Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis două scrisori prim-ministrului Viorica Dăncilă,  în care o anunță oficial motivele pentru care respinge propunerile de miniștri la Dezvoltare și la Transporturi. 

Textul celor două scrisori:

I. “Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova.

În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor.”

II. “Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.”

Săptămâna trecută, Iohannis a respins propunerile pentru Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor: “Sunt argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Până săptămâna viitoare voi prezenta motivele refuzului”.

Amintim că CCR a admis pe 19 decembrie sesizarea Guvernului privind un conflict constituțional, obligându-l pe președintele Iohannis să constate vacantarea funcțiilor de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării și să explice motivul pentru care a refuzat numirea Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici. Asta după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Klaus Iohannis a anunțat că nu semnează decretul de revocare a lui Șova de la Transporturi și că nu va lua deocamdată o decizie privind noile propuneri de miniștri, spunând atunci că ar urma să facă acest lucru după Centenar.