Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă în contextul crizei coronavirusului, prima după ieșirea din izolare și după ce rezultatul testului pentru toți membrii guvernului a ieșit negativ, în care a vorbit despre măsurile de carantină anunțate anterior de președintele Iohannis.

Prim-ministrul a anunțat că pensionarii vor putea ieși din casă între anumite intervale și a negat că aceștia nu vor putea ieși deloc din case. „Există o informație falsă privitor la persoanele de peste 65 de ani. Pot ieși din casă. Pentru a-i proteja va exista un orar pentru pensionari. Se vor putea deplasa în farmacii, alimentare într-un orar stabilit în care să nu interacționeze cu ceilalți cetățeni. Luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine exclusiv pentru aceste persoane”, a precizat acesta.

Totodată, șeful executivului a precizat că ministrul de Interne, Marcel Vela, va detalia în această, într-o declarație de presă, conținutul ordonanței militare.

Principalele declarații:

„După cum bine știți am finalizat perioada de izolare. Diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile de izolare am condus activitatea guvernului. Acționăm în continuare pe câteva linii precise care urmăresc câteva obiecte esențiale. Primul obiectiv e să avem grijă de sănătate semenilor noștri, să reducem riscul de contaminare. Astăzi am participat la o întâlnire de lucru unde am făcut o evaluare la situația actuală și am convenit în privința unor măsuri. Toate măsurile au ca obiectiv reducerea la maxim contaminarea cetățenilor. Sunt măsuri de restrângerea a circulației.

Există o informație falsă privitor la persoanele de peste 65 de ani. Pot ieși din casă. Pentru a-i proteja va exista un orar pentru pensionari. Se vor putea deplasa în farmacii, alimentare într-un orar stabilit în care să nu interacționeze cu ceilalți cetățeni. Toate recomandările trebuie respectate de români, limitarea răspândirii.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1328034644060785/UzpfSTEyNzk3OTE2Nzk0MToxMDE1OTczODA0NTMzNzk0Mg/

Un alt obiectiv este achiziția de echipamente, de protecție, de măști, de combinezoane, de mănuși. Repet, în mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategici pentru a combate epidemia din timp. La momentul când am luat guvernarea stocurile erau 0. La ora actuală cererea pe piața internațională a crescut. Facem tot posibilul pentru a crește aceste cantități.

Facem achiziții prin intermediul ministrului sănătății, încercăm să facem rost de toate echipamentele. Urmează să înceapă producția de combinezoane. Sprijinim aceste companii.

Al treilea obiectiv important este acela de a întări direcțiile de sănătate publică. Numărul de angajați a crescut cu 4.000 la nivel național. A implicat medici, cadre medicale. DSP-urile sunt extrem de greu încercate. Nu au fost pregătite. Vom întări anchetele epidemiologice. Acestea și-au arătat în mare măsură rezultatele prin diminuarea răspândirii.

Toți cei care au simptome să fie diagnosticați, după ce se termină perioada de 14 zile. România a primit zeci de mii de cetățeni care s-au întors din țări ca și Franța, Germania, Italia. Efortul depus de DSP trebuie să se deruleze în cele mai bune condiții. Apreciez activitatea DSP-urilor. De asemenea am participat la o videoconferință. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor, având practic trei etape de pregătire a spitalelor. Încercăm să identificăm în fiecare județ persoanele contaminate. În cursul procedurilor de achiziție, funcția capacității de examinare e foarte importantă. Trebuie să știți că am plecat de la un număr foarte redus de real time PCR.

De asemenea am achiziționat zece aparate noi prin Crucea Roșie, prin Unifarm avem un contract prin care au fost achiziționate 10 PCR-uri. Problema cea mai mare este de a achiziționa kiturile de testare. Epidemiologii au spus că nu există teste rapide. Trebuie făcute pe PCR. Pentru testele rapide există o marjă de eroare de 20%, un risc enorm.

Am fost informat de Unifarm că vom primi 2000 de kituri de testare. Utilizăm toate sursele posibile care pot să furnizeze ceea ce este necesar pentru tratarea coronavirusului”.

Președintele Iohannis a anunțat astăzi extinderea restricțiilor de circulație și ziua, restricții speciale pentru vârstnici și faptul că Armata se va alătura forțelor de ordine, în contextul în care autoritățile au anunțat marți că numărul cazurilor de infecție cu coronavirus în România a crescut cu 186, în ultimele 24 de ore. În total sunt 762 de cazuri, opt decese și 79 de persoane vindecate.

Sâmbătă searaministrul de Interne a anunțat adoptarea unei ordonanțe militare prin care: – se interzice circulația în grup mai mare de trei persoane, dacă acestea nu locuiesc împreună; – se recomandă evitarea circulației persoanelor în afara domiciliului fără un scop justificat, pe timp de zi și se interzice circulația persoanelor pe timp de noapte; – se suspendă activitatea stomatologiilor, a mallurilor (cu excepția magazinelor alimentare) ; – se interzice intrarea cetățenilor străini pe teritoriul României, cu excepția tranzitării pe culoare stabilite și reglementate.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday