Ministrul de Interne Marcel Vela a susținut o declarație de presă la câteva ore după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care a solicitat Guvernului să revină asupra protocolului încheiat cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru noaptea de Înviere.

Vela a anunțat că a avut o discuție cu Patriarhul Daniel și a ajuns la un nou acord acesta, care se modifică după cum urmează:

  • Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțele militare, fără participarea credincioșilor în incintă, curte sau apropierea locașurilor.
  • Pâinea binecuvântată, sfințită joi va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de personalul clerical și voluntari din parohie vineri și sâmbătă în intervalul orar 8-17 și în prima zi de Paști între 6 și 19 la solicitarea credincioșilor.
  • Sfânta Lumină se va distribui de personalul clerical și maxim 5 voluntari sâmbătă de la ora 20. Astfel, clericii din fiecare parohie, cu voluntari și echipament de protecție vor asigura distribuirea respectând reglementările din ordonanțele militare.
  • Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din prag ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. Asociațiile de Proprietari vor desemna un reprezentant.
  • În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune vor distribui Sfânta Lumina acolo, dar și în centrele sociale și de carantină.

Principalele declarații:

„În această seară am avut o nouă discuție cu preafericitul patriarh al BOR și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri.

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela #MarcelVela #PalatulVictoria

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela#MarcelVela #PalatulVictoria

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Wednesday, April 15, 2020

Având în vedere estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei pentru a spori măsurile acordul Patriarhiei Românie-MAI din data de 14 aprilie 2020 se modifică.

Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțele militare, fără participarea credincioșilor în incintă, curte sau apropierea locașurilor.

Pâinea binecuvântată, sfințită joi va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de personalul clerical și voluntari din parohie vineri și sâmbătă în intervalul orar 8-17 și în prima zi de Paști între 6 și 19 la solicitarea credincioșilor.

Sfânta Lumină se va distribui de personalul clerical și maxim 5 voluntari sâmbătă de la ora 20. Astfel, clericii din fiecare parohie, cu voluntari și echipament de protecție vor asigura distribuirea respectând reglementările din ordonanțele militare. Au semn distinctiv banderolă albă și ecuson ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din prag ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. Asociațiile de Proprietari vor desemna un reprezentant.

În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune vor distribui Sfânta Lumina acolo, dar și în centrele sociale și de carantină. Structurile coordonate de MAI vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și Sfintei Lumini.

Îi mulțumesc preafericitului Daniel pentru înțelegere și colaborare. Vă doresc o săptămână binecuvântată!”

Președintele Klaus Iohannis a denunțat decizia guvernului de a permite ieșirea din Noaptea de Înviere. “Voi solicita prim-ministrului și ministrului de Interne să revină asupra acordului cu Biserica Ortodoxă, să găsească o formulă care respectă principiul “stați acasă” și care se încadrează în prevederile stării de urgență. Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a declarat că acordul cu Ministerul de Interne respectă toate reglementările stării de urgență. ”Poliția face un gest major de civilitate creștină pentru care toți cetățenii ortodocși își exprimă tăcut recunoștința. Mai puțin ideologii anticreștini mereu de serviciu”, a spus Vasile Bănescu.

Ministerul de Interne a anunțat aseară încheierea unui protocol între MAI și BOR prin care se va permite deplasarea credincioșilor pentru distribuirea Paștilor.  ”Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală vom ajuta BOR la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim”, a declarat Marcel Vela.  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday