Klaus Iohannis a susținut o declarație la Palatul Cotroceni în care a atacat-o dur pe Viorica Dăncilă. Președintele consideră că România nu are de facto un prim-ministru. De asemenea, Iohannis susține că PSD, sub guvernarea lui Dragnea, nu este capabil să facă politică de orice fel.

„O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme. Prima este că de facto România nu are prim-ministru. A doua este inabilitatea PSD-ului de a face politică de orice fel”a declarat președintele.

Iohannis a anunțat că nu va lua o decizie în privința numirii noilor miniștri până după decizia Curții Constituționale: „Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme CCR să stabilească ce avem de făcut, bineînțeles că voi aștepta decizia CCR, apoi voi acționa constituțional”.

Reamintim că astăzi premierul Dăncilă a anunțat că Executivul a sesizat Curtea Constituțională, deoarece președintele Iohannis întărzie numirea noilor miniștri ai Dezvoltării Regionale și Transporturilor.

Dăncilă l-a acuzat pe Iohannis că blochează activitatea Guvernului și din acest motiv se vede nevoită să sesizeze Curtea. „Singura situație incertă pe care o avem la moment este creată de președintele Iohannis prin blocajul numirii miniștrilor în două domenii importante: Dezvoltare Regională și ministerul Transporturilor. Nu jocul politic trebuie să dicteze în această perioadă”, a spus premierul.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Se aude că dna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil Curtea va da un răspuns, însă nu va rezolva problema. Nu are cum să rezolve problema, fiindcă nu este una constituțională, ci politică.

O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme. Prima este că de facto România nu are prim-ministru. A doua este inabilitatea PSD-ului de a face politică de orice fel.

Dna premier mi-a trimis în scris o solicitare de remaniere a guvernului, după care mi-a mai trimis o solicitare, fără să aștepte răspunsul. Apoi mi-a mai trimis hârtii, fără să caute o discuție sau dialog cu mine.

În definitiv, dna premier m-a sunat totuși ieri. Ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când voi da un răspuns. I-am spus politicos că azi și mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa. M-aș fi așteptat în toată această perioadă măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe: De ce nu ne dați un răspuns? Care e problema?

Această doamnă pur și simplu nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși să ne trimitem hârtii scrise de secretari și colaboratori. Suntem puși pentru a rezolva problemele României. Asta se face inclusiv prin colaborare și dialog instituțional.

A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD-ului de a face politică. Constat că PSD-ul și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic. Nu mai știe să facă politică. Este grav, fiindcă este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament. Guvernează prost. Asta am subliniat în repetate rânduri, cu argumente.

PSD-ul legiferează foarte prost. Foarte, foarte prost. Nu este o afirmația pe care o fac fiindcă nu-mi place PSD-ul. Am cerut câteva date, pentru a vedea calitatea legilor care se votează de această majoritate. În 30 și ceva de situații, m-am adresat CCR, pentru că am considerat că aceste legi sunt proaste. În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptate și a declarat actele, legile parțial neconstituționale sau integral neconstituționale. Într-un singur an, peste 25 de legi neconstituționale.

PSD-ul pur și simplu nu mai e capabil să negocieze politic. Nu încearcă măcar. Încearcă să își impună voința prin politica pumnului în gură. Asta se vede și în parlament, și în Guvern și asta este inacceptabil.

(ce veți face cu propunerile?) Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme CCR să stabilească ce avem de făcut, bineînțeles că voi aștepta decizia CCR, apoi voi acționa constituțional.

(sunt și demisiile, prin acele hârtii?) Sunt multe hârtii cu anexe și toate vor fi explicate în detaliu în documentele trimise la CCR.

(nu veți semna revocările?) Deocamdată, nu fac nimic în această speță, până când CCR nu va lua o decizie.

(ei spun că ar fi trebuit mai repede să analizați propunerile) Mă întrebați de așa numitul termen rezonabil. Un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional trebuie să îl definim astfel încât să fie valabil pentru toți. M-am documentat cu acționează pesediștii. Aflăm că la Senat s-a propus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru președintele Senatului. Am așteptat un vot sau rezoluție, dar parlamentul controlat de majoritatea pesedistă a considerat că un termen rezonabil este 2-3 luni și au amânată dezbaterea până în februarie. Atunci, cu siguranță putem toți să ne inspirăm de aici.

Prin amânarea acestei decizii, nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar ministrul Transporturilor ne-a spus clar că el acționează bine până la decizia de eliberare din funcție.

Este evident că acest guvern e condus de infractorul Dragnea prin interpuși. O știm cu toții.

(ce ar fi de negociat cu PSD?) De exemplu, putea dna premier să se prezinte la mine cu argumente. Mai menționez încă ceva. A venit cu o solicitare de remaniere. Fără niciun fel de explicație, fără să spună public de ce anumiți miniștri vor fi revocați. Revocarea este o sancțiune politică, nu este o mișcare de plăcere, or aceeași doamnă premier avea obligația să se prezinte în fața națiunii, să explice de ce anumiți miniștri se cer revocați. Dna premier confundă Guvernul cu partidul.

Este anormal ca premierul să nu vină să explice de ce face o remaniere. Această manieră de a conduce statul de la partid sau de a încerca asta o cunoaștem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie 89.

Voi face acest lucru într-un termen rezonabil. Dna premier sau cine o dirijează nu are răbdare, fiindcă după prima solicitare de remaniere nici nu a așteptat să-i spun de ce nu accept și mi-a trimis o a doua solicitare. Este foarte trist.

Avem marți ședință de CSAT și acolo ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discuție, fără a atrage atenția publicului că discutăm o chestiune de remaniere. Acum situația s-a schimbat și va afla argumentele la CCR”.

Președintele Iohannis anunța în urmă cu câteva zile că nu a finalizat analiza ultimelor propuneri de miniștri și că aceste remanieri sunt făcute de ochii lumi, pentru a crea impresia că guvernarea se îmbunătățește.

„Acest PSD sub conducerea lui Dragnea nu e capabil să genereze un guvern performant. Avem guvernare slabă după guvernare slabă. Și-au dat seama că nu reuşesc şi încearcă prin aceste veşnice înlocuiri de miniştri să creeze impresia că se îmbunătăţeşte guvernarea. Eu pot să spun că nu se îmbunătăţeşte”, declara Iohannis.

Luna trecută PSD a propus remanierea mai multor miniștri, dar Iohannis a acceptat doar o parte dintre propuneri. refuzat numirea Olguței Vasilescu la ministerul Transporturilor, după ce a emis decretul de revocare a acesteia de la ministerul Muncii, și numirea lui Ilan Laufer la ministerul Dezvoltării Regionale.

Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism și a anunțat că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, întrucât considera că președintele l-a refuzat din cauza faptului că este evreu.

După refuzul lui Klaus Iohannis, PSD a anunțat că o susține în continuare pe Olguța Vasilescu pentru o funcție de ministru și că o propune la ministerul Dezvoltării Regionale, iar la Transporturi a fost desemnat Mircea Drăghici, deputat și trezorierul partidului. Acesta din urmă este cercetat penal într-un dosar deschis de Parchetul General, cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii primiți de PSD cu titlul de subvenție de la stat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday