Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în care a anunțat că respinge „categoric propunerile pentru miniștri interimari”. Șeful statului consideră că Guvernul și-a schimbat compoziția politică și că este „datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru un vot de validare”.

Președintele susține că acest guvern nu mai are legitimitate politică și cataloghează acuzațiile de blocare a Executivului drept ridicole: „Este ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că în doi ani și jumătate ai schimbat 80 de miniștri. Sunt cifre incredibile care arată câtă iresponsabilitate și probleme poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. (…) Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și pentru că mereu schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi, PSD a golit de conținut funcția de ministru.”

La începutul declarației, Klaus Iohannis și-a exprimat condoleanțele pentru familia militarului român decedat în atentatul sinucigaș de astăzi de la Kabul (Afganistan). Președintele a precizat că militarul va fi decorat post mortem cu ordinul național Steaua României.

Intervenția președintelui vine în ultima zi în care mai putea semna decretele de numire în funcție a miniștrilor interimari propuși de Viorica Dăncilă, după demisia din Guvern a miniștrilor ALDE.

Principalele declarații ale președintelui României: 

„Am primit astăzi din Afganistan o nouă veste dureroasă. Un militar și-a pierdut viața în urma unui atentat terorist. Sunt alături de familie. Le transmit condoleanțe. Îl voi decora cu ordinul național Steaua României. Le suntem recunoscători militarilor noștri care cu prețul vieții își fac datoria. Prin prezența militarilor români țara noastră participă activ la menținerea păcii și securității internaționale.

Revenind la situația politică, criza în care ne aflăm e generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României. Această criză de care sunt vinovați PSD și aliații lor tinde să se acutizeze.

Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și ca atare resping categoric propunerile de miniștri interimari.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus IohannisPentru a fi la curent cu următoarele transmisiuni în direct, vă rugăm să dați like paginii Privesc.Eu!

Gepostet von Privesc.Eu am Donnerstag, 5. September 2019

Să fie clar, guvernul și-a schimbat componența politică. Constituția indică ce să facă premierul. E datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru un vot de validare. Acest guvern nu mai are legitimitate încă din mai. Acum guvernul nu mai are nici legitimitate politică, asta explică frica doamnei premier. Soluția nu este de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli cu interimari.

În Parlament e unicul mod prin care poate încerca să-și recapete măcar legitimitatea politică. Premierul acuză că prin blocarea miniștrilor ALDE Guvernul e blocat, fapt ce duce la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi, asta după ce au am ținut blocate demisiile aproape o săptămâna ca să fie timp. Dacă asta s-a întâmplat e foarte grav. Premierul era obligat să se asigure că activitatea ministerelor nu va fi blocată.

Această situație duce la două concluzii: fie doamna Dăncilă nu a știut că era reponsabilitatea sa, fie a vrut să profite de context pentru a prelungi artificial momentul votului în Parlament, fapt deosebit de grav.

Este ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că în doi ani și jumătate ai schimbat 80 de miniștri. Sunt cifre incredibile care arată câtă iresponsabilitate și probleme poate genera schimbarea unui ministru într-un minister.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici, la cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii. Chiar în aceste zile doamna premier iar vrea să schimbe nu mai puțin de 8 miniștri, o treime din guvern. Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și pentru că mereu schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi, PSD a golit de conținut funcția de ministru.

Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice care se poate transforma într-o criză cu efecte asupra cetățenilor. PSD riscă să ducă România în blocaj care poate consta inclusiv în întârzierea plata pensiilor și salariilor”.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi după-amiază, că Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul Președintelui Iohannis a numi miniștrii interimari propuși de PSD, acuzându-l pe șeful statului că blochează activitatea Executivului: „Am să vă dau un singur exemplu. Trebuia să avem ședință de guvern. Trebuia să avem pe agenda ședinței de guvern o ordonanță de urgență prin care prelungeam termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din diaspora, pentru votul prin corespondență. Nu am putut realiza acest lucru. Sunt foarte multe obiective care nu mai pot aștepta. Această blocare a însemnat că tot ceea ce aveam pe ordinea de zi trebuie dus săptămâna viitoare”, a spus Dăncilă.

Ieri, președintele a susținut o declarație de presă în care a criticat, din nou, guvernul condus de Viorica Dăncilă, spunând că „a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea. Se impune resetarea statului.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday