Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a anunțat că a semnat decretul de prelungire a stării de urgență pentru încă o lună, până pe 16 mai. Decretul mai trebuie votat de plenul reunit al Parlamentului.

Șeful Statului a menționat că nu există semne că evoluția pandemiei la nivel global încetinește, ci dimpotrivă. „Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd ca cer unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital, a adăugat șeful statului.

Decret Semnat De Presedintele Romaniei Domnul Klaus Iohannis Privind Prelungirea Starii De Urgenta Pe Teritoriul Romaniei

Principalele declarații ale președintelui:

„Bună ziua. Am emis decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență, pentru a putea fi luate în continuare cele mai bune măsuri de prevenire a extinderii. Nu existe semne certe de încetinire a evoluției pandemiei la nivel global, dimpotrivă, cresc zilnici și decesele și infectările. Este cert că ne confruntăm cu o pandemie greu de controlat. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie. Este tocmai scenariul pe care doream să-l evităm.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Privesc.Eu on Tuesday, April 14, 2020

Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd ca cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor, suprapopularea spitalelor și o presiune imensă pe sistemul sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital.

Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire comunitară. Se impune prelungirea stării de urgență, ceea e înseamnă menținerea măsurilor adoptate dar care permite și adoptarea altor măsuri.

Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică. Am hotărât că guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor. Pe durata stării se pot plafona prețurile medicamentelor, utilități.

Am adăugat în decret o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețului gazelor. Guvernul va lua măsuri speciale astfel încât scăderea să se reflecte în prețul plătit de consumator.

Termenele de preaviz pentru personalul medical se suspendă pe perioada stării de urgență.

Este interzisă încetarea sau suspendarea azilurilor pentru bătrâni, pentru copii și adulți, este permis  aparținătorii -i poată transferă la propriul domiciliul sau reședința. În domeniul justiției, activitatea continuă doar in cazurile de urgență.

Președintele Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută va prelungi starea de urgență: „Am terminat un bilanț intermediar la care au participat premierul Orban și mai mulți miniștri. Am dorit să tragem primele concluzii privind măsurile aplicate pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni. Am ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgență”.

Decretul pentru instituirea stării de urgență în România a intrat în vigoare pe 16 martie. Parlamentul a încuviințat măsura, prin votul unanim al celor două Camere.

De când pandemia de coronavirus a început să afecteze România, guvernul a adoptat opt ordonanțe miliare. Cea mai recent adoptată restricționează exportul de cereale în afara Uniunii Europene. Celelalte ordonanțe au introdus restricții de circulație și de mișcare pentru cetățeni. De asemenea, au fost carantinate municipiul Suceava și alte opt localități din vecinătate, dar și orașul Țăndărei din județul Ialomița. Măsurile detaliate, AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday