Există numeroase zvonuri și informații din surse oficiale privind depozitarea unor cantități de muniții în interiorul centralei nucleare de la Zaporijie, cea mai mare din Europa. Aceasta este controlată de forțele ruse de mai multe luni și prezența acestora în interiorul centralei implică fără îndoială și existența munițiilor și armamentului. Un purtător de cuvânt al Directoratului de Informații Militare ucrainean (GUR) a declarat că rușii ar fi minat unul dintre reactoare.

Ucrainenii au folosit foarte eficient în ultima lună artileria HIMARS pentru a lovi cu prioritate depozitele de muniții și armament ale rușilor de pe Frontul de Sud. Centrala Nucleară Zaporijiei se află în orașul Energodar, la o distanță relativ mică de Herson, Krivoi Rog, Melitopol, dar și de orașul Zaporijie. Deși nu este exclus ca forțele ruse să folosească site-ul centralei pentru a depozita cantități mai mari de armament (așa cum au făcut și la Cernobîl, în ofensiva de la Kiev) pentru a putea aproviziona acțiuni ofensive sau defensive pe oricare dintre aceste direcții, este totuși improbabil ca acestea să fi minat unul dintre reactoare, așa cum susțin serviciile de informații ucrainene, având în vedere distanța relativ mică (sub o mie de kilometri) dintre Energodar și Moscova. Energodar se află la o distanță similară de Varșovia, dar și de Minsk, iar distanța prin aer până la București este de 803 kilometri.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În Donbas, rușii atacă la Izium și Sivers, aparent fără succes. Fac eforturi concentrate de a avansa la NV de orașul Donețk și la Bakhmut, unde au adus militarii privați ai companiei Wagner, folosiți și anterior ca forță de șoc.
  • Pe Frontul de Sud, există informații privind o mare concentrare a forțelor ruse (circa 10 grupuri de batalion, potrivit lui Alexei Arestovici) la NE de Melitopol, iar ucrainenii nu sunt siguri dacă această forță va fi folosită pentru a deschide o nouă ofensivă spre orașul Zaporijie, sau este ținută în rezervă pentru apărarea Herson, în cazul unei așteptate ofensive ucrainene. Analistul militar rus Igor Girkin (fost comandant al forțelor din Donbas) spune că ucrainenii concentrează la rândul lor forțe la Zaporijie, dar nici el nu este sigur că urmează o ofensivă ucraineană din direcția respectivă, sau aceste forțe sunt ținute în rezervă pentru eventualitatea unei ofensive ruse. Pe 5 august, acesta scria pe canalul său de Telegram că se așteaptă în curând la o ofensivă ucraineană fie dinspre Nikolaev spre Herson, fie dinspre Zaporijie spre Melitopol, fie din ambele direcții.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday