Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, anunță că o linie de înaltă tensiune de la centrala nucleară a fost avariată în urma unui bombardament efectuat de militarii ruși. În schimb, administrația rusă impusă în orașul Enerhodar, de care aparține uzina, vorbește despre două linii de tensiune avariate și dă vina pe obuzele lansate de soldații ucraineni.

Energoatom informează că un reactor a fost deconectat, însă centrala funcționează în parametri normali și nu există riscul producerii unor scurgeri radioactive. În schimb, administrația rusă susține că uzina nu este alimentată la capacitatea necesară pentru a funcționa în siguranță. 

Agenția rusă de presă Interfax scrie despre izbucnirea unui incendiu în incinta centralei. Agenția notează că intervenția pompierilor este îngreunată de condițiile meteorologice, întrucât există șanse mari să plouă, iar liniile avariate sunt încă sub tensiune.

Orașul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojie se află sub ocupație rusă încă din martie, dar uzina este deservită de personal ucrainean.

Surse alternative: Reuters, Interfax

Sursa Foto: Lumppini | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday