Președintele SUA a susținut un discurs la Varșovia, unde urmează să se întâlnească cu liderii din formatul București 9, inclusiv cu Klaus Iohannis. Președintele american a declarat că “SUA își doresc ca Republica Moldova să rămână liberă, ca cetățenii săi să rămână liberi și, din acest motiv, suntem onorați să fim alături de doamna Maia Sandu. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu!”. 

Precizările au fost făcute la câteva ore după ce Vladimir Putin a invalidat un decret ce conținea prevederi privind neutralitatea și suveranitatea Moldovei în legătură cu problema regiunii transnistrene. Recent, Maia Sandu a acuzat Moscova că vrea să schimbe puterea de la Chișinău, prin atacuri armate și luări de ostatici. După discurs, Casa Albă a emis un comunicat de presă în care a subliniat că Joe Biden i-a transmis Maiei Sandu sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova: “Președintele a subliniat asistența SUA pentru a ajuta Moldova să își consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică”.

De asemenea, în discursul din Polonia, Joe Biden s-a adresat direct lui Vladimir Putin și a transmis că: “Nu-mi vei lua țara, libertatea, viitorul! Un dictator care vrea să construiască un imperiu nu va reuși să învingă dragostea pentru libertate. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată!”. În același timp, a mai reiterat că “Articolul 5 rămâne în picioare. Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Vom apăra fiecare centimetru din NATO”. 

Principalele declarații: 

  • Pacea a fost distrusă de Putin acum un an, când a încercat să ia Kievul. Kievul rămâne mândru, rămâne puternic și, mai ales, rămâne liber. Când Rusia a invadat, toată lumea a fost testată, inclusiv SUA și Polonia. Toate democrațiile, de fapt, au primit un test. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund. 
  • Toți aliații NATO au fost uniți. Un an mai târziu, arătăm că suntem uniți și că vom rămâne uniți. Avem de răspuns la întrebări fundamentale privind principiile noastre. Ne vom ridica împotriva agresiunii, vom ajuta oamenii să trăiască liber. 
  • Ne-am împotrivit încercărilor Rusiei de a lupta împotriva suveranității și democrației. Ieri am fost onorat să fiu la Kiev, alături de președintele Zelenski. Putin a crezut că războiul o să fie rapid, dar s-a înșelat. Toată lumea s-a unit pentru a susține Ucraina. NATO va primi Suedia și Finlanda, iar Alianța este mai puternică și mai unită decât a fost vreodată. Putin a crezut că poate transforma energia în armă. Putin se confruntă cu ceva ce credea că nu e posibil acum un an. Democrațiile sunt mai puternice, autocrațiile sunt mai slabe.
  • Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Moldovenii vor să trăiască în libertate și sunt pe calea aderării la Uniunea Europeană. Doamna Sandu, suntem mândri să stăm alături de dumneavoastră. Un rând de aplauze pentru doamna președinte Maia Sandu. La un an după acest război, Putin nu mai are aceeași putere, dar crede că poate să câștige. Aceasta este miza, acesta este mesajul pe care l-am dus la Kiev ieri. 
  • Domnul Zelenski a spus că această încercare va defini lumea și modul în care vor trăi copiii noștri. 
  • Nu, nu-mi vei lua țara, libertatea, viitorul. Un dictator care vrea să construiască un imperiu nu va reuși să învingă dragostea pentru libertate. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată! Oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume a disperării. Rușii au atacat civili, au adus moarte, violuri, au distrus maternități, școli, spitale. În mod extraordinar, lumea întreagă a dat un răspuns poporului ucrainean. La un an de la începutul războiului, Ucraina este independentă și liberă. Președintele Zelenski conduce un popor fiind ales democratic. 
  • 143 de țări au condamnat anexarea ilegală de către Rusia. Doar patru țări nu au condamnat agresiunea. Mă adresez oamenilor din Rusia. SUA, Europa nu vor să controleze, să atace Rusia. Rușii nu sunt inamici. Președintele Putin a ales războiul, doar el poate încheia războiul cu un singur cuvânt. Războiul este doar ambiția lui.
  • Putin vrea să aducă foamete în lume, blocând Marea Neagră. Este extrem de greu. Am fost onorat să vizitez un memorial la Kiev ieri. SUA este alături în totalitate față de ucraineni, față de refugiații care au fugit în Europa și SUA.
  • Uitându-ne la anul ce urmează, vedem că munca noastră este dificilă, dar importantă. Ucraina se va apăra, iar rușii vor lansa un contraatac. Vom vedea tragedii, dar Ucraina va fi pregătită pentru lupta ce urmează. 
  • Articolul 5 rămâne în picioare. Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Vom apăra fiecare centimetru din NATO. Trebuie să folosim puterea Alianței pentru a îmbunătăți viața oamenilor de peste tot. Trebuie să ne gândim la posibilitățile de viitor. “Libertate” este cel mai dulce cuvânt, cea mai mare aspirație. Tot ce facem acum trebuie făcut pentru ca copiii noștri să cunoască ce este libertatea. Inamicul este un tiran. 

Reamintim, călătoria președintelui american în Polonia a fost una anunțată, însă nu și cea în Ucraina, motiv pentru care Biden a fost nevoit să plece din SUA cu o zi mai devreme decât era programat inițial. Luni, a fost primit la Kiev de președintele ucrainean, căruia i-a reiterat sprijinul și i-a detaliat ce va cuprinde următorul pachet de asistență militară oferit de SUA Armatei Ucrainene.

Discursul lui Joe Biden a avut loc în aceeași zi cu discursul anual al președintelui Rusiei. Consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a descris discursul lui Biden de la Varșovia drept o “prezentare a valorilor”, explicând că nu a fost planificat ca un răspuns direct adresat lui Putin: “Acesta nu este un concurs retoric cu altcineva”.

Mai devreme, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că a început războiul și a susținut că Rusia a fost nevoită să se apere. Totodată, a anunțat că Rusia se retrage din Acordul de Control al armelor nucleare (New START).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday