Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a subliniat din nou că guvernarea actuală este una „eșuată”. La începutul declarației, președintele a transmis condoleanțe pentru familia reprezentantului misiunii diplomatice a României, care și-a pierdut viața în urma atentatului de la Kabul. Iohannis a precizat că a decis să îl decoreze post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”.

„Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea. O guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcțională. Se impune, așadar, resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită și românii o consideră greșită. S-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai. Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranța românilor, de prosperitatea românilor”, a spus acesta.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

„Transmit condoleanțe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României, care și-a pierdut viața în urma atentatului de la Kabul. În semn de recunoștință și apreciere, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să îl decorez post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”. Îi urez multă sănătate și recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în același atac sângeros.

În continuare, vreau să mă refer la un subiect care are implicații profunde asupra societății românești. În urmă cu câteva săptămâni, tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de profunde sunt disfuncționalitățile din interiorul unor instituții ale statului. Incompetența, lipsa unor proceduri clare, corupția, toate acestea au dus la un deznodământ cutremurător – incapacitatea statului de a salva vieților cetățenilor.

Am cerut Guvernului ca până la finalul lunii august să adopte o serie de măsuri astfel încât să nu mai existe întârzieri din partea instituțiilor statului. Am și indicat ce măsuri esențiale ar trebui luate cu prioritate. PSD, preocupat însă de soluționarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgențelor care sunt importante pentru cetățeni, și care au un impact direct asupra vieții și siguranței lor de zi cu zi.

Am văzut doar câteva măsuri punctuale luate la cald, sub presiunea publică, și grija de a muta șefi de la o instituție la alta, fără să îi sancționeze. PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând ca oamenii să uite, de fapt, cui îi revine responsabilitatea. Vedem o luptă politică surdă, pentru a rămâne cu orice preț la putere. Tot ce avertizam despre buget, din păcate, s-a adeverit. Investiții majore nu se fac, spitale și autostrăzi nu se construiesc. PSD nu este preocupat de aceste lucruri de maxim interes pentru oameni.

Așa arată o guvernare eșuată. Garantarea siguranței publice de către stat este fundamentală, iar românii așteaptă de la statul lor respect și siguranță, dar guvernarea PSD nu și-a înțeles niciodată rolul. Întârzie nepermis și modificările legislative necesare, pentru ca astfel de cazuri, precum cel de la Caracal, să fie tratate cu mai multă operativitate. PSD a primit mai multe propuneri concrete, pe unele le-am transmis chiar eu, însă acestea sunt pur și simplu ignorate. Mai mult, au abandonat propuneri de rezolvare a unor chestiuni, atunci când baronii lor au înțeles că asta înseamnă renunțarea la controlul politic pe justiție. Dincolo de creșterea sau nu a pedepselor pe anumite infracțiuni, vorbim și de cum funcționează instituțiile statului.

PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimii ani. Așa se face că nici până acum, deși a generat numeroase efecte negative, legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată. Cei din PSD au permis prin incompetență ca imaginea instituțiilor statului să fie grav afectată. Astăzi, Poliția Română, o instituție fundamentală în România, are probleme din cauza politizării excesive. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au fost dați afară profesioniști și puși în locul lor oameni incapabili.

Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea. O guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcțională. Se impune, așadar, resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită și românii o consideră greșită. S-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai. Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranța românilor, de prosperitatea românilor. Vă mulțumesc.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday