După ce Guvernul Orban a fost demis ieri prin moțiune de cenzură, votată de 261 de parlamentari, președintele României i-a invitat la Cotroceni pe președinții partidelor și formațiunilor politice parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Consultările vor avea loc după următorul program:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

UPDATE 11:30: Ludovic Orban a declarat, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că propunerea de premier a PNL va fi el și că partidul pe care îl conduce susține obiectivul președintelui, acela de declanșare a alegerilor anticipate: „În acest sens vom respinge cele două propuneri de Guvern care vor fi formulate”.

Amintim că ieri, președintele Klaus Iohannis spunea că rămâne adeptul alegerilor parlamentare anticipate: „

„Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. „Eu am fost și rămân, ca să fie foarte clar, adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm în această logică. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc sau nu reușesc să înțeleagă atunci voi insista să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de PNL și în jurul PNL. Ca să fie foarte clar ce se va întâmpla”.

Cu puțin timp înainte de declarația președintelui, Marcel Ciolacu și Victor Ponta au susținut o declarație de presă comună, în care au anunțat că îl vor propune pe rectorul SNSPA Remus Pricopie în funcția de premier. „Este un proeuropean și proamerican convins. În acest moment suntem într-o criză politică, suntem oameni politici responsabili, e normal să mergem cu o propunere la președinte. Sunt ferm convins că dacă îl va desemna Remus Pricopie va face un Guvern foarte bun. În acest moment atât PSD cât și ProRomânia am luat această decizie. Urmează să avem mai multe discuții, cu domnul Tăriceanu. Discuțiile politice sunt mai îndelungate după cum bine știți”, a spus liderul PSD.

De asemenea, Dan Barna a anunțat că alianța USR-PLUS vrea să intre la guvernare dacă alegerile anticipate nu vor fi posibile, cu condiția ca noul guvern să revină la alegerea primarilor în două tururi. Propunerea de premier va fi Dacian Cioloș.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday