UPDATE: Joe Biden și Volodimir Zelenski au susținut o conferință de presă comună. Președintele ucrainean i-a mulțumit lui Biden pentru ajutorul pe care Ucraina l-a primit din partea SUA. Conform jurnaliștilor de la NY Times, Joe Biden a călătorit la Kiev cu trenul, de la granița Poloniei.

Va exista un pachet de securitate important pentru noi. Va transmite un semnal clar că rușii nu vor reuși. Împreună vom demonstra că putem să ne apărăm și să mergem mai departe. Facem eforturi pentru a-i descuraja pe ruși și a întări acțiunile bilaterale. Avem viziuni comune și aspecte ale formulei de pace. Ținem cont de Carta ONU și de o domnie a legii în plan internațional”, a spus Zelenski.

La rândul său, pe lângă pachetul de asistență militară, anunțat deja în comunicatul de presă emis de Casa Albă, președintele SUA, Joe Biden, a ma declarat: ”Anul trecut, v-am întrebat ce se întâmplă la graniță, domnule Zelenski? Ce putem face pentru dvs.? Mi-ați răspuns să-i adun pe liderii lumii și să le cer să sprijine Ucraina. Ați spus că nu știți când vom mai putea vorbi, în acea noapte întunecată de acum un an, când lumea începea să se schimbe. Pare că a trecut mai mult de un an. Ne temeam că Ucraina va dispărea. A trecut un an, Kievul a rezistat, Ucraina a rezistat, Democrația a rezistat”.

UPDATE: Președintele american Biden a anunțat un pachetul militar ce conține muniție de artilerie, obuziere, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană. Conform CNN, pachetul este în valoare de jumătate de miliard de dolari.

Casa Albă a publicat un comunicat cu declarațiile președintelui Biden la Kiev:

“În timp ce lumea se pregătește să marcheze un an de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, astăzi mă aflu la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația din Ucraina, față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin a lansat invazia cu aproape un an în urmă, credea că Ucraina este slabă și Occidentul divizat. A crezut că ne poate întrece. Dar s-a înșelat total.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindaj și radare de supraveghere aeriană, pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Împărtășesc că mai târziu în această săptămână, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni, de la Atlantic până la Pacific, pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura.

De asemenea, aștept cu nerăbdare să călătoresc în Polonia pentru a-l întâlni pe președintele Duda și liderii aliaților noștri din Flancul Estic, precum și pentru detalia modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul Ucrainei și valorile și drepturile fundamentale ale omului din Carta ONU.”

Pentru Joe Biden urmează o vizită oficială în Polonia, unde se va întâlni cu președintele polonez și cu ceilalți șefi de stat din formatul București 9, între ei și Klaus Iohannis.

Agențiile internaționale de presă transmit că președintele american a sosit în această dimineață la Kiev. Itinerarul public al președintelui SUA arăta că acesta va vizita Polonia, dar la acest moment el ar fi trebuit să fie încă în SUA. Vizita a fost ținută ultrasecretă, iar pregătirile au fost acoperite de o anticipată vizită a premierului italian, Giorgia Meloni, tot azi.

Potrivit CNN, imediat ce s-a aflat de vizita președintelui american, la Kiev a fost declanșată alerta aeriană, semn că urmează un atac al Rusiei.

În această dimineață, centrul Kievului a fost închis, dar locuitorii au observat nu una, ci două coloane oficiale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday