La începutul lunii februarie, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au făcut o demonstrație de unitate și forță la Beijing, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă.

CNN explică faptul că cei doi lideri au vorbit atunci despre legăturile din ce în ce mai extinse dintre Rusia și China, și au criticat extinderea NATO, cu doar trei săptămâni înainte ca Putin să intre cu tancurile în Ucraina. Deși nu se știe dacă subiectul războiului a fost abordat în timpul conversațiilor de atunci, un lucru este clar acum pentru toată lumea: la șapte luni de la invazie, lucrurile au evoluat, dar în niciun caz după planurile Moscovei.

Putin tocmai a suferit, probabil, cea mai grea săptămână din primele zile ale războiului, când trupele sale au fost înfrânte la Kiev și forțate să se retragă. CNN subliniază că recucerirea de către Ucraina a peste șase mii de kilometri pătrați de teritoriu în nord-estul țării este o altă pierdere umilitoare pentru Putin, care a urmărit cum invazia sa eșuează, iar lista de prieteni de pe scena globală se diminuează.

Critica la adresa lui Putin crește chiar și printre susținătorii săi din Rusia și ar putea să-i creeze noi probleme. Din fericire pentru Putin, se întrevede o oportunitate pentru joi, când se va întâlni pentru prima dată de la începutul războiului față în față cu Jinping, la summitul Organizației de Cooperare Shanghai (SCO), desfășurat în Uzbekistan. Experții presupun că Putin va conta probabil pe Beijing mai mult ca niciodată după eșecurile sale pe câmpul de luptă. 

Rusia se bazează pe China pentru a demonstra lumii că legătura lor puternică este un simbol al izolării internaționale nereușite, în ciuda sancțiunilor severe occidentale, a declarat Velina Tchakarova, directorul Institutului Austriac pentru Politică Europeană și de Securitate.

Într-un moment în care hotărârea Occidentului împotriva Rusiei pare să se întărească și, pe măsură ce tot mai multe națiuni se alătură NATO și oferă asistență Ucrainei, și cu cât războiul se prelungește, sprijinul din partea celei mai puternice națiuni anti-Occidentale din lume ar fi în mod natural de o mare valoare pentru Putin.

“Sprijinul Chinei ajută Moscova să difuzeze propaganda rusă, cum ar fi învinuirea sancțiunilor UE pentru criza alimentară, învinovățirea NATO pentru începutul războiului. Creează un numitor comun: nemulțumirea față de Occidentul condus de SUA și argumentul pozitiv pentru legături mai strânse cu China, a spus Tchakarova.

Rusia a vorbit despre sprijinul Chinei în ultimele zile. Săptămâna trecută, principalul legiuitor al Chinei, Li Zhanshu, s-a întâlnit la Moscova cu președintele Dumei de Stat a Rusiei și cu alți parlamentari ruși. Potrivit Dumei, Li a afirmat:China înțelege și sprijină Rusia în problemele care reprezintă interesele sale vitale, în special în ceea ce privește situația din Ucraina. Vedem că SUA și aliații săi NATO își extind prezența în apropierea granițelor ruse, amenință securitatea națională și viața cetățenilor ruși”.

Dar biroul de presă al lui Li Zhanshu nu a prezentat aceste citate în comunicatul de presă ulterior întâlnirii, ceea ce ridică întrebări în legătură cu modul în care este dispusă China să sprijine Rusia. “Evident, China nu dorește ca Rusia să se destrame și, într-o lume ideală, ar prefera conducerea stabilă a lui Putin în detrimentul oricărui alt lucru, a spus Kerry Brown, profesor de studii chineze la King’s College din Londra.

Cu toate acestea, el a adăugat că Ucraina este o problemă nedorită pe care Beijingul ar prefera să o vadă rezolvată. Desigur, China nu are încredere în NATO și Occident, dar asta nu înseamnă că este cel mai bun prieten al Rusiei”.

Privind sprijinul Chinei față de Rusia până în prezent prin prisma interesului propriu, ar putea oferi unele indicații despre modul de gândire al Beijingului. Luna viitoare, va avea loc reuniunea politică majoră la Beijing, unde se așteaptă ca Jinping să își asigure un al treilea mandat la putere, cimentându-și rolul de cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii.

Comerțul dintre cele două țări a crescut în primele șase luni ale anului 2022, în ciuda războiului. Abia săptămâna trecută China a fost de acord să înceapă să plătească pentru gazul rusesc în yuani și ruble în loc de dolari, ocolind multe dintre sancțiunile aplicate exporturilor rusești de energie. Totuși, furnizarea de asistență militară de care Rusia pare să aibă nevoie pe măsură ce războiul său continuă, nu servește intereselor regimului de la Beijing.

Victoriile Armatei Ucrainene din weekend, sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și erorile strategice ale Moscovei au arătat clar că Rusia ar putea avea o problemă cu resursele militare. Săptămâna trecută, un oficial american a declarat pentru CNN că Putin era în proces de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord. În august, Rusia a luat drone din Iran.

Nu înseamnă că resursele sunt neapărat aproape de epuizare, dar ar putea recurge la stocurile de urgență pentru un conflict mai larg și/sau viitor. Chiar dacă conflictul ar înceta astăzi, ar putea dura mulți ani pentru a înlocui ceea ce s-a pierdut în Ucraina, a declarat Joseph Dempsey, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Oricât de bineveniți sunt banii Chinei la Moscova, cu cât războiul se prelungește, cu atât lipsurile Rusiei pot deveni mai presante. Sancțiunile îngreunează mult importul de arme. Și pentru tipul de echipament de care are nevoie Rusia, există un număr finit de surse. Dacă China nu va ajuta, opțiunile Rusiei devin și mai reduse. 

Analiza integrală CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday