Moscova. Declarații ambigue ale lui Vladimir Putin. Confirmă decizia de a retrage parțial trupele din apropierea Ucrainei, dar spune că “nimeni nu poate ști deocamdată” dacă retragerea va continua. Descrie ca fiind “un genocid” situația din Donețk și Luhansk.


Președintele Vladimir Putin a susținut declarații de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, după o discuție de mai multe ore între cei doi.

Vladimir Putin a spus că Rusia nu dorește un război în Europa și că a decis să retragă parțial trupele din apropierea Ucrainei. Consideră că nu a existat un răspuns constructiv la cererile Rusiei pentru NATO și țările UE, dar “am văzut spațiu pentru discuții ulterioare cu Occidentul”, cu privire la cererile Moscovei de securitate.

Întrebat de reporteri dacă retragerea trupelor ruse va continua, președintele rus a dat un răspuns ambiguu: “Cine ar putea răspunde cum va evolua situația? Momentan, nimeni. Nu depinde doar de noi”. A reiterat faptul că Ucraina nu trebuie să adere la NATO: “Trebuie să rezolvăm această problemă acum, trebuie să rezolvăm această problemă pe parcursul acestor negocieri. Sperăm foarte mult că preocuparea noastră va fi ascultată de partenerii noștri și luată în serios.”

În această dimineață Ministerul Apărării din Rusia a anunțat retragerea parțială a trupelor de la granița cu Ucraina. Este însă vorba de unități din districtele Sud și Vest, ale căror baze permanente sunt oricum în apropierea graniței cu Ucraina.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a descris situația din regiunile separatiste din estul Ucrainei drept “un genocid” și a cerut rezolvarea conflictul de acolo prin implementarea Acordului de la Minsk.

Context

Mai devreme, agenția oficială rusă Tass anunțase că autoritățile din Luhansk pretind că în jurul prânzului au găsit și dezamorsat un dispozitiv exploziv, într-un parc. Tot în cursul dimineții de azi, aceleași autorități au pretins că mai mulți membri ai miliției sale ar fi fost uciși de tiruri ale unor lunetiști ucraineni. Vinerea trecută, liderul Republicii Donețk a pretins că au fost găsite sute de gropi comune în care ar fi fost îngropați bătrâni, femei și copii, uciși de ucraineni. Aceste știri au fost preluate intens în ultimele zile de agențiile de presă din Rusia, deși nu au fost prezentate dovezi concrete în acest sens. Ar putea explica declarația lui Putin referitoare la un genocid ucrainean în regiunile din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Acordul de la Minsk, acceptat inițial de Ucraina, prevede rămânerea celor două republici separatiste, Donețk și Luhansk, într-o uniune federală ucraineană, dar care le-ar permite separatiștilor să blocheze prin veto orice decizie importantă a țării.

Surse alternative: Reuters, CNN, Tass

Folosim cookies