, ci pe a mea, daca imi permiteti cu modestie sa observ. Adica, NU este vorba despre privatizarile actuale, ci despre cele la care se refera un personaj la fel de bun cunoscator al chestiunii ca si dl. Vacaroiu, dar care este si mai obiectiv, privind lucrurile cu si mai multa detasare: Stefan Andrei. http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-s-au-facut-primele-milioane-in-romania-431475.html

   Amandoi confirma ceea ce am scris in repetate randuri despre jaful inimaginabil, de-a dreptul fabulos, comis de FPS in timpul regimurilor Iliescu si Constantinescu . Presa vremii a abundat de materiale despre „privatizarile” care au trecut averea statului in mod absolut fraudulos in proprietatea privata a catorva indivizi apatinand esalonului secund al PCR si Securitatii. Iar domnul Vacaroiu stie de ce sunt secrete privatizarile acelea.

   Răspunde
    
 • elf
  Aprilie 4, 2013 la ora 10:18

  Moiose , felicitari pentru emisiune !!nu tin sa ma crezi dar e singura emisiune la care ma mai uit si nu la tv ci pe net.vreau sa te rog sa abordezi si sa analizezi PROBLEMA angajatilor Petrom care inca ( dupa 10 ani de la privatizare )nu au dreptul sa-si cumpere actiunile de 8% date de lege.Moise cineva incaseaza dividente le milioane de euro in numele angajatilor!!!

  Răspunde
   
  1. CTL
   Aprilie 4, 2013 la ora 13:41 Răspunde
    
 • CTL
  Aprilie 4, 2013 la ora 10:04

  @ Robiespierre
  Eu unu nu sunt neaparat de acord cu prima parte. S-a dovedit ca o crestere a creditarii nu inseamna ca va fi si bine, nu pe termen mai lung. Poti lua credite si face investitii proaste cu ele, ca mai apoi sa ramai cu datoria si fara sursa de venit. Rau pentru economie.
  Investitiile sunt de asemenea bune daca sunt facute cu cap. Statul la noi, a dovedit de nenumarate ori ca stie sa faca investitii proaste.
  Cred ca cel mai important indicator e acela al ratei productivitatii unei economii. Ceea ce nu inseamna neaparat ca vom munci mai mult, ci ma de graba, cu cap. Pana la urma capul e cel mai bun activ dar si cel mai bun pasiv pe care il poti avea.

  Răspunde
   
 • Robespierre
  Aprilie 4, 2013 la ora 09:48

  Exista doi indicatori ignorati, dar care indica bine viitorul:
  1. creditarea in economie
  2. ISD – invest. straine directe (fresh, real money)

  Ambii, stim bine, scad constant din 2008, cu mici rabufniri de „orgoliu”…
  Restul sunt volatili, exportul, tva incasat, servicii, agricultura!

  Răspunde
   
 • Andrei N
  Aprilie 4, 2013 la ora 09:25

  Dle Guran
  Chiar daca nu la obiectul articolului este singura cale identificata pentru a va adresa o rugaminte. As dori sa ne oferiti in emisiune o explicatie juridica.

  Constat ca s-a vorbit de taxarea depozitelor inclusiv a celor din Bank of Cyprus filiala din Romania. As dori sa inteleg cum poate taxa un stat – Cipru -un cetatean al altui stat – Romania – care nu numai ca nu este rezident fiscal dar poate ca nu a calcat niciodata in Cipru. O taxare a depozitului este o taxare a deponentului nu o taxare a bancii. Si nu este o taxare de profit obtinut cu o tangenta cipriota deoarece profitul este dobanda. Mai degraba este un gen de impozit pe avere ar in acest caz propun sa scoatem si noi o lege sa taxam pe MS Regina UK ca noi nu suntem monarhie si oricum la dansa nu plateste nimic !

  Răspunde
   
  1. Moise
   Aprilie 4, 2013 la ora 09:58

   Corect! E confiscare. Incalca toate Constitutiile din Europa.

   Răspunde
    
  2. CTL
   Aprilie 4, 2013 la ora 10:29

   Am mai spus intr-o alta zi, eu cred ca nedreptatea e atat de mare incat ni se pare a fi o confiscare. A fost o pacaleala, au spus ca depozitele sunt sigure si nu a fost asa. Dar orice ar fi, nu e confiscare. Deponent in sensul real e o persoana care isi pune banii in casuta de valori a bancii, ce e in casutia aia e proprietate.
   Deponentul in cont, in schimb, e un creditor, imprumuta banii bancii, isi da acordul sa renunte la proprietate in schimbul unei recompense ulterioare ( dobanda ). La fel ca o banca.
   Situatia in Cipru e ca bancile au pierdut banii iar statele au refuzat sa plateasca o parte din ei asa ca povara a cazut pe spatele deponentilor. Cred ca, desi e revoltator, au fost fortati sa fie onesti, au zis, – mai am pierdut banii pe care ni i-ati dat si nu mai avem sa vii dam, decat o parte.
   Confiscare e inflatia, doar ca lumea nu e asa revoltata. Daca ai bani in buzunar si isi tot pierd valoarea e o confiscare a valorii lor nu a lor efectiva. Dar rezultatul e acelasi. Ca-mi iei 5% din bani ca imi iei 5% din valoare e la fel.
   Bank of Cyprus a functionat legal in Romania si nu era banca romaneasca, e banca din Cipru care a pierdut banii oamenilor. Romanii si-au depus, practic, banii in banca din Cipru prin sucursala de aici. Singura ei problema in puls fata de alte banci e ca prostia nu i-a fost acoperita in totalitate de stat/e ( cum ziceam ) precum a celorlalte banci din lume. Nu au pierdut contribuabilii statelor acei bani ci creditorii bancii cu sefi incompetenti.

   Răspunde
    
   1. Andrei N
    Aprilie 5, 2013 la ora 17:03

    @CTL. Dvs spuneti ca banii depusi in depozit sunt ai bancii spre deosebire de cei depusi in cutia de valori. Presupunand ca aveti dreptate atunci taxarea acestor bani inseamna taxarea bancii iar banca ramane datoare sa returneze suma intreaga. Nu este problema partenerului de afaceri ca au aparut taxe noi! Asa ca oricat ar „taxa” nu se poate taxa decat banca, nu si cetateanul roman.
    Daca BoC din Bucuresti nu returneaza depozitul oare un deponent roman nu poate cere sechestru pe bunurile din Romania ale filialei? Sau ale statului cipriot ?

    Răspunde
     
  3. CuSandu
   Aprilie 5, 2013 la ora 01:57

   Si eu cred ca este un abuz, dar considerind ca s-ar ajunge la Tribunal international, probabil ca un avocat istet ar putea scoate ceva din folosirea de catre banca a depozitului de provenienta straina (ceva care poate sa semene cu „uz frupt”), si faptul ca s-a vorbit de o limita de 100,000 poate sa sugereze ca ar fi vorba de o limita de profitabilitate, adica ce marita si ce nu merita. In orice caz continui sa cred ca este o scula financiara de a santaja Ciprul, iar interesele se pare ca sunt mai mari decit un prapadit de rai fiscal.

   Răspunde
    
  4. Constantin
   Aprilie 5, 2013 la ora 10:16

   Desi am intrat in adoua saptamana de discutii pe tema masurilor destinate a salva economia Ciprului, in fiecare zi am placerea sa intalnesc un nou comentariu venit din partea unui coleg care nu a gasit niciuna dintre discutiile zilnice anterioare si reia subiectul. Spun „placerea” pentru ca imi ofera ocazia sa reamintesc celor care au uitat faptul ca Ciprul este cel care a solictat ajutor. Asa cum am scris in repetate randuri, optiunea de a-si pastra statutul fiscal (ineficienta in colectarea taxelor, nivelul redus al impozitelor etc.), apartine insularilor si starea actuala poate fi mentinuta prin iesirea tarii din spatiul monedei unice si din Uniunea Europeana. Ciprul pe deplin SUVERAN va fi in aceasta situatie protectorul dreptului intangibil la proprietate al cetatenilor sai si al institutiilor financiare care pur si simplu ii sufoca economia. Ciprul poate considera, daca populatia acest lucru doreste si hotaraste prin decizia Parlamentului, sa considere sacrosanct dreptul de proprietate si sa nu atenteze asupra lui nici macar prin perceperea de taxe. De niciun fel. Este optiunea suverana a cipriotilor, dar NU pot cere sa munceasca pentru ei nici germanii, nici olandezii, sau francezii si, sa va spun un secret, nici romanii. Altfel, imi pare rau pentru cei care au pierdut banii pusi la clocit in paradisul fiscal care este Cipru (sper ca in curand sa se poata spune „care a fost”), dar se vede tereaba ca au fost multi, pentru ca supararea e mare. Desigur, problema poate fi abordata din perspectiva juridica, filosofica, economica, pentru ca tot se pricepe toata lumea la domeniile acestea, dar si din perpectivele unor domenii la care nu se pricepe oricine, cum ar fi cel fotbalistic (spre exemplu, poate fi analizata evolutia campionatului de fotbal cipriot in contextul platii impozitelor de catre fotbalisti), politic ( se poate studia care sunt prspectivele Ciprului in cadrul international daca si-ar schimba forma de guvernamant si ar deveni regat ca urmare a demararii actiunii de colectare a taxelor la buget) sau, de ce nu, meteorologic (cred ca toata lumea poate observa ca vremea rece pentru aceasta perioada a anului reprezinta o anomalie care ar putea fi pusa in legatura cu restructurarea sistemului financiar bancar in zona Marii Mediterane, studiu de caz – Ciprul – implicatii si asemanari cu Malta).

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Aprilie 3, 2013 la ora 21:30 Răspunde
   
 • damn
  Aprilie 3, 2013 la ora 21:02

  ma apuca groaza cand il aud pe acel blajin imbecil de bnr spunand ca totul e sub control

  uite aici ceva real:

  http://www.caseyresearch.com/cdd/doug-casey-all-banks-are-bankrupt

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 3, 2013 la ora 20:59

  @ moise- acu ceva timp tu spuneai ca productia va fi mai mare anul acesta dar crestere nu va fi extraordinara din cauza preturilor care vor scade.
  ideea e alta :
  – daca vom avea cateva milioane de tone bune in plus de cereale, transportatorii si cei care le furnizeaza diverse vor face bani seriosi. la fel si depozitele de cereale care vor utiliza energie suplimentara ptr uscarea, conditionarea respectivelor milioane de tone .
  – industria chimica va avea comenzi in plus, ptr ca de ex anul trecut multi au facut un singur tratament la grau…anul asta am auzit deja ca se pregatesc de 2-3 si asta in contextul in care vor folosi 3-4 substante( insecticid, iebicid, fungicid si ingrasamant foliar) care sa concure la o productie de buna calitate.
  -zootehnia va avea furaje mai ieftine si din abundenta iar produsele obtinute de aici, chiar daca nu se vor ieftini, nu vor contribui la inflatie.
  si or mai fi, dar deocamdata atat mi-a trecut prin minte.

  Răspunde
   
 • Irina
  Aprilie 3, 2013 la ora 20:50

  Moise, cu sau fara monitorizarea emotiilor, nu m-a plictisit niciodata emisiunea ta. Felicitari pentru temele prezentate!

  Răspunde
   
  1. Moise
   Aprilie 3, 2013 la ora 21:09

   Pai daca nu esti in clasa a treia… Pustiu respectiv era un deliciu. Si oricum m-a incantat cand mi-a spus „Din pacate tata se uita la emsiunea dvs in fiecare zi” Colegii de la Europa cazusera pe sub mese de ras.

   Răspunde
    
 • XX
  Aprilie 3, 2013 la ora 19:57

  cu ce ploi a dat „cel de sus” anu asta…\sa vedeti ce PIB scoatem 😆
  Era scris in presa ca in BUcuresti [sambata] se vinde mielul cu 25 lei/kg taiat.
  Pina in MAI miei o sa se faca mai grasi, si nu o sa fie cerere pentru ei, si astfel o sa scda pretul.
  [asa a fost tot timpul cind pastele a fost tarziu]
  [arabii doresc in general acelasi tip de carne de oaie, e bine de intreabt exporataroii traditionali]

  Răspunde
   
 • sunt doar eu
  Aprilie 3, 2013 la ora 19:54

  Buna ziua,

  domnule Moise, apreciez devotamentul dumneavoastra fata de culorile ros-albastre si in principiu, devotamentul fata de ce inseamna Romania…dar in unele chestiuni, nu aveti dreptate.Totodata apreciez opiniile d-voastra in subiectele economice dar la fotbal ati cam dat-o „in petec”.Bineinteles…jocul unei echipe romanesti in cupele europene de obicei e haotic:) dar in acest moment(respectiv acest sezon european)Steaua a jucat de-a dreptul fascinant pentru o echipa din Romania…e adevarat..a avut noroc cu carul dar returul cu Ajax de la Bucuresti a fost extraordinar.Echipa a avut determinare si siguranta, oe scurt: a fost invingatoare.Va urez succes in continuare!
  un copil

  Răspunde
   
  1. Moise
   Aprilie 3, 2013 la ora 21:14

   Am fost pe stadion la returul cu Ajax. Si da, am si scris un articol despre el. http://www.europafm.ro/forum/forum-live/romania-in-direct/cat-de-ambi-io-i-sunt-romanii~f4.1.6133/
   Din tribuna se vad insa altfel lucrurile decat de la tv. Caci poti sa te uiti si unde nu-ti arata camera. Poti vedea cum Rapa nu stie incotro sa fuga, cum Adi Popa are suflet mare dar picioare scurte sau cum Tanase… eh, completati dvs orice la Tanase. 🙂

   Răspunde
    
 • marius
  Aprilie 3, 2013 la ora 19:52

  Moiseeeee,vezi ca baciul vinde in timis mieii deja cu 25 ron kg!

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Aprilie 3, 2013 la ora 19:44

  Fara cuvinte! „Si e liniste pe dealuri, ca-ntr-o manastire arsa”! Doar cifrele zumzaie „demonstrand” ca suntem in viata, si – culmea – ca o ducem din ce in ce mai bine.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase