Alexandru Hodakovski, un proeminent lider politic în autoproclamata Republică Populară Donețk, acum conducător militar, a transmis pe Telegram că “toți cei care doresc să se reîntoarcă în rândurile miliției ar trebui să fie pregătiți. La întâlnirile anterioare cu veteranii s-a discutat algoritmul acțiunilor și s-au indicat locurile de adunare. Vă voi informa cu privire la data și ora adunării prin toate mijloacele disponibile”, a scris Hodakovski, potrivit Reuters. În urmă cu 10 zile, același lider a cerut Rusiei să trimită 30 de mii de soldați în estul Ucrainei, pentru a apăra republicile sepratiste.

Formate în 2014, concomitent cu invadarea Crimeei de către Rusia, republicile din Donbass (Donețk și Luhansk) au beneficiat de ajutor militar din Federația Rusă. Deși au existat unele dovezi privind faptul că aceste trupe care au format milițiile din Donbas fac parte din armata regulată a Federației Ruse, liderii locali au susținut permanent că a fost vorba de “patrioți voluntari” veniți din Rusia și înrolați în milițiile de apărare locală. Un narativ similar a existat și în legătură cu așa numiții “omuleți verzi” apăruți în Crimeea, soldați în uniforme, dar fără însemne, despre care Rusia nu a recunoscut niciodată că ar fi făcut parte din armata sa.

Începând de miercuri și mai ales pe parcursul zilei de joi, armata ucraineană și separatiștii au făcut tot mai multe schimburi de tiruri de artilerie și armament greu, acuzându-se reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.

Ciocnirile au provocat îngrijorare în rândul țărilor NATO, SUA declarând că Rusia ar putea să le folosească ca pretext pentru a ataca Ucraina. Moscova neagă planul de a invada țara vecină, dar Vladimir Putin a vorbit de un “genocid” în Donbass. Deși Rusia susține că a început retragerea trupelor din jurul Ucrainei, liderii NATO nu cred acest lucru, imaginile din satelit arătând, potrivit acestora, mai de grabă o suplimentare a trupelor.

Duminică ar trebui să se încheie și exercițiile armatei ruse din Belarus, unde Rusia a dus cel puțin 30 de mii de soldați, avioane, tancuri și baterii de rachete, care pot încercui rapid Kievul.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday