Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă începând cu ora 12, la Palatul Cotroceni, după ce a semnat, ieri, decretele pentru constatarea vacanței unor funcții de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu și a lui Lucian Șova.

Principalele declarații ale președintelui:

„Vă doresc tuturor un an nou fericit, cu sănătate și cu toate realizările pe care vi le doriți. Începem anul 2019, un an cu foarte multe provocări, începem acum practic direct cu președinția Consiliului Uniunii Europene, chiar săptămâna viitoare vom avea vizita Comisiei Europene, pentru a începe în forță această președinție. Sunt convins că vom face față bine. În continuare avem deja în luna mai primele alegeri, sunt alegeri europarlamentare și de pe acum vreau să spun deja că este foarte important să participăm la aceste alegeri. Cu cât mai mulți alegători se prezintă, cu atât mai clar va fi rezultatul. La sfârșitul anului, vom avea alegeri prezidențiale și reiterez ce am mai spus, voi intra în competiție pentru un nou mandat de președinte.

Pe întreg anul 2019 obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele României, sunt o mai profundă și mai bună integrare europeană, consolidarea posturii noastre în cadrul NATO și poate chiar reușim în cursul acestui an să avem o întărire a prezenței NATO pe flancul estic, ceea ce, cu siguranță, ar fi foarte bine pentru noi. Unul din obiectivele mari, foarte importante pentru mine și în anul 2019, este consolidarea statului de drept în România, asta însemnând, printre altele, și continurea în forță a luptei anticorupție.

Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost și publicare și s-a văzut încă o dată că decretele mele se publică în aceeași zi. Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înainte de prim-ministru, fiindcă aici avem și argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru.

Pe parcursul președinției Consiliului UE, pe teme europene, voi avea grijă să avem poziții care ne ajută să îndeplinim cu succes aceste poziții.

(…)

În privința propunerilor de numire pentru procurori, pentru pozițiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuși important de reținut că domnul ministru a considerat pur și simplu să trimită aceleași propuneri fără modificări, lucru care este cel puțin ciudat.

Atâta vreme cât există un ministru pe scaunul de ministru nu există un blocaj. Dacă PSD dorește alți miniștri, nu are decât să facă pașii definiți în Constituție.”

Amintim că CCR a admis pe 19 decembrie sesizarea Guvernului privind un conflict constituțional, obligându-l pe președintele Iohannis să constate vacantarea funcțiilor de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării și să explice motivul pentru care a refuzat numirea Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici. Asta după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Klaus Iohannis a anunțat că nu semnează decretul de revocare a lui Șova de la Transporturi și că nu va lua deocamdată o decizie privind noile propuneri de miniștri, spunând atunci că ar urma să facă acest lucru după Centenar.

Secretarul General al PSD, Codrin Ștefănescu, arăta că prin refuzul numirii celor doi miniștri și a șefului Armatei președintele Iohannis ne transmite un mesaj „Suspendați-mă”.

Premierul Dăncilă anunța săptămâna trecută că președintele Iohannis i-a comunicat că nu va da curs propunerilor pentru ministerul Dezvoltării și ministerul Transporturilor. „Dorește blocarea activității Guvernului.”, a spus atunci prim-ministrul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday