Hocus-pocus cu PIB-ul României

blog pib

de Moise Guran

Supărarea premierului Victor Ponta pe PIB-ul care nu mai este cât speram să fie poate fi justificată și nu prea. Orice ar spune normele europene, bineînțeles că este o problemă atunci când estimările făcute de Statistică dau erori uriașe. Ponta ar trebui să știe că anul trecut a fost plin de rectificări de bine. Nu l-au durut și n-a zis nimic pentru că atunci erorile l-au ajutat. Numărul șomerilor a scăzut, estimările de creștere economică s-au îmbunătățit, deci cineva a avut grijă să fie bine ca să nu fie rău.

Sunt mici trucuri prin care politicienii își umflă o economie virtuală pentru a-și putea permite cheltuieli foarte concrete și reale. De regulă acestea se corectează în final prin deficit și, dacă statul se poate împrumuta, atunci nu-i problemă. Acum este problemă pentru că Ponta are o limită mică de deficit iar erorile statistice s-au tot acumulat, unele dintre ele chiar dubios. Ceea ce ne aduce în mod inevitabil la adevărata problemă – sigur că politicienii vor fi întotdeauna tentați să umfle PIB-ul ca să aibă bani, dar nefiresc este ca niște tehnocrați, așa cum sunt cei de la statistică, să fie în subordinea și să depindă de fapt de ordinele politrucilor. Credeți că dacă știa că premierul se va înfuria, șeful Statisticii mai corecta Produsul Intern Brut? Sau căuta și el ca tot omul o soluție negociată?

Dar dacă soluțiile astea s-au tot negociat până n-au mai avut loc de întors, căci 20 de miliarde reprezintă totuși o eroare uriașă, una greu de acceptat… Poate că Victor Ponta nu a avut abilitatea politicienilor care au manevrat statistica înaintea lui, inclusiv în guvernul Ponta I, sau poate a avut doar ghinion. Dacă premierul ar înțelege cu adevărat momentul și-ar aminti poate că a promis că nu va înlocui politrucii PDL cu cei ai USL. Altfel vom perpetua la infinit un hocus-pocus cu cifre care nu țin nimănui de foame și cu iluziile deșarte de creștere ale unei țări în care meritocrația a fost demult îngropată de politruci.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

76 răspunsuri la Hocus-pocus cu PIB-ul României

 • laurentiucat
  Februarie 9, 2013 la ora 18:45

  inca nu s-a dovedit ca cei de la ins au gresit ptr prima data involuntar in minus , dar in favoarea guvernului boc…
  dar sa zicem ca e o greseala mare, dar greseala.
  la conducerea institutiei a fost adusa o persoana onorabila si recunoscuta in domeniu, nu cum era fostul director care s-a facut de ras in direct la rtv cand era beat mort si vorbea la televizor. mi se pare ca era in perioada cand se desfasura recensamantul.
  despre cati suntem in tara la momentul asta va pot da o sursa de la mirel palada directorul ccsb si care are un sondaj pe tema deschisa mai jos. http://turambarr.blogspot.ro/2013/01/volume-de-emigratie-sondaje-vs-date.html
  mentionez ca ccsb a dat la virgula rezultatele alegerilor din 9 dec 2012 fata de alte institute de casa portocalie care prevedeau ca usl va lua sub 50%,adica undeva pe 47%.
  daca tot e sa ne andrelim p-aci…barem o facem pe cifre bazate pe studii si analize nu pe presupuneri fanteziste si pareri de rau…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 9, 2013 la ora 15:01

  S-a dovedit ca acest „hocus-pocus” cu PIB-ul nu a avut alt scop decat acela de a numi un alt presedinte la INSS. In noile conditii, Victor Ponta poate declara acum la alegeri ca Romania are nu 18,4 milioane de cetateni cu drept de vot, ci numai 14 milioane. Sau cati vrea domnia sa. Iar populatia totala este de 18,5 milioane. In felul acesta si PIB-ul per capita va creste, iar patria noastra poate scapa de recesiune. Minunat! Doar ca odata cu scaderea artificiala a populatiei s-ar putea sa mai pierdem din numarul de locuri din Parlamentu European.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 15, 2013 la ora 10:41

  pe principiul:”ce-mi plac glumele mele…”
  putem spune ca s-a inregistrat o evolutie.
  de la un guvern de marionete condus autoritar
  de un fost securist, fost sef de rezidenta la anvers, dar necondamnat de jutitie din cauza ca „justitia era chiar el”, la unu dovedit si care cica e la umbra.
  poate ca voiculescu o ajunge si la racoare, din cauza de fals in declaratii,etc…treaba lui.
  da sa apari asa ca alba ca zapada si sa te bagi intr-o discutie cu soparle fumate si fara pic de temei, mi se are ca denota ranchiuna si oftica ca ai nostri e mai frumosi.
  a te da cunoscator si a face referire la un partid parlamentar care are in jur de 3% din locurile din parlament, ca santajeza o intreaga alianta care are diferenta pana la 70% e jenant. si ptr ala care citeste, dar mai ales ptr ala care scrie.
  mai ales cand scrie prost, veninos si dezinformant.
  nu e bine domnu chestor, nu stiu daca e bine sa continuam,pen’ ca ne alegem amandoi cu cucuie de la moise, plus suspendarea….de rigoare si vaz ca la mine lipseste adrian d ca sa faca plangere la „ccr”, adica la onor gazda.
  p.s.
  moise, piua!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 15, 2013 la ora 10:18

  „Ca premier, in aceasta perioada, ar trebui cautat un militar.”_Cu stele pe umar este dl. col. Mircea Dogaru, care a si fost o perioada secretar de stat, prin unrmare, are oarecare experienta guvernamentala. Dar, de fapt, adevaratul prim-ministru al Romaniei este un militar. Intuitia dumneavoastra este corecta. Guvernul este condus [mai mult sau mai putin] din umbra de dl. Dan Voiculescu, cel care a fost mai mult decat apropiat de Securitate. Experianta sa administrativa este incontestabila, atat la firma Crescent, cat si la firmele domniei sale. Chiar daca nu a purtat stelele pe umar, avand in vedere sarcinile importante pe care le exercita, nu exista nici o indoiala ca incadrarea sa in structurile Securitatii echivala cu functia de colonel.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 12, 2013 la ora 21:04

  sanducu- eu nu am cautat oameni perfecti. ei nu exista. eu am cautat specialisti,cu opinii politice unii dintre ei, care au demonstrat ca stiu meserie prin ce au facut pana acum, care au experienta in a conduce oameni, in a lua decizii, care au recunoastere internationala si unii au relatii personale la nivel de institutii importante si cu oamenii care le conduc.
  prim ministru as pune unu tanar ,care are foame de a dovedi ceva,putere de munca,bun simt si dorinta de a asculta si invata. ca presedinte vreau un tip care sa actioneze in spiritul constitutiei si in limitele jocului politic si democratic. as dori, ca in brazilia, un presedinte muncitor nu unul jucator.
  in locul lui teodorovici care mi se pare bun la momentul asta, dar are o problemutza cu un scandal pe vremea lui tariceanu cu nasul lui de cununie ar mai merge si vasile puscas care a fost negociatorul sef cand am aderat la ue si daca nu ma insel tot el a negociat obtinerea clauzei de la americani.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 12, 2013 la ora 20:28

  @laurentiucat – In legatura cu FEADR, despre care se vorbea frecvent ca despre „accesarea fondurilor europene”, am crezut ca este ceva mai serios decit un simplu „sprijin financiar” in deschiderea unor afaceri. Inteleg ca subdedesubtul acestor fonduri ar fi finalizat cu acapararea acestor mici afaceri (care ar fi facut munca neagra a concretizarii in contextul aiurelii economice existente) in programe de anvergura ulterioare care sa submineze total independenta economica nationala. Aceasta intentie este vizibila deja din politica preturilor si infiltrarea firmelor straine in detrimentul celor autohtone. Deci te ajut cu un deget si-ti iau cu ambele miini. Cel putin, cind eu intentionam sa-mi deschid o societate de consiliere inginereasca, urma sa primesc un suport initial si pe parcurs al primului an de cam 85%, pe care ii rambursam incepind cu al doilea an (sau nu, in schimbul unui parteneriat cu sponsorii). Plus, fara taxe primele 6 luni si daca ma retrageam in acest interval, nu asi fi figurat la fisc cu o insolventa. Din chestia cu FEADR, fiind vorba si de produse alimentare, observ ca se impun si reguli de performanta (sa inteleg generarea de modificari genetice, care par a nu fi prea populare in Romania prezenta) la care personal nu subscriu.
  In legatura cu guvernul sugerat, inca odata toate felicitarile. Ca tine ar trebui sa fie cit mai multi, si poate (aproape sigur) oamenii (adica poporul) vor ajunge pina la urma sa stie pe cine trebuie sa aduca la conducerea tarii in aceasta perioada extrem de critica, din toate punctele de vedere.
  Dupa ce i-am chichirisit pe fiecare, i-am separat in trei grupe: Da, nu sint sigur inca, si Nu.
  In prima grupa (DA): Read Arafat, Klaus Johannis, Bogdan Lucian Aurescu, Alexandru Athanasiu si Mona Pivniceru.
  In a doua grupa (insuficient): Mihai Tanasescu,Lucian Isar, Horia-Roman Potapievici si Gyorgy Frunda.
  Ca premier, in aceasta perioada, ar trebui cautat un militar. Ca presedinte, sint probleme, nu prea aveti pe cineva care sa fi fost in stare pina acum sa cistige respectul unanim al poporului, adica poporul sa fie deacord cu tot ce a spus si cu tot ce a facut. Deci poate va ginditi la o constitutie fara presedinte.
  Numai bine si inca odata, multumesc.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 21:35

  @laurentiucat – multumesc, sint ocupat.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 09:23

  sanducu – cred ca ma omoara moise ca am vreo enspe postari la moderare. am dat multe link-uri si mi le-a oprit. http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Finantari/Alte_oportunitati/Agricultura_si_pescuit/20_Indrumar_Practic_FEADR.pdf cauta pe net: feadr, masuri fonduri europene, cauta firme care fac proiecte de fonduri europene si spune-le ca vrei sa faci unu si-ti trimit tot ce vrei sa stii si ce sa nu stii,plus toate chichitele si cum se rezolva piedicile.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 09:19

  sanducu uite aci dar e plin netul de materiale. http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Finantari/Alte_oportunitati/Agricultura_si_pescuit/20_Indrumar_Practic_FEADR.pdf
  cauta fonduri europene
  http://eufinantare.info/agricultura.html
  sunt o gramada de masuri pe diverse sectoare. agricultura, silvicultura,piscicultura,horticultura, de formare profesionala, de insertie a tinerilor….

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 09:03

  11 gyorgy frunda-( sau mona pivniceru-actualul ministru) justitie in prezent consilier personal al lui ponta. l-am ales pe el ca si udmr sa fie reprezentat.personal cred ca mona pivniceru e mai bun specialist. gasesti pe net, ca nu ma lasa sa postez.
  http://www.ziare.com/mona-pivniceru/biografie#Activitatea_profesionala
  mi se pare ca e o tipa dura, a avut curajul sa-l infrunte pe basescu cand nu avea spprijinul niciunui partid politic.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 09:00

  7.bogdan aurescu- externe- a fost coordonatorul echipei care a castigat procesul cu ucraina privind delimitarea platoului continental din marea neagra.
  8.alina mungiu pippidi-invatamant-tineret http://ro.wikipedia.org/wiki/Alina_Mungiu-Pippidi
  9.alexandru athanasiu- muncii si protectiei sociale-cel mai bun specialist din romania in dreptul muncii. majoritatea legislatiei de baza in acest domeniu ,pana prin 2008 avea expertiza sa.
  10 horia patapievici- cultura-filosof,eseist, din 2005 pana in 2012 presedinte al icr.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 08:59

  7.bogdan aurescu- externe- a fost coordonatorul echipei care a castigat procesul cu ucraina privind delimitarea platoului continental din marea neagra.
  8.alina mungiu pippidi-invatamant-tineret http://ro.wikipedia.org/wiki/Alina_Mungiu-Pippidi
  9.alexandru athanasiu- muncii si protectiei sociale-cel mai bun specialist din romania in dreptul muncii. majoritatea legislatiei de baza in acest domeniu ,pana prin 2008 avea expertiza sa.
  10 horia patapievici- cultura-filosof,eseist, din 2005 pana in 2012 presedinte al icr.
  11 gyorgy frunda-( sau mona pivniceru-actualul ministru) justitie http://ro.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Frunda in prezent consilier personal al lui ponta. l-am ales pe el ca si udmr sa fie reprezentat.personal cred ca mona pivniceru e mai bun specialist.
  http://www.ziare.com/mona-pivniceru/biografie#Activitatea_profesionala

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 08:58

  1.raed arafat – sanatate
  cel care a infiintat si organizat medicina de urgenta in romania.
  2 klaus.johannis- administratie si interne
  primarul sibiului -http://www.klausjohannis.ro/files/biografie.htm
  3.dacian ciolos -agricultura
  fost ministru al agriculturii, in prezent comisarul european ptr agricultura-http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacian_Ciolo%C8%99
  4.mihai tanasescu -finante- fost ministru de finante in timpul guvernului nastase, fost reprezentant al romaniei la fmi,actual vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii
  5 lucian isar- economie-
  Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS. fost sef de trezorerie la bancpost,alungat de isarespu de peste tot ca a incercat un atac speculativ asupra leului in 2008,inclusiv din guvernul ponta 1 unde a fost ministru delegat ptr mediul de afaceri.in prezent e membru in ca la cfr si se preconizeaza sa fie presedinte al ca la transgaz.
  6 eugen teodorovici- fonduri europene-http://www.gandul.info/politica/eugen-teodorovici-ministrul-fondurilor-europene-in-guvernul-ponta-ii-tehnocratul-tuturor-partidelor-10399709 e cel care a coordonat programul ispa, cel mai important fond de preaderare carea fost implementat cu succes.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 11, 2013 la ora 08:54

  sanducu- asa pe fuga-
  1.raed arafat – sanatate
  cel care a infiintat si organizat medicina de urgenta in romania.
  2 klaus.johannis- administratie si interne
  primarul sibiului -http://www.klausjohannis.ro/files/biografie.htm
  3.dacian ciolos -agricultura
  fost ministru al agriculturii, in prezent comisarul european ptr agricultura-http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacian_Ciolo%C8%99
  4.mihai tanasescu -finante- fost ministru de finante in timpul guvernului nastase, fost reprezentant al romaniei la fmi,actual vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii
  5 lucian isar- economie-
  Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS. fost sef de trezorerie la bancpost,alungat de isarespu de peste tot ca a incercat un atac speculativ asupra leului in 2008,inclusiv din guvernul ponta 1 unde a fost ministru delegat ptr mediul de afaceri.in prezent e membru in ca la cfr si se preconizeaza sa fie presedinte al ca la transgaz.dusmanit si vanat de isarescu .
  6 eugen teodorovici- fonduri europene-http://www.gandul.info/politica/eugen-teodorovici-ministrul-fondurilor-europene-in-guvernul-ponta-ii-tehnocratul-tuturor-partidelor-10399709 e cel care a coordonat programul ispa, cel mai important fond de preaderare carea fost implementat cu succes.
  7.bogdan aurescu- externe- a fost coordonatorul echipei care a castigat procesul cu ucraina privind delimitarea platoului continental din marea neagra.
  8.alina mungiu pippidi-invatamant-tineret http://ro.wikipedia.org/wiki/Alina_Mungiu-Pippidi
  9.alexandru athanasiu- muncii si protectiei sociale-cel mai bun specialist din romania in dreptul muncii. majoritatea legislatiei de baza in acest domeniu ,pana prin 2008 avea expertiza sa.
  10 horia patapievici- cultura-filosof,eseist, din 2005 pana in 2012 presedinte al icr.
  11 gyorgy frunda-( sau mona pivniceru-actualul ministru) justitie http://ro.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Frunda in prezent consilier personal al lui ponta. l-am ales pe el ca si udmr sa fie reprezentat.personal cred ca mona pivniceru e mai bun specialist.
  http://www.ziare.com/mona-pivniceru/biografie#Activitatea_profesionala

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 04:11

  @Laurentiucat – Cu lista asta, ti-ai spalat, cum se spune, toate pacatele! De cind ma rog in toate felurile si inainte de aleger. Este un Dumnezeu! Din toti astia il stiu numai pe Arafat, din scandalul cu Basescu. Nu ma intereseaza partidele. Ai putea sa-mi dai amanunte despre fiecare: pregatire, virsta, nationalitatea, si 2-3 merite. Iti multumesc foarte mult, anticipat.
  Mai e ceva. In legatura cu accesarea fondurilor europene: care este filiera, care sint conditiile de acordare, care este metoda de restituire sau penalitati?
  Si sa nu dispari. Sigur o sa mai vina si altele.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 04:03

  @LN23 – „demiterea nu ajunge”, corect. Ce credeti ca ajunge? Oamenii vor sa inceapa se mearga mai bine. Ce ar trebui sa faca? Fiti construcyiva, va rog. Eu am sugerat cite ceva, dar lumea se gindeste la taxe, la dobinzi, la profit.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 04:00

  @Cornel – Asa, chestia cu „comasarea/compactarea terenurilor agricole” suna bine si in asta sta eficienta (mecanizare, irigare, munca si comercializare in comun). Sa nu cumva sa spui colectivizare, ca astia de astazi nu stiu multe si-ti vine KKK la usa.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 03:54

  @Victor Crin – In legatura cu „agricultura de subzistenta” pe 1000 mp, felicitari. Cit despre agricultura asta performanta, simti ca maninci formule chimice si-ti ramin radicalii acizi printre dinti. Fiica-mea cumpara numai din rafturile cu „organice”, cam dublu, dar incepe sa aiba gust. Eu prefer sa merg la piata. Avem si asa ceva aici in Canada.Mare diferenta: rosii de diferite forme si marimi (alea performante sint identice si fara gust), castraveti, ardei. De fructe nu mai vorbesc. Astia au inventat si afine artificiale, adica de cultura. Sa si le puna in fund. Au prins astia o smecherie, iti servesc rosiile pe vrej/ciorchine, verdeata miroase a rosie, dar rosia nu. Auzi 450 tone pe mp. Le cumpara lumea ca n-are incotro.Dar jumatate tot se arunca. Si totusi aia se imbogatesc. Si pe urma noi ne intrebam de unde vine cancerul, de la performanta.

  Răspunde
   
 • george
  Ianuarie 10, 2013 la ora 08:50

  De acord, ca sa investesti in agricultura iti trebuie bani si garantii, dar daca ne uitam pe POSDRU, ONG scriu proiectele si primesc milioane de euro in schimb, ceea ce nu mi se pare echitabil mai ales tinanad cont de faptul ca o investitie in ferme angreneaza mult mai multi oameni.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 9, 2013 la ora 21:51

  @ george- aici ai sesizat exact o problema economica din agricultura si o problema sociala.
  plecam de la faptul ca tinerii care ar dori sa investeasca in agricultura, sa deschida o afacere, nu pot sa o faca.pentru ca:
  1. guvernul nu are banii necesari ptr acordarea de subventii acestei categorii sociale.
  2. guvernul nu dispune de o banca mare de stat prin care sa-si promoveze politica investitionala.
  3. ca sa accesezi fonduri europene trebuie intai sa ai bani,pe care ii investesti si pe care abia apoi ii recuperezi din fondurile europene.

  parerea mea este ca trebuie sa plecam de la radacina. adica statul sa mareasca capitalul la cec, pe care sa-l foloseasca in mod inteligent ptr asigurarea banilor necesari cofinantarii fondurilor europene. mai este piedica garantiei bancare care poate fi rezolvata cu ajutorul fondurilor de garantare,in cazul nostru fgcr.
  in acest mod cred ca putem rezolva inteligent o problema sociala, de atragere de fonduri europene si investitionala, adica de creare de locuri de munca si de surse de bogatie si implicit de taxe ptr buget. numai ca initial trebuie sa bage bani statul, intr-o banca de stat. aceasta fiind o modalitate in care banul public produce valoare adaugata si creeaza dezvoltare durabila.

  Răspunde
   
 • george
  Ianuarie 9, 2013 la ora 20:18

  Imi cer scuze ca am vorbit despre sotia dvs. in apsenta dumneaei. Referitor la agricultura problema este ca aceasta nu se face cu povesti ci cu munca si bani, ori in acest moment la noi in tara sunt destui tineri destoinici dar nu au bani, iar fondurile sunt accesate usor tot de cei cu bani. Pe langa toate acestea ne napadesc strainii care au bani si cumpara ieftin iar profitul se duce la ei in afara, iar asta nu e nici pe departe o strategie. Grav este ca nici un guvern nu are curajul sa stopeze acest lucru, au grija doar sa STIMULEZE taranii sa le vanda ca unii sa ia milioane de euro.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Ianuarie 9, 2013 la ora 20:12

  @LAurentiucat -stimate LAurentiu -nu te supara are dreptate ce spune domnul George _Cinste sotiei:Munca pe care o face in slujba comunitatii nu este o pierdere de timp_Este oa datorie de onoare chiar daca nu este probabil platita cum ar trebuie sa fie :DAr in comunitatea aceea voi, nu altii trebuie sa va faceti comozi, sa traiti cu totii fericiti:CA aveti o tara minunata:Deci cinste voua asa cum procedati .CAutati sa aduceti cit de mult tineret sa traisaca cum se zice la tara ca e sanatos din orice punct de vedere :si o sa va reveniti ca tara normala.Scuza-ma dar ati fost pacaliti si de comunisti(care numai comunisti nu au fost) si de asa zisii capitalisti sa va vindeti ca sclavi pe 2 parale oraselor care intre timp au facut din voi ce se vede(cum zicea Ceausescu si nu numai si Honecker la fel in RDG in congrese-omul de tip nou!!!!HAaaaa).A fost si este o gogorita a istoriei sa va distruga traditia de popor sanatos la minte si trup:LA urma urmei industrie manufacturiera de calitate se poate face si la tara(b ca cswa nu nmai spun si nüprogramare ca e aerul mai curat si oxigenat) -au fost ultimii tembeli comunistii au luat de la boslevici modelul si au cautat sa ii ajunga pe capitalisti din urma si sa ii si intreaca si uite unde s-a ajuns:Iar astia de acum nu sint capitalisti este o adunatura de multi nemernici care au furat fart scrupule ce o societate a creat 50 de ani .Si va mint mai departe :nu toti:Dar majoritatea care e in mina cu o strainatate care nu are decit interes de cistig rapid si apoi intinde putina ,la vale(vezi Rosia Montana) .O seara buna

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Ianuarie 9, 2013 la ora 19:53

  @Laurentiucat -stimate LAurentiu va felicit -asa cetateni sa aiba Romania ca dvs.si sotia si ar mai fi un pas in pozitiv:Pentru un strain ca mine sinteti sincer niste patrioti adevarati si eroi pentru ca va rapiti din timp pentru comunitate si va faceti dureri de cap cfu greutati inerente.Un lucru este cert -Eomania trebuie neaparat sa isi revina la o agricultura performanata ca ce este astazi in unele regiuni este ceva de gen ev mediu tirziu:Clar nu peste tot dar resursele nu sint nici pe departe folosite macar la jumatate din valoatre .NU spune nimeni doamne fereste ca numai BAraganul la fel de bun e si cimpia BAnatului in pamint si cite altele.E clar ca si la munte se poate face crestere de animale :VAd o sansa reala doar daca oamenii se unesc in asociatii de producatori foarte seriosi si specializati:Deci actuali specialisti agronomi sa preia haturile la FERME IN CARE S-AU UNIT MAI MMULTI IN COMUNITATI.sINGURI NU REUSESC NICI INTR-O SUTA DE ANI :A fost cea mai idioata idee dupa 89 sa se desfiinteze deja existentele ferme egal ca CAP sau IAS si sa se farimiteze terenul arabil:Deci a fost distrugere comandata -poatec fi bine definita ca subminarea agricultrurii nationale dar ce sa mai dezgropam mortii-poATE NU A FOST REA INTENTIE A FOST EUFORIA DUPA FOAMEA DIN 89 ca taranii vor reface ce au fost inainte de razboi cind erau liberi:DAr datele problemei si timpurile au fost altele:E dusa.E clar un plus punct este marele potential BIO dar BIO nu doar ca eticheta ca aici in Vest unde e jumate minciuna de marketing ci BIO adevarat care are o valoare aproape de neplatit:E clar asta ramine o piata extravaganta pe care ca pret final nu si-o vor putea permite decit bogatii asta este tristul adevar .Nu se poate face bio in masa costa imens si necesita mult teren Agricol egal ca salate sau pasari sau vaci de lapte.DAr cine poate sa isi permita sa faca asa ceva va fi pe cistig si in viitor.
  Clar vor apare si produse hibride in viitor adica cam jumate bio -jumate conventional adica chimicalizat ,etc.DAr ca sa o scurtam agricultura dar facuta profesionist se va merita imens ca afacere si va da si posibilitatea celor ce o practica sa traisaca la aer liber in mijlocul naturii nu in ghetouri betonate si intre asfalturi cu ozon la nas (si fum de diesele la caruciorul cu copilul deci gazare curata ca stiti dvs .cind si unde e trist dar e adevarat)in vara ca la Bucuresti:de exemplu nu ca as avea ceva cu Bucurestenii ca sint nascut acolo in 51.Dar cine se va ocupa de agricultura ascultati-l pe mosu nu va regreta in viata :Clar nu mai are sens pentru cei ce deja au 50 sau peste .
  Deci agricultura fara margini .
  numele domnmului Ciolos ca si comisar de comisie de agricultura Europeean este foarte respectat in revistele germane ale taranilor pe catre le citesc din cind in cind trecator:Deci cu siguranta este un om ce merita o functie pe care ai spus-o LAurentiu.
  LAurtentiu acolo mai trebuie urgent facut ceva pentru bietii oraseni care nu au nici o,vina ca sint la oras si nu au pamint la tara(asta a fost dezastrul comunista de superindustrializare fortata prin degradarea taranului in muncitor navetist) :Comunitatile oraselor mari si mici de provincie sa dea la dispozitie cetatenilor mai ales acelor cu copi si pensionarilor parcele de teren macar de cite 200 sau 300 mp in care acestia sa isi faca treptat gradinute civilizate :E pacat ,tara e plina de maidane pe catre au pus mina dupa 89 toti golanii de speculanti de multe ori prin acte false sau chiar daca nu pamintul e al tarii nu al unora,Toate tarile civilizate dau üposdibilitatae orasenilor sa faca asa ceva pentru ei si estetica naturii si o intreaga microfauna ce se dezvolta ulterior.DAc aRomania nu mai are maidane???Mergetzi in rusia si veti vedea linga toataec orseloe lor minunatele lor Datcha terenuri imense parcelate unde li- sau facut si stardute de cpot intr cacu masina ,au si curent si au minunate gradinute desi nu au o clima optimala ca a voastra:Nu e pacat de voi?Chiar vreti sa va chinuiti singuri prin autodistrugere si sa nu va bucurati de o viata normala si fericita si cu natura:in felul asta ati evita si exodul de autoturisme imprastiate prin toata tara la sfirsituri de saptamina direct in mijlocul naturii(linga firul apelor!!!)unde lasati maldare de gunoaie de arata ca dupa razboi dupa aceea ???!!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 9, 2013 la ora 18:31

  d-le george sa fiti sigur ca sotia mea se duce la sedintele respective de consiliu ca afle daca s-a imbolnavit vreun cal…sau cine stie mai care oratanie.
  in celelalte cazuri vin stapanii animalelor sa ceara ajutor, asistenta chiar tratamente mocca ca n-au bani si e singura lor vaca sau mijloc de existenta.
  totusi ca sa fiu sincer pana la capat, cred ca am observat un comportament ciudat la sotie.
  mi se pare ca a sterpelit din primarie vreo doua-trei coli de xerox . o sa o supun unui interogatoriu incrucisat si o sa va comunic rezultatul. daca a facut asa ceva, sa fiti convins ca o voi pedepsi…

  Răspunde
   
 • george
  Ianuarie 9, 2013 la ora 17:59

  Imi cer scuze, dar D.Laurentiu politica in folosul COMUNITATII n-ar trebui sa fie o perdere de vreme. Cu siguranta stiti ca dintr-o astfel de „afacere” cel mai mare castig este informatia sau pontul.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 9, 2013 la ora 15:49

  cineva a aruncat un nume ptr un guvern ideal.
  eu l-am sters si le-am pus pe astea:
  1 raed arafat – sanatate
  2 klaus johannis- administratie si interne
  3 dacian ciolos -agricultura
  4 mihai tanasescu -finante
  5 lucian isar- economie
  6 eugen teodorovici- fonduri europene
  7.bogdan aurescu- externe
  8 alina mungiu pippidi-invatamant-tineret
  9 alexandru athanasiu- muncii si protectiei sociale
  10 horia patapievici- cultura
  11 gyorgy frunda- justitie
  puneti voi un prim ministru

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase