Elon Musk a donat în noiembrie 5,7 miliarde de dolari în acțiuni Tesla unor organizații de caritate, fără a fi cunoscut și numele acestora. Demersul, în aceeași lună în care ceruse ONU să explice cum ar combate foametea.

Potrivit dosarului său depus la Comisia pentru Bursă și Mobiliare din SUA, donația în valoare de 5,74 miliarde de dolari a ținut cont de nivelul de închidere al acțiunilor Tesla în cele cinci zile în care a făcut donația. Dosarul nu a dezvăluit numele organizației de caritate.

Donația a venit și în contextul în care Musk a vândut acțiuni în valoare de 16,4 miliarde de dolari, după ce la începutul lunii noiembrie și-a întrebat urmăritorii de pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale Tesla pentru a-și putea plăti taxele.

Totuși, analiștii susțin că ar exista un avantaj fiscal pentru ca Musk să ofere acțiuni Tesla, deoarece acțiunile donate unor organizații de caritate nu sunt supuse impozitului pe câștigurile de capital, așa cum ar fi dacă ar fi vândute. “Ar economisi între 40 – 50% din impozitul de 5,7 miliarde, dacă ar putea lua deducerea din veniturile sale din California și ar evita impozitul pe câștiguri pe care ar trebui să-l plătească”, spune Bob Lord, specialist în politici fiscale.

Donația îl plasează astfel pe Musk drept al doilea cel mai mare filantrop al Americii din 2021, după Bill Gates și Melinda French Gates, conform datelor din Chronicle of Philanthropy. Directorul Tesla este de asemenea președintele Fundației Musk, prin care a oferit anul trecut premii în valoare de 100 de milioane de dolari pentru cei cu idei privind o tehnologie care să ajute la eliminarea carbonului din atmosferă. 

Mai mult, Musk a afirmat pe Twitter, tot în noiembrie, că și-ar vinde acțiunile Tesla și ar dona șase miliarde de dolari pentru a rezolva problema foametei în lume, dacă ONU ar explica concret cum ar folosi banii respectivi. Ulterior, ONU a venit cu explicații, însă nu au mai existat informații dacă Musk a mai donat sau nu banii.

Sursă: Reuters

Folosim cookies