Potrivit The NY Times, serviciile secrete americane au declasificat un document care arată că Rusia a cumpărat milioane de obuze de artilerie și rachete (cu rază scurtă) din Coreea de Nord. Acesta este un semn că sancțiunile globale i-au restricționat sever lanțurile de aprovizionare. Dezvăluirea vine la câteva zile după un raport potrivit căruia Rusia a primit drone fabricate în Iran, copiate după cele americane și despre care unii oficiali americani au spus că au serioase probleme mecanice.

În analiza sa zilnică, ISW arată că președintele Putin a criticat indirect Armata Rusă, într-o declarație în care a spus că milițiile separatiste din Donbas și Luhansk “luptă mai bine decât militarii profesioniști”.

Pe Frontul de Sud, harta incendiilor din ultimele 24 de ore a FIRMS (NASA) arată o absență a exploziilor provocate în mod obișnuit de artileria rusă în Herson, semn că aceasta ar fi putut fi nevoită să se repoziționeze, ca urmare a ofensivelor ucrainene dinspre Davidiv Brid și Krivoi Rog spre Nova Kakhovka. Pe hartă sunt vizibile însă loviturile date de ucraineni cu HIMARS, inclusiv bombardarea aeroportului de lângă orașul Herson, ieri. O altă posibilă explicație a răririi focului de artilerie obișnuit al Armatei Ruse ar putea fi problemele de aprovizionare cu muniții cu care aceasta se confruntă.

Rușii execută însă tiruri cu rachete de croazieră (aseară au lovit orașul Krivoi Rog) și bombardamente de aviație, deși aviația și antiaeriana ucraineană le contestă inclusiv supremația aeriană în regiunea Herson.

Potrivit surselor ruse, Armata Rusă ar fi încercat o contraofensivă în nordul regiunii Herson, dar aceasta a eșuat. Potrivit ISW, explozia centrului FSB de lângă Energodar a fost provocată de un atac la sol al forțelor speciale ucrainene.

Pe rețelele de socializare au fost postate informații și imagini (încă neverificate) privind mișcarea unor lungi coloane de vehicule ruse dinspre Mariupol (prin Melitopol) și trenuri încărcate cu material militar, dinspre Crimeea, spre Herson.

Acest lucru sugerează o a doua repoziționare a rezervelor Armatei Ruse spre Frontul de Sud, dar, dat fiind accesul dificil peste Nipru, este posibil ca aceasta să pregătească o nouă linie de apărare în stânga fluviului, pentru eventualitatea că ucrainenii vor reuși să elibereze teritoriul din dreapta Niprului.

Comentând evoluția frontului din Herson, consilierul prezidențial ucrainean, Aleksei Arestovici, a spus că lucrurile se vor precipita în mod spectaculos peste 3-4 săptămâni.

Surse alternative: ISW, The NY Times, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday