Președintele Klaus Iohannis a susținut o nouă declarație de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului consideră că trăim o perioadă dificilă, care va marca lumea.

Totodată, Iohannis a spus că „după ce vom depăși criza va trebui să separăm clar ce e bine și funcționează de ce nu e în regulă”. „Această etapă critică ne-a pus în oglindă decenii de guvernare pe principiul „lasă că merge și  așa”. Vedem rezultatele acestei mentalități toxice”, a adăugat acesta.

Președintele a avut și un mesaj pentru politicienii care au pus la îndoială necesitatea prelungirii stării de urgență: „Cum poate fi caracterizat un lider politic un lider care pune sub semnul întrebării sau condiționează votul în parlament pentru prelungirea stării de urgență? Politicienii pot să ajute cu sfaturi, idei sau soluții, dar nu pot instiga, să fie populiști și să încurajeze nerespectarea regulilor pentru sănătatea populației”.

Principalele declarații:

Perioada aceasta va marca întreaga omenire. După depășirea crizei, trebuie să separăm ce este bine de ce nu funcționează. Această etapă critică ne-a pus în oglindă decenii de guvernare pe principiul „lasă că fac alții”. Vedem rezultatele acestei mentalități toxice. Oamenii politici sunt primii care trebuie să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Privesc.Eu on Thursday, April 16, 2020

Schimbarea va fi, însă, imposibilă, pentru politicienii care se gândesc doar la interesele lor electorale. Acum fac propuneri care împovărează o țară.

Este complet imoral să punem pe umerii tinerilor factura promovată de politicieni iresponsabili. Am făcut apel la toți politicienii să nu încerce să câștige capital electoral de pe urma suferinței oamenilor.

Cum poate fi caracterizat un lider politic un lider care pune sub semnul întrebării sau condiționează votul în parlament pentru prelungirea stării de urgență? Politicienii pot să ajute cu sfaturi, idei sau soluții, dar nu pot instiga, să fie populiști și să încurajeze nerespectarea regulilor pentru sănătatea populației.

Indiferent de opțiunile politice, cred că cetățenii răsuflă ușurați că nu sunt guvernați de o coaliție care își vede doar propriul interes. Există multe autorități locale conduse de oameni destoinici, indiferent de partidul pe care îl reprezintă. Dar avem și exemple negative. Am încredere că autoritățile vor rămâne vigilente și vor analiza sesizările și neregulile. Oricine a făcut nereguli să nu creadă că scapă de brațul legii.

Pentru a putea progresa și a recupera din pagubele produse de pandemie, resetarea țării este urgentă. Sistemul sanitar nu este singurul care are nevoie de așa ceva. Vedem că am reușit să ne adaptăm rapid ca această epidemie să fie ținută sub control.

Vă asigur că efortul de a elimina din neregulile rămase de la vechile guvernări va continua și după depășirea acestei crize.

Țin să subliniez că foarte mulți români au dat un exemplu extraordinar de civism: cei mai mulți stau acasă, nu ies mai mult decât este nevoie și dau un examen de responsabilitate și solidaritate.

Le mulțumesc tuturor celor care fac sacrificii și respectă regulile. Cu cât suntem mai mulți, avem o putere mai mare de a limita epidemia.

Suntem în pragul sărbătorilor Pascale, pe care le vom petrece departe de cei dragi. Haideți să facem împreună acest efort, pentru a fi cât mai aproape de cei dragi. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate tuturor!”.

În urmă cu două zile, Președintele a emis decretul de prelungire a stării de urgență pentru încă o lună, până pe 16 mai. Prelungirea stării de urgență a fost votată, astăzi, în Parlament, în a doua ședință online de la introducerea restricțiilor din cauza răspândirii Covid-19.

Ieri, Președintele le-a cerut premierului și ministrului de interne, Marcel Vela, să revină asupra acordului cu BOR privind distribuirea Luminii Sfinte în noaptea de Înviere. Aseară, Marcel Vela a anunțat că acordul a fost modificat. Potrivit noului acord, Lumina de Înviere și Sfintele Paști vor fi distribuite la domiciliu de către personalul bisericii și voluntarii din parohie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday