În deschiderea ultimei ședințe de Guvern din acest an premierul Viorica Dăncilă a declarat că președintele Iohannis i-a transmis că ,,nu va da curs propunerilor pentru ministerul Dezvoltării și ministerul Transporturilor”. De asemenea, premierul a spus că decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, anunțat astăzi de președinte, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

Ni s-a confirmat astăzi că președintele nu-și poate exercita rolul constituțional de mediator. Fiecare ieșire a sa are puternice accente politice și preocuparea sa este de a ataca PSD. I-am solicitat președintelui o discuție în privința numirii celor doi miniștri. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce CCR a arătat că trebuie să avem decizie. Președintele mi-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat.

A dat dovadă că dorește blocarea activității Guvernului. Situația nu este favorabilă României. În privința ședinței CSAT de astăzi președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefulului Armatei. Decretul anunțat de președinte nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

Totul pare un scenariu al președintelui. În spațiul public erau deja informații că preșdintele vrea să prelungească mandatul. Președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT”, a declarat Viorica Dăncilă.

Reamintim că, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Guvernului privind un conflict constituțional, după ce Klaus Iohannis nu a acceptat remanierea guvernamentală și a amânat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale.

PSD a propus remanierea mai multor miniștri, dar Iohannis a acceptat doar o parte dintre propuneri. refuzat numirea Olguței Vasilescu la ministerul Transporturilor, după ce a emis decretul de revocare a acesteia de la ministerul Muncii, și numirea lui Ilan Laufer la ministerul Dezvoltării Regionale.

Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism și a anunțat că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, întrucât considera că președintele l-a refuzat din cauza faptului că este evreu.

După refuzul lui Klaus Iohannis, PSD a anunțat că o susține în continuare pe Olguța Vasilescu pentru o funcție de ministru și că o propune la ministerul Dezvoltării Regionale, iar la Transporturi a fost desemnat Mircea Drăghici, deputat și trezorierul partidului. Acesta din urmă este cercetat penal într-un dosar deschis de Parchetul General, cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii primiți de PSD cu titlul de subvenție de la stat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday