Paxlovid a fost autorizat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), la o zi după ce Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat că varianta Omicron a devenit dominantă în SUA. Este de așteptat ca pastila Pfizer să devină un instrument important în lupta împotriva variantei Omicron, care se răspândește extrem de rapid.

Potriv FDA, Paxlovid poate fi folosit ca tratament de pacienții care suferă de o formă uşoară până la moderată de Covid. Se poate administra și copiilor de cel puțin 12 ani, dacă au cel puțin 40 de kilograme. Pastilele se administrează la fiecare 12 ore timp de cinci zile, începând la scurt timp după apariția simptomelor. De asemenea, medicamentul se eliberează numai în baza rețetei medicale.

Datele din studiul clinic al Pfizer au arătat că schema de tratament antiviral a fost eficientă în proporție de 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă. Datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea inclusiv asupra Omicron.

Compania farmaceutică americană este pregătită să înceapă imediat livrarea în SUA și și-a ridicat previziunile privind producția în 2022. Guvernul american a plasat în avans o comandă pentru zece milioane de flacoane.

La nivelul Uniunii Europene, Agenția Medicamentului (EMA) a transmis că țările membre pot folosi pastila, chiar dacă o analiză completă în vederea autorizării nu a fost încă finalizată. Comisia Europeană nu a plasat, deocamdată, comenzi.

Surse alternative: Reuters, Comunicatul FDA 

Foto: Valerio Rosati | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday