Potrivit EMA, persoanele infectate cu coronavirus care sunt expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme grave de Covid și care nu necesită oxigen ar trebui să înceapă o schemă de tratament de 5 zile cu medicamentul produs de Pfizer, imediat după diagnostic sau în termen de maximum cinci zile de la apariția primelor simptome.

Datele publicate în această săptămână au arătat că pilula Pfizer reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89%, dacă este administrat adulților cu risc ridicat la câteva zile de la apariția primelor simptome. Compania spune că se așteaptă ca medicamentul să își păstreze proprietățile inclusiv asupra unor variante precum Omicron, deoarece medicamentul blochează o enzimă implicată în replicarea virală.

UE încă discută achiziția pastilelor anti-Covid dezvoltate de Merck și Pfizer. Nu este clar însă când sau dacă Comisia Europeană va lansa achiziții comune pentru aceste medicamente și câte state vor cumpăra prin schema UE și numărul guvernelor care vor alege comercializarea internă și individuală.

Deciziile vin pe măsură ce Europa se luptă să încetinească o creștere a numărului zilnic de cazuri de Covid, care amenință să doboare sistemele sanitare. De asemenea, răspândirea rapidă a Omicron a determinat unele guverne să reimpună restricții înaintea sărbătorilor de iarnă.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Dreamstime / Esther19775

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday