Klaus Iohannis a avut prima reacție după remanierea guvernamentală de ieri. Președintele consideră că soluția corectă pentru România ar fi fost înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme și că remanierea propusă este una slabă.

Președintele a anunțat că refuză numirea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării.

Update ora 15:45Noii miniștri au depus jurământul la Palatul Cotroceni. La ceremonia de învestire au participat premierul Dăncilă și restul miniștrilor din Cabinet. Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au lipsit.

Astfel, Gabriel Leș va prelua ministerul Apărării, Alexandru Petrescu – ministerul Comunicațiilor, Niculae Bădălău – ministerul Economiei, Daniel Breaz – ministerul Culturii, Marius Budăi – Ministerul Muncii și Bogdan Matei – ministerul Tineretului și Sportului. Din lista celor numiţi lipsesc Lia Olguța Vasilescu, propusă la Ministerul Transporturilor, şi Ilan Laufer, propus la Ministerul Dezvoltării. Din lista revocărilor lipsesc actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu şi cel al Transporturilor, Lucian Şova.

După decizia lui Klaus Iohannis, secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat că PSD ia în calcul să o propună pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare, astfel încât președintele să nu poată refuza.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a anunțat că PSD analizează posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională pe un conflict juridic de natură constituţională, conform Agerpres.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Aceasta este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme.

Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri. În primul rând este nevoie să ne amintim că avem o provocare grea, președinția UE pe care o vom prelua poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea este una coerentă.

Concluzie, este nevoie de miniștri care performează foarte bine. Al doilea lucru, mai avem foarte foarte puțin timp. Deja au început vizitele pe care le primim din partea instituțiilor europene pentru a ne ajuta să ne pregătim și pentru a verifica dacă suntem pregătiți de preluare. Trebuie să acționăm repede.

Am emis decretul de remaniere.

Ținând cont de propunerile formulate. Așadar, se revocă din funcția de membru al Guvernului Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran.

Se ia act de demisia ministrului Fifor și se numesc următorii Leș, ministurl Apărării, Budăi ministrul Muncii, Bădălău, ministrul Economiei, Breaz ministrul Culturii, Petrescu ministrul Comunicațiilor, Matei ministrul Tineretului și Sportului.

Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate.

Depunerea jurământului va avea loc astăzi, în această sală”.

Reamintim că ieri, în ședința Comitetului Executiv al PSD, s-a decis ca șapte miniștri PSD să fie înlocuiți. Cea mai importantă plecare din Guvern este cea a lui Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea. De asemenea, Lia Olguța Vasilescu, va schimba portofoliile, vă părăsi Ministerul Muncii pentru a-l prelua pe ce al Transporturilor.

De asemenea, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a pierdut toate funcțiile din partid. „Am demisionat din funcţia de vicepreşedinte al partidului și de preşedinte interimar al PSD Bucureşti. În CEx s-a decis dizolvarea conducerii PSD Ilfov, din care făceam parte”, a declarat Gabriela Firea la finalul ședinței CEx de ieri.

Săptămâna trecută, alți doi noi miniștri au fost numiți în Guvernul Dăncilă, Ecaterina Andronescu la Învățământ, și George Ciamba la Ministerul pentru Afaceri Europene. În cazul Ecaterinei Andronescu, președintele Iohannis avertiza că va dura „un pic mai mult” până va lua o decizie, deoarece la un eveniment la Politehnică aceasta l-a informat că nu vrea să preia ministerul. Totuși, câteva zile mai târziu a semnat decretul de numire în funcție.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday