Conducerea PSD s-a reunit astăzi într-o nouă ședință a Comitetului Executiv pentru a discuta despre refuzul președintelui Iohannis de a o nominaliza pe Olguța Vasilescu la ministerul Transporturilor și de a-l revoca pe Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, de la ministerul Dezvoltării Regionale.

Liderii social-democrați au hotărât să o propună pe Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și pe Mircea Drăghici, deputat și trezorierul PSD, pentru funcția de ministru al Transporturilor.

Update 18:35: Liviu Dragnea spune că se delimitează de declarațiile lui Ilan Laufer, care spunea că refuzul președintelui Iohannis de a-l numi în funcție este un gest de antisemitism: Sunt declarații „mult prea avântate” și nu sunt declarații care angajează PSD.

„Noi am avut o discuție în Biroul Permanent în care s-a discutat despre posibilitatea ca domnul Ilan să facă un comunicat de presă. Nu am știut. Nu am avut de gând să facem declarații aseară, dar a fost un incident de securitate. Nu se va mai întâmpla. Eu nu admit ca în sala de conferințe să meargă cineva fără ca înainte să fie o decizie.”

Update 18:30: Lia Olguța Vasilescu a arătat că a luat în calcul posibilitatea să nu fie numită în funcția de ministru al Transporturilor de președintele Klaus Iohannis, dar că și-a dorit acea funcție, „pentru că e nevoie de un om care să miște lucrurile”. De asemenea, referitor la Ministerul Muncii, al cărui portofoliu l-a predat astăzi, Vasilescu spune că noul ministru „a primit o mapă cu toate măsurile realizate și a înțeles că în următorii doi ani de zile rămâne să urmărească implementarea proiectelor.”

Legea Pensiilor se dezbate deja în Senat. Voi urmări, ca parlamentar, adoptarea acestei legi, care este ultima piatră de încercare de la ministerul Muncii. Consider că am finalizat aproape întreg programul de guvernare și puteam să merg într-un alt minister.

Update 18:25: Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat, la finalul ședinței Comitetului Executiv, că membrii PSD au hotărât în unanimitate să îi propună pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării Regionale, în locul lui Paul Stănescu, și pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova.

„Având în vedere atât experiența Olguței Vasilescu de administrație publică, dar și experiența lui Mircea Drăghici, inginer auto. Acestea sunt cele două nominalizări pe care le vom face în perioada imediat următoare către președintele României.

Am observat faptul că nu contează ce cred eu și ce competențe cred eu că are o anumită persoană. Am văzut că asta hotărăște președintele României. Da, consider că Olguța Vasilescu este calificată să ocupe mai multe portofolii. Am văzut că a adus plus valoare în cadrul ministerului Muncii.

Am propus-o tocmai pentru că am văzut că este foarte implicată și că avem nevoie de această implicare. De ce acum la Dezvoltare Regională? Dacă nici un fost primar nu este calificat pentru acest post, mă întreb cine atunci? O să o las pe dna Olguța Vasilescu să răspundă.”

Update 18:15: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că, în opinia sa, președintele nu mai poate refuza numirea Olguței Vasilescu la Dezvoltare.

Update: Înainte de ședința Comitetului Executiv, Liviu Dragnea a spus că „se delimitează total de declarațiile lui Ilan Laufer, potrivit cărora refuzul președintelui de a-l numi în funcția de ministru al Dezvoltării este un act de antisemitism. Liderul PSD a mai spus că o susține în continuare pe Lia Olguța Vasilescu pentru ministerul Dezvoltării Regionale.

Întrebată dacă îşi asumă declaraţiile lui Ilan Laufer, premierul Viorica Dăncilă a răspuns, miercuri, la sosirea la aceeaşi şedinţă: „Nu”, conform Mediafax.

O ședință de urgență a conducerii PSD, în format restrâns, a avut loc și marți. Biroul Permanent al Partidului a decis ca Lia Olguța Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar la Ministerul Transporturilor să fie propus Mircea Drăghici, deputat și trezorierul PSD, conform Digi24. Decizia trebuie aprobată de Comitetul Executiv al partidului.

Olguța Vasilescu a avut o primă reacție miercuri, după decizia președintelui. Aceasta susține că a luat în calcul posibilitatea ca Iohannis să refuze s-o numească și că aceasta decizie nu a luat prin surprindere partidul: „Știam că președintele este un om ranchiunos și că nu îmi va ierta declarațiile pe care l-am făcut despre domnia sa”.

Ilan Laufer, propunerea PSD pentru a-l înlocui pe Paul Stănescu la ministerul Dezvoltării Regionale, l-a acuzat marți pe Klaus Iohannis de antisemitism: „Consider că refuzul este un nou act de antisemitism și vreau să atrag atenția asupra fenomenului pe care l-a demonstrat în ultimul an președintele Klaus Iohannis. Domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor, declarații, a sabotat relația dintre România și Israel”.

Reacția președintelui Iohannis la aceste acuzați a venit astăzi. Într-un comunicat postat de Administrația Prezidențială, Iohannis a catalogat acuzațiile drept „declarații iresponsabile care denotă grave carențe de educație. Este o acțiune periculoasă, care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură”.

Pe de altă parte, Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării încă în funcție după ce Klaus Iohannis a refuzat să îl revoce din funcție, a lansat marți un nou atac la adresa lui Liviu Dragnea, căruia i-a cerut din nou demisia din fruntea partidului, arătând că PSD s-a prăbușit în opțiunile electoratului, ajungând la sub 25% în sondaje.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday