“Se poate afirma cu încredere că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată o dronă de atac iraniană, în apropiere de Kupiansk”, a transmis Armata Ucraineană pe canalul său oficial de Telegram, însoțind postarea cu imagini ale dronei doborâte. 

În urmă cu două luni, Casa Albă a avertizat că Rusia încearcă să cumpere din Iran, două modele de drone de atac, copiate după cele americane. Ulterior americanii au aflat că acestea deja ajunseseră în dotarea Armatei Ruse, dar aceasta se confrunta cu dificultăți tehnice, multe aparate fiind defecte.

Potrivit CNN, modelul doborât de Ucraina pare a fi Shahed-136, este un tip de dronă kamikaze, despre care se știu destul de puține. Cu o greutate de până la 200 de kilograme și o rază de acțiune destul de mare (până la 2000 de kilometri), aceasta este în realitate un fel de rachetă ghidată. Nu este clar dacă dronele kamikaze de acest tip au o precizie mai mare decât rachetele de croazieră ale Rusiei, dar oficialii militari occidentali au declarat în mai multe rânduri că Armata Rusă a început să-și epuizeze stocurile de rachete de precizie și are dificultăți în a le reînnoi, din cauza sancțiunilor care interzic exportul către Rusia al anumitor componente electronice.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday