Potrivit autorităților ucrainene, cele șase reactoare nucleare ale uzinei nu au fost afectate de bombardamentelor de vineri asupra complexului nuclear Zaporojie (cel mai mare din Europa), pentru care rușii și ucrainenii se învinuiesc reciproc. În schimb, au fost lovite stația de azot-oxigen, o anexă și o linie de înaltă tensiune electrică. Autoritățile ucrainene au transmis că după distrugerea liniei electrice, o unitate de alimentare a fost dezactivată și a fost pornit un generator care funcționează pe motorină.

Energoatom, compania nucleară de stat, a informat că trei senzori de monitorizare au fost deteriorați, fiind lovită și o suprafață de 800 de metri pătrați din apropierea unui depozit de combustibil nuclear uzat: “Trei senzori de radiaţii din complex au fost afectaţi. Prin urmare, în prezent este imposibil de detectat o eventuală creștere a radioactivităţii și de intervenit în timp util”, a transmis Energoatom.

Din această cauză, Rafael Grossi, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a afirmat că acum prezența echipei de experți ai Agenției este indispensabilă pentru restabilirea siguranței și securității în domeniul nuclear.

Centrala din Enerhodar este sub ocupație rusească de la începutul lunii martie, dar continuă să fie deservită de personal ucrainean și să producă energie pentru clienții ucraineni. AIEA insistă de luni de zile să trimită o echipă de specialiști la Zaporojie, însă nu a obținut acordul armatelor ucrainene și ruse. În weekend, un purtător de cuvânt al Directoratului de Informații Militare ucrainean (GUR) a declarat că rușii ar fi minat unul dintre reactoare, însă nu a oferit dovezi.

Separat, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a emis astăzi un comunicat de presă în care arată: ”Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indica depașiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații”.

Mai devreme, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le-a cerut românilor cu vârstă sub 40 de ani să ia legătura cu medicii de familie pentru a li se prescrie pastile de iodură de potasiu, pe care le pot ridica de la farmacie. Ministrul nu a precizat motivul exact pentru care face acest apel. Un ghid cu sfaturi privind păstrarea și administrarea comprimatelor a fost realizat deja de autoritățile române și poate fi accesat AICI

Surse: World Nuclear News, Comunicatul CNCAN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday