Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, ca reacție la deciziei Curții Constituționale de a admite parțial existența unui conflict între Președinție și Guvernul Vioricăi Dăncilă. În conformitate cu decizia CCR, Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși, să-i numească pe cei propuși ca interimari, dar și să motiveze refuzul numirii acestora, în timp ce Dăncilă va fi nevoită să ceară un vot de încredere, în Parlament. Curtea s-a pronunțat la sesizarea prim-ministrului.
Președintele Iohannis a anunțat că decizia Curții „nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni acum.” Acesta apreciază că „respectivele chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului.” Anunță că va numi miniștrii, după ce Curtea va publica motivarea deciziei.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
Curtea Constituțională a luat astăzi în discuție actuala situație politică și prima observație pe care aș face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni acum. Un lucru este cert: guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE de la guvernare, și prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat astăzi cu satisfacție că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni. Guvernul și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului, ca să ceară un vot de validare.
https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/1376478112526916/
Celalte chestiuni, legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul CCR, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului, pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.
Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR de astăzi le voi lua după publicarea și analiza deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare, dar dacă doamna prim-ministru Dăncilă dorește să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: „Doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru validare!”.
La rândul său, Viorica Dăncilă a reacționat la decizia CCR, într-o postare pe Facebook: „Arată întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere. Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile. . Vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere.”
Reamintim că Tăriceanu a anunțat oficial, pe 26 august, că ALDE rupe coaliția de guvernare cu PSD: „Am votat o alianță între ALDE și Pro România, pentru susținerea lui Mircea Diaconu.”, a spus atunci Călin Popescu Tăriceanu. El a renunțat atunci și la funcția de președinte al Senatului și la candidatura la prezidențiale.
O zi mai târziu, pe 27 august, cei patru miniștri ALDE au demisionat din Guvern, iar premierul a trimis propunerile de interimari la Cotroceni, pentru portofoliile rămase vacante (Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul). Ramona Mănescu (fost membru ALDE) a decis să demisioneze din partid și să rămână în fruntea ministerului de Externe.
Pe 3 septembrie, premierul Dăncilă i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis un răspuns cu privire la propunerile de miniștri interimari: „Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înţelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării”, a spus aceasta.
Președintele a susținut la o zi după solicitarea premierului o declarație de presă, în care a criticat din nou guvernul PSD, spunând că „a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea. Se impune resetarea statului”. Nu a dat însă și un răspuns privind interimarii.
În 5 septembrie, Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul a sesizat Curtea Constituțională, în legătură cu refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, președintele a spus că respinge „categoric” propunerile de miniștri interimari: „Guvernul și-a schimbat culoarea politică. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru un vot de validare.”, a afirmat acesta.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.