Rețelele de socializare au luat măsuri extraordinare împotriva președintelui SUA, Donald Trump, contul de pe Twitter fiindu-i suspendat pentru 12 ore, în timp ce Facebook și Youtube au șters o parte a mesajelor acestuia și ale susținătorilor săi.

După ora 18, la Washington a fost decretată interdicția de a circula pe străzi iar mai multe coloane ale Gărzii Naționale au fost văzute în oraș, fiind mobilizate toate forțele disponibile în zonă. Susținătorii lui Donald Trump au fost evacuați din clădirea Congresului SUA, iar acesta și-a reluat ședința de certificare a rezultatelor alegerilor. Aceasta va dura încă multe ore, pentru că procedura prevede că, pentru fiecare stat unde cel puțin un senator și un membru al Camerei Reprezentanților contestă rezultatul, ședința se suspendă, cele două camere merg în ședințe separate, apoi dezbat și votează o rezoluție în privința contestației.

Cronologia evenimentelor:

  • În dimineața zilei de 6 ianuarie, Donald Trump s-a adresat unei mulțimi strânse în fața Casei Albe, la un mare miting de protest față de rezultatele alegerilor, manifestație pe care el însuși o promovase cu două zile mai devreme. Discursul său a durat mai bine de o oră și a conținut îndemnuri explicite de a merge pe Dealul Capitoliului. Trump a exercitat presiuni directe asupra vicepreședintele Mike Pence (care este și președintele Senatului) să nu dea curs procedurii de certificare.
  • Trump și-a terminat discursul abia în momentul în care Mike Pence a deschis ședința camerelor reunite ale Congresului, devenind clar că acesta. așa cum și menționase inițial într-o declarație scrisă, nu va da curs cererilor lui Trump.
  • Imediat după aceea, zecile de mii de susținători ai lui Donald Trump au plecat în marș de la Casa Albă spre clădirea Congresului, aflată la doar trei kilometri distanță.
  •  Cordonul de securitate din jurul Capitoliului a căzut rapid în ceea ce mai mulți analiști (inclusiv John Bolton, fost consilier de Securitate al lui Donald Trump) au numit a fi o îngrozitoare breșă de securitate.
  • În câteva minute clădirea Capitoliului este luată cu asalt, iar câteva sute de protestatari pătrund înăuntru. Au loc ciocniri în interior cu forțele de securitate iar o femeie este împușcată mortal. Se va dovedi ulterior că aceasta este militar în rezervă, susținător al lui Trump. Potrivit CNN, patru persoane și-au pierdut viața în confruntările cu forțele de ordine, iar 14 polițiști au fost răniți.

  • Membrii Congresului sunt evacuați de Secret Service iar primarul orașului Washington cere mobilizarea Gărzii Naționale și interdicția circulației pe străzile Capitalei, după ora 18.

  • Fotografii și imagini cu susținătorii lui Trump în interiorul Capitoliului fac înconjurul internetului.

  • Președintele ales, Joe Biden, transmite de la sediul său din Delaware un mesaj de pacificare. Spune că acest nu este un protest ci o insurecție, avertizează că prestigiul Americii are de suferit și face apel la Donald Trump să își potolească susținătorii.
  • Câteva minute mai târziu, Donald Trump pune pe Twitter un mesaj video în care reiterează idee că alegerile au fost furate dar le spune susținătorilor săi să meargă acasă. Ulterior contul său de Twitter va fi suspendat.
  • Aparent, mesajul lui Trump are efect, cei mai mulți dintre susținătorii săi părăsesc Dealul Capitoliului, iar forțele de ordine îi evacuează treptat pe cei care pătrunseseră în clădirea Congresului. Peste 50 de persoane au fost arestate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday