UPDATE: Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o informare de presă, după ce Vladimir Putin a abrogat decretul din 2012, privind politica externă a Rusiei. Ministerul arată că a luat act de decizie și că va analiza conținutul noului decret care urmează să fie semnat de Putin: “În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se mai arată în comunicatul citat de Unimedia.

Știrea în formă inițială: Președintele Rusiei a anulat astăzi un decret din 2012 care conținea mai multe prevederi privind aplicarea politicii externe a Federației Ruse. Pentru Rusia, acele prevederi “nu mai sunt în acord cu situația politică internațională actuală, care s-a schimbat profund”. Urmează să semneze o nouă versiune a acestuia.

Decretul invalidat includea un articol referitor la rezolvarea problemei transnistrene, printr-o soluție “bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova”, după cum explică publicația moldovenească Unimedia.info. 

De asemenea, mai promova politici care să mențină o interacțiune stabilă și previzibilă cu Statele Unite, bazată pe principiile egalității, implicării în afaceri interne și respectării intereselor reciproce. Totodată, Ministerul rus de Externe era abilitat să implementeze acordul New Start de control al armelor nucleare, din care Rusia și-a anunțat retragerea astăzi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis luni că Republica Moldova “alunecă în isteria antirusească” și că relațiile bilaterale sunt foarte tensionate. A cerut oficialilor moldoveni să nu inflameze și mai mult situația, amintind de trupele de ”menținere a păcii” din Transnistria.

La începutul săptămânii trecute, președintele moldovean, Maia Sandu, a acuzat Moscova că vrea să schimbe puterea legitimă de la Chișinău, prin acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară. Maia Sandu nu a exclus atacarea unor “edificii” ale statului şi luarea de ostatici.

Surse alternative: Unimedia, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday