Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au emis un comunicat prin care susțin că mașina unui lider militar a explodat în centrul orașului Donețk, lângă o clădire despre care aceștia spun că este “a guvernului din Donețk”, relatează presa din Rusia. Conform agenției Interfax, nu sunt victime, iar alte publicații relatează că Denis Sinenkov, comandant al miliției separatiste, căruia i-ar aparține mașina, nu a fost rănit.

Reamintim, în cursul zilei de vineri, a avut loc o intensificare a luptelor dintre armata ucraineană și rebelii din Donbass. Liderii separatiștilor din Donețk și Luhansk au anunțat în acest context evacuarea masivă a tuturor civililor către Rusia. Presa din Rusia descrie în largi articole situația ca fiind dramatică, iar Vladimir Putin a reacționat, deocamdată ordonând autorităților din zonele de graniță să ofere adăpost refugiaților din republicile separatiste.

Totuși, Ucraina spune că aceasta este o punere în scenă și cere comunității internaționale “să condamne ceea ce par a fi provocări ale Rusiei în zonele separatiste din estul Ucrainei”. Kievul afirmă că evacuarea civililor din Donbass spre Rusia este o dezinformare, deoarece armata sa nu pregătește nicio ofensivă împotriva separatiștilor: “Observăm că Federația Rusă lansează o campanie de răspândire a dezinformării în masă, pentru a escalada situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Surse: Reuters, Ria Novosti, Interfax

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday