Decretele de mobilizare prevăd chemarea tuturor rezerviștilor în centrele de adunare, finanțarea activităților de mobilizare și furnizarea echipamentelor de luptă, precum și organizarea economiei “pentru condiții de război”. De altfel, mobilizarea generală fusese anticipată încă de joi, de un lider al miliției locale.

Agenția rusă oficială Tass, susține că în noaptea de vineri spre sâmbătă mai mult de zece localități din zona separatistă ar fi fost bombardate de ucraineni, afirmație nesusținută de niciun fel de dovezi.

Vineri, separatiștii au început evacuarea către Rusia a civililor, cu excepția bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, pretinzând că sunt bombardați de ucraineni și că urmează un atac pe scară largă al acestora. În total, planul prevede mutarea în Rostov pe Don (Rusia) a 700 de mii de femei, copii și bătrâni, dintre care câteva mii au ajuns deja vineri seara.

Tot vineri, serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat că “agenți din serviciile speciale ale Rusiei au minat numeroase elemente de infrastructură din Donețk” pentru a putea acuza Ucraina că ar desfășura atacuri teroriste.

Vineri după amiaza mașina unui oficial al miliției din Donețk a sărit în aer și, potrivit agenției ruse Tass, în noaptea de vineri spre sâmbătă la Luhansk o conductă de gaze ar fi fost aruncată în aer în mai multe locuri. Sunt preluate filmulețe postate pe rețelele de socializare, care arată flăcări și este citată șefa serviciului de furnizare a gazelor care spune că este convinsă că a fost vorba de un sabotaj.

Sursa: Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday