Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis marți închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Există posibilitatea ca măsura să fie prelungită, dacă situația o va impune. 

„Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv”, a anunțat premierul Orban.

Totodată, CNSSU a decis suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus pe teritoriul țării a crescut luni la 17, după ce au fost raportate două noi cazuri, în București și Buzău. Duminică, au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus. 

Principalele declarații:

Ludovic Orban:

„A mai avut loc o reuniune a comitetului. Guvernul, instituțiile, conducătorii de instituții sunt mobilizați, urmărim desfășurările și încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri.

Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736/?q=ministerul%20de%20interne&epa=SEARCH_BOX

Vreau să accentuez că e o măsură cu caracter preventiv. La baza deciziei au stat mai multe considerații. Primul argument este intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații că mai mulți cetățeni români și-au făcut bagajele și se pare că mulți au pornit spre România, din Lombardia.

Am discutat despre întărirea unor măsuri la granița, să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii.

De asemenea, decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, e vorba de 8 zile de curs. Vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice și grija noastră principală este de a ferii elevii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală.

Am luat măsuri de întărire a controlului la graniță, vor prezenta domnii miniștri, atât pe rutier cât și pe feroviar.

Sigur, de asemenea am analizat mai în detaliu diferite proceduri, mecanisme prin care să reducem pe cât posibil riscul de contaminare, de la cum funcționează izolarea la domiciliu, cum se efectuează ancheta epidemiologică, cum putem crește numărul de medici implicați.

De asemenea, le mulțumesc cetățenilor români din Italia și nu numai care au ascultat sugestiile noastre. Suntem practic mobilizați la maximum. Fac un apel către ceilalți lideri politici, acest subiect nu e unul politic, vizează sănătatea și viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri politice”.

Marcel Vela:

„Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat hotărârea nr. 6 pentru măsuri suplimentare.

Așadar, art. 1: se aprobă suspendarea cursurilor în toate unitățile preuniversitare până în data de 22 martie cu posibilitatea de prelungire, din 11 martie.

Art.2: Se aprobă suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12.

Art. 3: Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români că vor intra în carantină sau auto-izolare și vor completa o declarație la îmbarcarea în autobuz. Se aprobă suspendarea sau interzicerea introducerii de către transporturile feroviare de noi trenuri din 12 până pe 31 martie.

Operatorii feroviari au obligația de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința cetățenilor că vor intra în carantină sau auto-izolare. Cetățenii străini nu vor putea trece frontiera dacă vin din Italia.

Art.5: Se aprobă suspendarea stagiilor în spitale până pe 31 martie pentru cursanții școlilor postliceale.

Art.6: Pentru unitățile de alimentare publica, ca supermarketurile, trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Măsura se va implementa în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.

Art 7: Adunările sub 200 de persoane se aprobă fără aviz DSP.

Art 9: Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

Art. 10: Se vor transmite circulare în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte dintre angajați.

Art. 11: Am aprobat și modelul declarației pe proprie răspundere. Vreau să precizez că hotărârea a fost votată cu unanimitate de voturi”.

Toate cazurile confirmate până acum în România au ca sursă Italia. Astfel, ministrul de Interne a anunțat suspendarea tuturor zborurilor spre și dinspre Italia, iar cei care vin dinspre China, Iran și Coreea de Sud, cu zbor indirect sau prin alte puncte de trecere ale frontierei, sunt obligați să intre în carantină sau în izolare la domiciliu, pe proprie răspundere.

Reamintim, autoritățile au decis interzicerea evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane, pe tot teritoriul României. Totodată, au anunțat că vor fi suspendate până la 31 martie cursurile în școlile în care apar cazuri de coronavirus, dar și că va fi limitat accesul în spitale al studenților la medicină.

În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București și-a suspendat activitatea până la finalul lunii. UMF „Lucian Blaga” din Sibiu și-a suspendat cursurile, UMF „Ovivius” Constanța nu mai desfășoară lucrări practice în spitale, iar la UMF Iași activitatea continuă pe platformele on-line.

Știre în curs de actualizare

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday